Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modelarstwo, RC itp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modelarstwo, RC itp

Witam, ostatnio ze znajomym zastanawialismy sie czy nie kupic sobie jakiegos samolotu RC, czy samochodu by sie troche pobawic :)

Na poczatku mial byc samolot, ale jak zobaczylismy ceny i fakt ze przy braku umiejetnosci sterowania nim mogl by sie poprostu rozbic po pierwszym starcie :)

WIec uderzylsmy w samochody.

Takie pytanie, czy jest ktos na forum co wie co jak z czym :) a moze sam sie bawi w takie cos ???

Ogladalismy rozne modele, elektryczne, spalinowe, a nawet na petrol.

Wahamy sie miedzy elektrycznym a spalinowym, tylko sie zastanawiamy jak wyglada kwestia wydatkow, elektryczny to wiadomo, podpinasz ladujesz i jezdzisz, ale co do spalinowego to kupuje sie te paliwo cos tam NITRO i ono jest w granicach 60zl za 2,5 litra:)

Zastanawiamy sie jakie jest spalanie tego paliwa przez takie wlasnie samochodziki, ja wiem ze tam jeszcze sa pojemnosci silnikow, no ale tak mniej wiecej na oko :))

Ciekawe czy jest tutaj ktos kto bawil sie tym czyms hobby wydaje sie byc naprawde ciekawym hobby

ja się trochę bawię :mrgreen: i na początek proponuje elektryczny model...najważniejsze pytanie w co chcecie się bawić?? drifting, onroad , offroad czy wrc?teraz spadam do szkoły ale będę po 17 wiec jak coś mogę odpowiedzieć jeszcze na kilka pytań...
    ale co do spalinowego to kupuje sie te paliwo cos tam NITRO i ono jest w granicach 60zl za 2,5 litra:)
    tylko ze taki silnik ma żywotność parę litrów tego paliwa :wink:

Skomentuj

Witam! Paliwo RC to nic innego jak wysoko oktanowe paliwo lotnicze stąd ta cena. Na pełnym baczku w samochodziku można pojeździć ok 30-40 min. A co do mocy silnika to ok 2-4 KM. Odwiedź stronę www.rcwroblik.pl.
      Pozdrawiam.

Skomentuj

Ooo to troche na tym zbiorniczku paliwa moze pojezdzic :)) myslame ze to w granicach 15 min :)

Ale skusze sie jednak na elektryczny na poczatek, i chcialbym taki ktorym bym mogl pojezdzic po trawie, troche piachu, skoki itp :))

SWORD RC

Taki model sobie wypatrzylem :))

Skomentuj

poczytaj może trochę o TC4 teem asso popatrz trochę na YouTubie może przypadnie ci do gustu to tańszy model i prawie już :twisted: profesjonalny

Skomentuj

Zastanawiam sie mimo wszsytko tez nad spalinowym,

blade nitro

W sumie 200zl drozszy od wersji elektrycznej, te spalinowe maja swoj urok, i chyba mozna dluzej nimi jezdzic, bo elektryczne koncza sie po 15 min, mowie o rozladowaniu akumulatora, wlasnie i ciekawe jak to jest z akumulatorem, jak dlugo sie je laduje ???

Wlasnie czytam troche ale o takich rzeczach nie moge znalesc, jak spalanie czy ladowanie akumulatorow :P

Skomentuj

jeżeli interesuje ci drift to tu link masz forum chłopaków z którymi trochę śmigałem:) ale zrezygnowałem z driftu na rzecz WRC:)

jeżeli to ci bardziej odpowiada to zapraszam na link

ja na pakiecie śmigam około 30 min:) zawsze można mieć ich kilka... teraz właśnie jestem w czasie kompletowania części do swojego modelu...

Skomentuj

Zamiast WRC czy DRIFTU wole poskakac na jakis gorkach, pokrecic sie troche na piachu itp :)

A co ze tak powiem skladasz ??? za model ? :)))) bys jakies zdjecia strzelil i zameiscil :)))

Skomentuj

przerabiam taki model jak w tym linku ale z braku czasu i funduszy model od jakiegoś czasu w pudełku i czeka na części :sad:

Skomentuj

Aha :) Ja caly czas ogladam sobie te filmy na youtube i na stronach www :))) jednak chyba skusze sie na spalinowy model, nie ma to jak samochod z fajnym wydobywajacym sie dzwiekiem )

Na razie zastanawiam sie nad tymi dwoma modelami wyzej co wymienilem, jeden to ten elektryczny a drugi wersja spalinowa, aczkolwiek sklaniam sie coraz bardziej na te wersje spalinowa ))

Caly czas mnie zastanawial fakt wlasnie zalanai takiego zbiorniczka jak i dlugosc jazdy na jednym baku, tak wlasciwie jaka jest pojemnosc takiego baki ??? 100ml ? 150ml ???

Skomentuj

U nas tak się bawią:
                      http://www.youtube.com/watch?v=Y1EZ0...eature=related
                      http://www.youtube.com/watch?v=VO6Kq...eature=related itp

Skomentuj

Ja w latanie nie chce sie bawic na razie :P bo pierwszy lot i PLOT :P

Skomentuj

raffal81, są przecież różnego rodzaju symulatory na komputer .. Podpinasz aparature do kompa i latasz :] jak się nauczysz, próbujesz na tanim modelu własnej roboty i latasz. W wypadku niszczy się przeważnie model, ale nie jego "bebechy" akumulator choćby spadł to się przecież na kawałki nie rozwali jak w krzaki wlecisz :P Czy serwa, czy silnik... Sam kiedyś chciałem bawić się w latanie, nawet zbudowałem skrzydła jednego modelu RWD-5, ale potem się okazało, że to jednak nie dla mnie :P

Skomentuj

Cudny90, ja jednak chyba wole jezdzic niz latac :P bo okazalo sie ze mam lek wysokosci

A tak powaznie to sobie upatrzylem auto ale nigdzie w sprzedazy go nie ma :P heheh

W trojmiescie szukam jakiegos sklepu, znalazlem cos ale z 5 modeli maja, tragedia :)

Skomentuj

Napisz do RcWróblik

Skomentuj

raffal81, w gda masz rc zatoka na kartuskiej przy petli tramwajowej ale jak z asortymentem u nich to nie wiem dokładnie

Skomentuj

Warg wlasnie ogladalem w necie co tam w tej zatoce maja :) powiem tak BIEEEEDNIE ;] spalinowki klasy troche wyzszzej bo za ok 1700zl wzwyz :P do tego tylko 4 modele.
                                  Ja szukam cos do 800zl za pewne sie znajdzie :))) wiecej maja tam w zatoce samolotow :)

Napisalem do NITROTEK.pl i model ktory chce kupic bedzie na poczatku grudnia u nich dostepny, mysle ze poczekam troche bo i tak teraz taka pogoda ze nie bedzie gdzie wyjsc polatac :)) tz pojezdzic, chyba ze na parking kryty TESCO :P

Skomentuj

Ja od dziecka zajmuję się modelarstwem lotniczym. Z tym lataniem nie jest tak sprasznie. Przy odpowiednim modelu każdego nauczę latać w 1-3 dni, wszystko zalezy od modelu i predyspozycji pilota. Dalej to juz własna praca i doskonalenie umiejętności. Z doświadczenia wiem, że im młodszy adept tym szybciej się uczy, pomijając zupełne dzieci bo z nimi to jest troche trudniej ale też da sie nauczyć :) .

Czy kupisz samolot czy auto zdecydowanie odradzam ci kupno spalinowego pomimo kuszących parametrów tego napędu. Taki silnik wymaga wiedzy i umiętności obsługi, nie ma to nic wspólnego z prawdziwym samochodem gdzie sie przekręca kluczyk i działa. Modelarskie silniczki bywają upierdliwe, kapryśne i drogie w eksloatacji. Obecnie w przeliczeniu na paliwo elektryczne napedy (cena akumulatora) wychodza tak samo lub taniej a nie wymagają takiej obsługi, nie spala ci sie nich świeca, nie musisz mieć aku8mulatora do odpalania, pompki paliwa , filterków, szmat, beznynki do czysczenia i wielu dupereli. Z doświadczenia moge powiedzieć, że modele elektryczne, przynajmniej samolotów, dają równie dużo frajdy a latania de facto jest wiecej bo wymiana akumulatora trwa chwilę i latasz dalej. Przygotowanie mdoleu też. Spalinowe wymagaja całej tej serwisowej otoczki która zabiera sporo czasu.

Ale fakt spalinowe maja swój niepodważalny klimat ale mają też sporo wad i wymagają umiejętnej obsługi dlatego na pierwsze zabawy w modelarstwo bierz elektro.

Skomentuj

Wlasnie przeczytalem troche i przerazil mnie jeden fakt, podobno po przepaleniu z 20 litrow paliwa, to czesto wymienia sie czesci silnika, jak i czsami caly silnik, a cena w granicach 200-300 zl.

Silniczki elektryczne widzialem do podobnych modeli po 50zl do 100.

Chyba jednak skusze sie na elektryczny, na sam poczatek, sama cena takiego modelu jest czesto duzo mniejsza.

Co do samolotow, na razie wole pojezdzic autem, mialem kiedys samolot i postanowilem nim polatac, wznioslem sie nim na 20 sekund, po czym przywalilem ostro w ogrodzenie :)))) na razie pojezdze po ziemi :)) pozniej moze kupie sobie cos latajacego :)))

Co do elektrycznych, widze pakiety juz po 5000 mAh co za pewne daje dluzsza frajde z jazdy, 2 takie pakiety i juz mozna troche posmigac :))

Czytalem tez o jakis LIPO cos tam akumulatorkach, ktore nie raz wybuchaly i robilmy maly pozar w mieszkaniach, garazach itp :) troche sie przerazilem ;]

Skomentuj

Co do elektrycznych, widze pakiety juz po 5000 mAh co za pewne daje dluzsza frajde z jazdy, 2 takie pakiety i juz mozna troche posmigac :) )
                                        aż ci się znudzi stanie :mrgreen: tez na początek polecam elektryka:) i najlepiej nie nowy... najwięcej frajdy :twisted:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X