Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w znalezieniu forniru

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w znalezieniu forniru

Witam wszystkich,chodzi mi o ten fornir (lub coś w tym rodzaju):

Nie ma go w CDO i w Zagłobie. Gdzie go mogę kupić?

Za wszelkie info z góry dziękuję.

To coś jak czarny dąb.
    Ten u góry 'dąb czarny srebrny' może by pasował.
    http://www.miro.gdan.pl/okleiny/inde...a-modyfikowana
    niżej jest jeszcze dąb srebrny szary.

Skomentuj

Nie pamiętam co to za drewno, ale jestem przekonany że jest barwione bejcą grafitową-szarą. Podobny efekt można uzyskać stosując fornir modyfikowany, ale uwaga na te chińskie :wink:

Z dębem czarnym wędzonym też trzeba ostrożnie.

Skomentuj

Wydaje mi się, że to jest brzoza, jawor lub klon. Kolor to już oczywiście bejca.

Skomentuj

Fornir klon, ileś warstw (nie wiem ile, dobrać doświadczalnie) bejcy: jasny grafit, lakier średni połysk.
          Ew. można spróbować samą lakiero-bejcą: jasny grafit (o ile taką zdobędziesz )

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
            od lakierobejc traci sie wyrazistosc slojow. zdecydowanie lepiej wyglada bejcowany + lakier

Skomentuj

kupić bejce rustykalną czarna i białą i bawić sie w proporcje

Skomentuj

Prawdopodobnie wybieramy dąb czarny srebrny z MIRO.

Skomentuj

Prawdopodobnie wybieramy dąb czarny srebrny z MIRO.
                  Mówisz o tym MICRO - http://www.miro.gdan.pl/okleiny/ ??

no jak sobie chcesz,... dąb ew. też może być... , no ale to już nie będzie to samo chyba że zabawa z dębem bielonym.... (standardowo dąb jest "żółty" a klon w porównaniu do niego "biały"....)

Natomiast w przypadku gdybyś marian swe pytanie sformułował inaczej czyli w sposób: "jak jest wykończona ta mała elipsa Sonus`a..."|
                  To na nie już wyżej odpowiedziałem... (jest to klon barwiony jasno grafitową bejcą wykończony lakierem o średnim połysku. Natomiast na boczki nie mam 100% pewności ale na 99,99% wyglądają jak czarny mat. lakier (nie widać ani śladu że to drewno.... )

Skomentuj

Zastanów się dwa razy. Dąb ma zupełnie inną strukturę słoi w dotyku, a klon jest bardziej jednorodny i wyjdzie efekt jak na zdjęciu.

Skomentuj

(standardowo dąb jest "żółty"
                      nie koniecznie, prawdziwy dąb czarny nie ma już typowego dla dębu koloru tylko jest ciemno szary lub czarny w zależności od tego w jakim środowisku leżał, usłojenie też nie jest już tak wyraziste. Takie drewno powstaje przez przebywanie w wilgotnym środowisku np. bagna leżąc tam setki lat, jest bardzo plastyczne, łatwe w obróbce, nie pęka no i niestety jest bardzo drogie.

Skomentuj

Ale fornir dąb czarny , to trochę inny materiał. Uzyskuje sie go przez moczenia drewna chyba w amoniaku, przez co sprawia kłopoty w klejeniu i później w lakierowaniu.

Owszem masz racje co do tych drzew które leżały zatopione w wodzie czy na bagnach, jednak w obrocie dąb czarny jest powiedzmy trochę kombinowany.

Skomentuj

funiax1, marko3T, ale o co Wam chodzi z tym dębem ? co ona ma wspólnego z tą elipsą na zdjęciu wyżej :???: ?

Skomentuj

o co Wam chodzi z tym dębem ? co ona ma wspólnego z tą elipsą na zdjęciu wyżej
                            Jak marian nie chce barwić forniru to nie ma dużego wyboru poza którymś z rodzajów dębu, więc coś wspólnego z tą elipsą jednak ma :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                            X