Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Laptop, wymiana podzespolow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Laptop, wymiana podzespolow

Witam, mam laptopa LENOVO Y550, bawie sie troche w 3d studio max, a ze laptop to laptop wiec z wydajnoscia jest nie za ciekawie.

Zastanawialem sie nad wymiana procesora, na dzien dzisiejszy siedzi w nim :

Intel Mobile Core 2 Duo T6500 2.10

Zastanawiam sie wlasnie czy aby nie wymienic go na jakiegos chociaz 2,5 czy 2,6.

I czy w ogole jest taka mozliwosc, w przypadku gdy rendering sceny trwa 20 min czy nawet godzine, przyrost mocy w granicach nawet 10 procent jest spory :)))

WIadomo ze lepiej by bylo zainwestowac w stacjonarny komputer, ale to na pewno dodatkowe wieksze koszta, no i do tego zuzycie energii duzo wieksze, jak bym mial tak na noc zostawic wlaczoneg :)

Czy ktos mial do czynienia z wymiana procesorow w laptopach ?

o ile takie tylko sa dostepne jest taka mozliwosc,taki procek wymieniasz jak w stacjonarnym, z tym ze musisz rozebrac prawie calego laptopa zeby sie dostac do niego :)

Skomentuj

Ja zmieniałem w swoim z Core2 T8300 na T9300. Różnica "na oko" minimalna, w porównaniu do T6500 powinna być większa.

Skomentuj

Wymienić możesz, ale wcześniej proponuję zapoznać się z możliwościami chipsetu i przemyśleć kwestię wydajności fabrycznego chłodzenia. To nie blaszak, nie da się dostawić wentylatora. A przegrzanie płyty (szczególnie grafiki i NB) jest kosztowne...
        Powodzenia.

Skomentuj

Moim zdaniem...

...taka zabawa nie ma sensu. Procek trochę kosztuje a przyrost mocy będzie minimalny. Tutaj potrzebna jest nowa generacja procesorów - niestety zapewne niekompatybilna z twoim lapkiem. No i oczywiście jak kolega wyżej napisał, trzeba przemyśleć sprawę odpowiedniego chłodzenia. Lepiej kupić stacjonarkę za grosze - najlepiej jakiegoś AMDka, bo można odblokować rdzenie i dodatkowa pamięć a z czasem posadzić procek z większa ilością rdzeni. Niestety lapki z obecna wydajnością nie za bardzo nadają się do zabawy w 3DS - chyba, że ma się ciężarówkę pieniędzy na wypasiony model za który można by kupić 3 kompy stacjonarne o podobnej wydajności. Takie życie :)

Skomentuj

Tak sobie przemyslalem sprawe i chyba faktycznie zabawa w te modernizacje nie jest zbyt oplacalna, cenowo stacjonarny komputer, plyta glowna, procek, pamiec jest duzo bardziej oplacalna :)

Chyba faktycznie zloze sobie jakies 4 rdzenie, troche ramu, grafiki to az tak mocnej nie potrzebuje, wlasnie przejzalem szafe, i znalazlem GEFORCE 8800GT :))) o dziwo znalazlem tez ram 4 giga :P

Az sie sam dziwie skad to sie wzielo w moim pokoju :)))

Wiec zostalo kupic PROCEK i PLYTE GLOWNA :))

Przeczytalem tez ze niedlugo maja byc spore obnizki procesorow od AMD :) moze troche jeszcze poprostu poczekam :)

Skomentuj

jest różnica w procesorze ale przy koszcie jaki trzeba zapłacić za procek do laptopa jest nieopłacalna :)
              akurat procesory z wyższej serii np T8300 mniej ciepła wydają i mają mniejszy pobór mocy a są wydajniejsze

Skomentuj

Przy 3d studio najwięcej da Ci drugi duży monitor i nowa grafa te nowe sporo rzeczy robią sprzętowo :) Ja jak bawiłem się w 3d studio to miałem pentium 3 500Mhz i 128M ramu :lol:

Skomentuj

Raven1985, ja jak zaczelem przygode z 3dStudio, to mialem 386dx40

Ostatnio nawet podlaczylem laptopa do TV 37" , ustawilem FULLHD i faktycznie dopiero wtedy to fajnie dzialalo :) tz fajnie bylo wszystko widac, no ale TV to nie to samo co dobry MONITOR mimo wszystko :)

Wlasnie zlozylem tego kompa, do ktorego znalazlem czesci, az sie wstyd przyznac ze majac w domu wszystko co niezbedne w sumie, staralem sie wymieniac czesci w laptopie.

Znalazlem, 6,5 giga ramu DDR2, Procesord AMD 2x3.0, czy jakos tak :) grafike Geforce8800GT, plyte glowna jakas tez znalazlem ASUSA, odpalilem zainstaowalem system i o dziwo jest spora roznica niz na moim laptopie :)

Tylko nie wiem dlaczego ale czesto mi sie wysypuje 3DS, to samo na lapie mam, moze wina wersji :)

Jeszcze faktycznie wymienie monitor, bo mam 19 cali, przydalo by sie tak 22, fullhd :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X