Ależ nie doradzajcie bo nic z tego nie będzie. Kolega chce połączyć GDN 20/60, który ma efektywność najwyżej pod 90 dB a po załadowaniu mu cewki w szereg ta efektywność jeszcze spadnie (tym bardziej, że tanie cewki będą na cienkim drucie i można się przy nich spodziewać stosunkowo dużych oporów). Tubowa wysokotonówka ma efektywność w paśmie 1-10 kHz powyżej 100dB (wg noty chyba 104dB), powyżej 10kHz efektywność spada o jakieś 8dB (bardzo stromy spadek i później ciągnie równo do ~20kHz). Przecież tych głośników nie da się ze sobą połączyć - już na pewno nie prostymi filtrami maksymalnie II rzędu bez żadnych dodatkowych zabiegów. A nawet jeśli się o te zabiegi pokusimy to i tak nie ma to sensu.
Posiadam oba głośniki i mam je dokładnie przemierzone.
Wiem dlatego ich nie zakupiłem tylko pożyczyłem od znajomego, chyba ta kopułka będzie w mare http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj.html SPL ma na poziomie 92.
co by nie robił z tymi głośnikami, i tak będzie kaszanka :) najwyżej polaryzacje tweetera by odwrócił i posłuchał jak gra. To ma być sprzęt raczej na imprezy z tego co mi się wydaje, więc ma być głośno, nie koniecznie dobrze. Zresztą kto by usłyszał na imprezie %% kaszankę w fazie :P no oprócz nas
czy na PJ`ka moge dac kondesator 2,2uF jest to dosyć wysokie cięcie i nie wiem czy on to wytrzyma?
Chyba nie rozumiesz tego o czym piszesz. Dla głośnika wysokotonowego niebezpieczne może być właśnie niskie cięcie. Wstawienie "na pałę" w szereg z głośnikiem wysokotonowym kondensatora 2,2 uF to nawet nie jest zwrotnica tylko właśnie takie jego zabezpieczenie przed spaleniem (choć oczywiście może się okazać, że ten kondensator już tam zostanie w docelowej zwrotnicy).
Uczepiłeś się tych dużych cewek a w sumie nie wiadomo dlaczego. Jak na wysokotonówkę wstawisz kondensator 2,2uF a na niskośredni cewkę 20-35mH to to oczywiście nie ma nic wspólnego z poprawną zwrotnicą. Podziały będziesz miał ekstremalnie rozjechane na skali częstotliwości i z kolumn będzie się tylko wydobywał cichutki "basik" i skrzeczenie wysokotonówki. Poza tym po co Ci na GDN'a cewka powietrzna? Przecież cewka powietrzna o tak dużej indukcyjności będzie miała pewnie kilka ohm - to już zupełnie stłumi Ci ten głośnik i na wysokotonówkę (o ile chcesz zostać przy tubce PB) musiałbyś dać tłumik pewnie z kilkanaście dB - nie ma to najmniejszego sensu.
Tak samo jak nie ma sensu mierzenie przeze mnie GDN'a i PJ'ki bo i tak pewnie zrobisz po swojemu. Widzę, że uparłeś się na te swoje niedorzeczne pomysły w tworzeniu Twoich kolumn i raczej nie przyjmujesz do wiadomości tego, co Ci ktoś podpowiada. To kup sobie cewkę powietrzną 25mH i kondensator 2,2uF i wydaj 150 zł na "zwrotnicę" do głośników za 100 zł (i to wszystko razy dwie kolumny). Powodzenia.
Ale jeśli masz trochę oleju w głowie to poczytasz arty na tej stronie http://www.diyaudio.pl/ (tabelka po prawej) i dopiero po tej lekturze założysz nowy temat i będziesz słuchał porad. Po prostu zaoszczędzisz trochę pieniędzy i tyle.
womperm, ja podałem dla tych głośników które obecnie masz.
Coś tam jest nie zrozumiałego? Kupujesz elementy, montujesz na deseczce wg schematu i sluchasz.
Wiesz kolego, ja naprawdę jestem skory do bezinteresownej pomocy ale Twoje podejście, Panie womperm, kompletnie zniechęciło mnie do składania budy dla tych głośników w celu ich pomierzenia.
"Dajcie mi gotowe rozwiązanie a jak ktoś radzi rozeznać się w temacie to spadówa bo mi się nie chce". Wiesz, tutaj nikt nie urodził się z tą wiedzą jaką posiada, większą lub mniejszą, i wpakował w nią kupę czasu i pewnie pieniędzy.
Zrób tą zwrotkę, którą polecił kolega LightSound - jakoś tam to zagra i przynajmniej wytniesz głośnikom pasmo, którego nie powinny odtwarzać (choć te 3kHz dla GDN'a to trochę za wysoko bo wtedy właśnie wpada w break up) i nie spalisz wysokotonówki. Tylko wcześniej poczytaj co to połączenie szeregowe i równoległe bo skoro wcześniej pisałeś, że spaliłeś wysokotonówkę na kondensatorze 2,2uF to obawiam się, że był on jednak wpięty równolegle. Choć z drugiej strony na screenie LightSound'a masz wszystko pokazane czarno na białym.
Skomentuj