Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

analiza mes wymiennika gruntowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

analiza mes wymiennika gruntowego

Witam wszystkich.
    Kiedyś przeczytałem coś na naszym forum odnośnie tego tematu... więc może ktoś miał/ma styczność i mi troszkę pomoże. A więc przejdźmy do tematu:

Chcę przedstawić rozkład temperatury w gruncie, oraz na wymienniku podczas jego pracy. Na obecną chwile widzę to tak: jednorodny wycinek gruntu (może być o jednolitej temperaturze początkowej lecz mam również gradient) w którym jest umieszczony wymiennik pionowy typu U (kawał rury z PE wygięty w kształt litery U umieszczony w odwiercie), w wymienniku przepływa ze stałą prędkością wodny roztwór glicerolu o stałej temperaturze na wejściu. Chciał bym zrobić model takiego obiektu żeby pokazać rozkład temperatury oraz proces wychładzania gruntu.

Pierwsze co przyszło mi na myśl to analiza mes... Niestety nie mam żadnego doświadczenia w modelowaniu procesów cieplnych. Miło by było jak ktoś by mi troszkę pomógł/doradził :)
    Pozdrawiam.

Temat rzeka...Sam zajmuję się modelowaniem procesów przepływowo-cieplnych i mogę napisać, że w tym miejscu nie jestem w stanie wytłumaczyć Ci zagadnienia tak, abyś był w stanie sam to zrobić :).
    Jeśli już koniecznie chcesz użyć programu MES-owskiego, to sam poleciłbym Ansysa v.12 (z tego co wiem, ta wersja ma już wbudowany moduł CFX do obliczeń procesów przepływowo-cieplnych). Jeśli zaś chodzi o MOS, to Fluent + Gambit. Ale ale...musisz, ale to musisz mieć podstawową choćby wiedzę z zakresu wymiany ciepła i termodynamiki, aby widzieć jak interpretować ewentualne wyniki i zadawać warunki brzegowe. W dodatku z tego co piszesz, chcesz przeprowadzić analizę nieustaloną (zmienną w czasie) co jest zagadnieniem jeszcze bardziej skomplikowanym niż proces ustalony...Nawet jeśli wyliczysz współczynniki wnikania ciepła od gruntu (program tego nie liczy, należy zadać konkretną wartość) to nie wiem, czy w przypadku gruntu jako jednego z materiałów występujących w modelu można założyć stałość parametrów w funkcji temperatury i izotropowość...Słowem, skomplikowane zagadnienie jeśli chcieć je rozpatrzyć kompleksowo. Przy założeniu pewnych uproszczeń jednak nie aż tak trudne.
    Najlepsze co mogę polecić, to tutoriale. Wskazówki tutaj udzielane mijają się z celem, jeśli nie masz jakiegoś doświadczenia w modelowaniu MES/MOS .Tutoriali jest na necie sporo, także na oficjalnej stronie Fluenta: http://www.fluent.com/ .
    I nie zrażaj się, jeśli na początku nie będziesz wiedział, jak i od czego zacząć. Każdy tak ma :).

Skomentuj

Modelowanie ma być przy okazji, ogólnie proces od strony fizycznej będzie opisany. Można powiedzieć że mam już zrobiony model który to dosyć poprawnie opisuje zachowanie się tego wymiennika (tzn. podaje poprawną temperaturę na wyjściu przy założeniu w miarę rzeczywistych parametrów pracy).
      Wstępnie myślałem nad SolidWorks`em Flow Simulation.
      Bawiłem się już troszkę tym ale w zupełnie innym kierunku (analiza naprężeń).
      Myślę że model może być znacznie uproszczony gdyż w okolicach punktu pracy nie ma bardzo dużej zmienności parametrów a warunki w jakich pracuje wymiennik działają na moją korzyść :)
      Mniej więcej o coś takiego mi chodzi link :)
      Jak będę miał konkretne pytanka na które nie będę mógł znaleźć odpowiedzi to napisze :) a i o wynikach mojej pracy też napisze.
      Serdecznie pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
      X