Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr dolnoprzepustowy 50hz - gdzie można kupić

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr dolnoprzepustowy 50hz - gdzie można kupić

j/w, ceny podajcie jak najtańsze oczywiście :wink:

rozumiem ze aktywny? a aż tak trudno go zrobić?

To raptem 5 elementów + zasilanie.

Skomentuj

Nie, chodzi mi o pasywny.

Skomentuj

Znaczy się ile?
        Przecież to tylko nawinięta "drutem" cewka i kondensator.

Skomentuj

womperm, a myślałeś o tym, ile te elementy bierne wprowadzą "złego" do układu, oraz jak zmieni się charakter brzmienia głośnika?

Jeżeli tak niskie cięcie, to tylko aktywnie. Jest naprawę 100x lepsze i tansze :)

Skomentuj

Nie widzi mi się doprowadzanie dodatkowego napięcia do mych podstawek...
            No podajcie wreście koszt najtańszej pasywki :twisted:

Skomentuj

womperm, a jaką głośnik ma impedancje?

Skomentuj

8Ohm.

Skomentuj

jeżeli masz do tego oddzielny wzmacniacz to już lepiej komuś to zleć
                  cewka na filtr tak niski kosztuje spooooooooooooro

powiedziałeś "przecież to tylko cewka nawinięta drutem" owszem ale tego drutu będzie sporo a zobacz sobie ceny miedzi w 100zł się nie zmieścisz

potrzebujesz cewki 52mH i kondensatora 200uF powodzenia w szukaniu dobrych cen

Skomentuj

W Xoverze wyszło mi kondek skromne 625uF oraz cewka malutka 16mH.

W polinku koszt ok 52zł za cewkę plus kondek 560uF + 68uF = 30zł a więc 82zł x 2 strony, to 164zł, plus wysyłka to 189zł.

W polinku pewnie będzie kosztwoać ze 350zł gotowa, więc jak nic opłaca się pasywny, wtedy gdy aktywny plus wzmacniacz to koszt ok 250zł.

Skomentuj

Hmm, wujek google nawet nie znalazł cewek...
                      Możecie podpowiedzieć jakie strojenie dać dla GDN 20/60?
                      Na innym forum poradzili mi 50Hz :shock:
                      Myśle że mu wystarczy 65Hz w najgorszym wypadku 80Hz.

Skomentuj

To ma być subwoofer czy kolumny 3 drożne?

Strojenie to nie to samo co częstotliwość odcięcia. Dałbym mu ok 45Hz, na wyższym może zaczać dudnić.

Skomentuj

Według mnie taka operacja jest bez sensu, 50Hz filtr pasywny, poszukaj na allegro jak się upierasz przy pasywnym kiedyś były takie filtry do subwooferów i kosztowały mniej niż sama cewka w polinku, przy dużych mocach masz na takim rozwiązaniu straty bo moc Ci idzie w grzanie cewki, aktywnie według mnie zdecydowanie lepiej taniej i wygodniej

Skomentuj

Kolumny 2 drożne, mi teraz chodzi o częstotliwość odcięcia chyba przesadziłem z tymi 65Hercami, zależy mi na wzroście efetywności, chyba najbardziej optymalnie będzie go odciąć na 80Hz.
                            Cena ma nie przekraczać 100zł / 1 sztuka. Mogą też być cewki i kondesatory :wink:

Skomentuj

80 Hz i sama wysokotonówka? Bez urazy, ale myślałeś chociaż chwilę nad tym jak to zagra ? :roll:

Skomentuj

womperm, zapraszam jednak do przeczytania wszystkiego od podstaw.

To jest 2way na szerokopasmowcu plus 8'? Sądzę że nie.
                                Dlatego podział przydał by się na ok 2khż, ale sądzę że kopółka tego nie uciągnie, bo jest tez od tonsila?

Załóż lepiej nowy temat, do początku - co masz, i co chcesz złożyć, my doradzimy, a nie tak jak teraz, zrobił byś jedno wielkie g...

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                                  Załóż lepiej nowy temat, do początku - co masz, i co chcesz złożyć, my doradzimy, a nie tak jak teraz, zrobił byś jedno wielkie g...
                                  Cóż, temat o tym chyba już był... http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=21202 (oczywiście o ile kolega się nie obrazi na mnie, że tamten temat przytoczę, hehe).

Skomentuj

Jest tam tubowy stłumiony rezystorem i podłączony szeregowo do kondesatora 2,2uF.

Skomentuj

http://allegro.pl/zwrotnica-glosniko...330032422.html

to niech bierze dwie takie, jakoś to powinno zagrać.

Skomentuj

Panie moc max: 60W , gdzie tu sinus.?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X