Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

15'+6'=jak to ugryźć stylistycznie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

15'+6'=jak to ugryźć stylistycznie?

Witajcie panowie (a może i panie). Od kilku tygodni mam straszny problem, a konkretnie próbuje jakoś połączyć stylistycznie dwa głośniki, 6cio calowy i 15sto w jednej kolumnie. Macie może pomysły jak to zrobić aby miało to ręce i nogi?

Ala altusy lub 15 calowy na bok kolumny :razz:

Skomentuj

Shiver, A nie myślałeś o zrobieniu coaxiala? Bardzo dużo zalet w stosunku do typowego umieszczenia. Wypuścić przed 15' deskę i w niej zabudować tego 6' bo pewnie jest szerokopasmowy? Obudowa także mogła by wtedy być niższa a więc i mniejsza co za tym idzie lżejsza a kregosłup trzeba oszczędzać

Skomentuj

Na bok odpada ze względu na to że na froncie zostanie sama szerokopasmówka a mimo wszystko będzie on dość spory ze względu na to aby zachować odpowiednio dużą kubaturę całości. Coaxial to już jest jakiś pomysł, tylko jedno ale...w przypadku głośnika szerokopasmowego dźwięk z 15'stki będzie uderzał o tył membrany co nie występuje np. w wysokotonówkach ze względu na magnes a to już może być problematyczne.

Skomentuj

Shiver, ta szerokopasmówka nie wymaga raczej dużej obudowy - można zabudować ją od tyłu jakąś doniczką jak np. ma ARP150 i gdybyś to zrobił z pomysłem, uzyskał byś dodatkowo kolektor fazy - a to kolejny plus takiej budowy :)

Skomentuj

Zrob kolumny w ksztalcie balwanka to ostatnio dosc modne choc trudne.

Skomentuj

Nie no bałwanka nie dam rady zrobić niestety, aczkolwiek ciekawa opcja.

LightSound, sęk w tym że nie chce ich zabudowywać z tyłu, teraz grają w OB i to mi odpowiada, ew. w grę wchodzi jeszcze linia transmisyjna.

Skomentuj

Shiver, w temacie o audioshow 2010 sa zdjecia takiej duzej odgrody
                ja nie moge wrzucic jej zdjecia bo oba kompy padly a zostala mi jedynie komorka
                moze to zdjecie ci cos pomoze
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zobacz sobie OB GRANADA Czy CI pasuje stylistycznie :)
                  Albo http://www.audiostereo.pl/uploads/ol...1260740163.jpg
                  optycznie szerokopasmowiec wypada bardzo fajnie, co do całości, szerokopasmowy umiesciłbym własnie w takim czymś, no i nie zamykał tylnej scianki kuli Jak zrobić kule? Kupić dwa duże globusy, kupić żywice i bawić sie w papranie. Niestety nie okleisz tego fornirem, ale mozesz lakierowac :)

Zobacz tez cos ala WLM, moze warto tez zrobic moduł http://www.audiostereo.pl/uploads/ol...1218503025.jpg ot takie coś :)

Skomentuj

http://allegro.pl/show_user.php?uid=14979962
                    ten użytkownik wystawiał przez długi czas takie fajne odgrody w kształcie jakby liścia albo coś, bardzo fajnie to właśnie wyglądało jak na górze był jakiś szerokopasmowiec a na dole duży basowiec, kształt ładnie się w to wpasowywał. Wystawiał przez długi czas, a teraz jak na złość je zdjął i nie mogę Ci tego pokazać Shiver... Możesz do niego napisać i poprosić o jakieś zdjęcia, może akurat spodoba Ci się koncept :)

Skomentuj

melisław, to poszukaj w zakonczonych
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, dzięki :) Jakoś nigdy nie zauważyłem tej opcji przy szukaniu... http://allegro.pl/isophon-saba-odgrody-i1297312425.html

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                          ten użytkownik wystawiał przez długi czas takie fajne odgrody w kształcie jakby liścia albo coś, bardzo fajnie to właśnie wyglądało jak na górze był jakiś szerokopasmowiec a na dole duży basowiec, kształt ładnie się w to wpasowywał.
                          Wygląda estetyczni, ale montaż tweetera i średniaka centralnie w dużych dechach powoduje sumowanie się zjawiska baffle step.

Skomentuj

Wiem, że trochę ciężkie do wykonania boki, ale głównie chodzi mi o zasadę.
                            Kiedyś bawiłem się w Rhino 3d i takie coś mi wyszło:

Skomentuj

Ajj, nie zrozumieliśmy się :) 15-stki będą zabudowane w zwykłym bass-reflexie, a szerokopasmówki mają być w linii bądź OB.

http://www.audiostereo.pl/uploads/ol...1218503025.jpg

Ta koncepcja mi się nawet podoba aczkolwiek tutaj mamy sub gdzieś na 10ciu calach i dzięki temu wygląda to całkiem zgrabnie. No ale jest to propozycja do rozważenia.

Skomentuj

Tak sub na 10 calach ale i mid jest na 4calach chyba, ma 12cm to MCA12 od Seasa :) CO do wysokich z szerokopasmówki, wg mnie jakbyś w przyszłosci założył prawdziwy wysokotonowy to byłoby super

Skomentuj

Powiem Ci że zdziwiłbyś się jak gra F155 w wysokim paśmie :) Wiadomo, da się dużo lepiej ale narazie nie czuje potrzeby dokładania wysokiego a poza tym psuje to koncepcje szerokopasmowości. Póki co większym zmartwieniem jest rozrysowanie projektu i zebranie się do roboty bo ostatnio nie ma na to ani czasu ani chęci :P

Skomentuj

A jak planujesz cięcie miedzy nimi ??

Skomentuj

Jak dobrze pamiętam miało to być 200-300hz. Problem jest inny, mianowicie różnica Splu napięciowego 2,83V między nimi to jakieś 10db co oznacza nie mniej ni więcej że dół będzie trzeba odciąć już koło 100hz co wiąże się z dużymi wartościami elementów. Plus taki że głośnik ma 4ohm bo przy 8miu to byłby zamiast cewki mały transformator.

Skomentuj

Właśnie 100Hz pasowałoby doskonale do innej koncepcji, jeżeli mały litraż potrzebuje basowiec to proponuje inną obudowe http://www.humblehomemadehifi.com/Diary_final.html Takie coś. Cięcie lepiej zoorganizować aktywnie, wolałbym kupić troche elementów i zrobić jak w caraudio, filtrami, takie coś to na pewno mniejszy koszt jak zwrotnica z mega elementami. Wada jest taka że dwa ampy trzeba, ale i tak wolałbym na dwa jechać, zrobiłbym wtedy pomiary i ustwił odpowiednio SPL dwóch głośników. Piecem estraodwym zasilałbym sub a szerokopasmowca nawet domówką, można by się pokusić o jakiś UNIamp, wiadomo nie wszystko na raz. Koncepcja która teraz pokazałem daje duże plusy wizualne, szerokość obudowy jest minimalna, jest taka jak szerokosci do scianki z wooferkiem 18cm :) Nie dawałbym szerokopasmowca w tą samą bude z basem, przenoszenie wibracji i te sprawy nie byłby tu porzadne, lepiej umiescić OB na skrzynce, a dodatkowo dać kolce jakies albo coś co zmniejszy drgania. Wysokość skrzynki jest problemem i jej głębokość niby

Skomentuj

Czaruję...
                                        X