Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr dolnoprzepustowy 50hz - gdzie można kupić

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez womperm
    Panie moc max: 60W , gdzie tu sinus.?
    A słuchasz sinusa? Normalna muzyka to ok 60-70% sinusa.

http://stx.pl/stx-zwrotnica-2d-12-8-753.html to te tez od biedy mogą być.

Skomentuj

Ależ nie doradzajcie bo nic z tego nie będzie. Kolega chce połączyć GDN 20/60, który ma efektywność najwyżej pod 90 dB a po załadowaniu mu cewki w szereg ta efektywność jeszcze spadnie (tym bardziej, że tanie cewki będą na cienkim drucie i można się przy nich spodziewać stosunkowo dużych oporów). Tubowa wysokotonówka ma efektywność w paśmie 1-10 kHz powyżej 100dB (wg noty chyba 104dB), powyżej 10kHz efektywność spada o jakieś 8dB (bardzo stromy spadek i później ciągnie równo do ~20kHz). Przecież tych głośników nie da się ze sobą połączyć - już na pewno nie prostymi filtrami maksymalnie II rzędu bez żadnych dodatkowych zabiegów. A nawet jeśli się o te zabiegi pokusimy to i tak nie ma to sensu.

Posiadam oba głośniki i mam je dokładnie przemierzone.

Skomentuj

Wiem dlatego ich nie zakupiłem tylko pożyczyłem od znajomego, chyba ta kopułka będzie w mare http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj.html SPL ma na poziomie 92.

Skomentuj

No PJ'ka będzie już zdecydowanie lepsza. Ten głośnik również posiadam więc mógłbym Ci zasymulować jakiś filtr do tego zestawienia GDN 20/60 + PJ.

Skomentuj

Okej, czy na PJ`ka moge dac kondesator 2,2uF jest to dosyć wysokie cięcie i nie wiem czy on to wytrzyma? Zresztą podaj jak Ty być to wykonał.

Skomentuj

Racja, to jeszcze tłumik 12db czyli rezystor ok 18ohm 10W przed filtrem GP by się przydał.

Ew. coś takiego na szybko:

Skomentuj

LightSound, a na fazie pewnie kaszanka... :razz:

Skomentuj

co by nie robił z tymi głośnikami, i tak będzie kaszanka :) najwyżej polaryzacje tweetera by odwrócił i posłuchał jak gra. To ma być sprzęt raczej na imprezy z tego co mi się wydaje, więc ma być głośno, nie koniecznie dobrze. Zresztą kto by usłyszał na imprezie %% kaszankę w fazie :P no oprócz nas

Skomentuj

Wiecie gdzie moge zdobyć cewke 25mH, oczywiście powietrzną.

Skomentuj

womperm, w polinku Ci zrobią, ale to koszt ok 120zł. Kiedy do Ciebie dotrze coś racjonalnego?

Skomentuj

Zamieszczone przez womperm
                        czy na PJ`ka moge dac kondesator 2,2uF jest to dosyć wysokie cięcie i nie wiem czy on to wytrzyma?
                        Chyba nie rozumiesz tego o czym piszesz. Dla głośnika wysokotonowego niebezpieczne może być właśnie niskie cięcie. Wstawienie "na pałę" w szereg z głośnikiem wysokotonowym kondensatora 2,2 uF to nawet nie jest zwrotnica tylko właśnie takie jego zabezpieczenie przed spaleniem (choć oczywiście może się okazać, że ten kondensator już tam zostanie w docelowej zwrotnicy).

Uczepiłeś się tych dużych cewek a w sumie nie wiadomo dlaczego. Jak na wysokotonówkę wstawisz kondensator 2,2uF a na niskośredni cewkę 20-35mH to to oczywiście nie ma nic wspólnego z poprawną zwrotnicą. Podziały będziesz miał ekstremalnie rozjechane na skali częstotliwości i z kolumn będzie się tylko wydobywał cichutki "basik" i skrzeczenie wysokotonówki. Poza tym po co Ci na GDN'a cewka powietrzna? Przecież cewka powietrzna o tak dużej indukcyjności będzie miała pewnie kilka ohm - to już zupełnie stłumi Ci ten głośnik i na wysokotonówkę (o ile chcesz zostać przy tubce PB) musiałbyś dać tłumik pewnie z kilkanaście dB - nie ma to najmniejszego sensu.

Tak samo jak nie ma sensu mierzenie przeze mnie GDN'a i PJ'ki bo i tak pewnie zrobisz po swojemu. Widzę, że uparłeś się na te swoje niedorzeczne pomysły w tworzeniu Twoich kolumn i raczej nie przyjmujesz do wiadomości tego, co Ci ktoś podpowiada. To kup sobie cewkę powietrzną 25mH i kondensator 2,2uF i wydaj 150 zł na "zwrotnicę" do głośników za 100 zł (i to wszystko razy dwie kolumny). Powodzenia.

Ale jeśli masz trochę oleju w głowie to poczytasz arty na tej stronie http://www.diyaudio.pl/ (tabelka po prawej) i dopiero po tej lekturze założysz nowy temat i będziesz słuchał porad. Po prostu zaoszczędzisz trochę pieniędzy i tyle.

Zamieszczone przez LightSound
                        Kiedy do Ciebie dotrze coś racjonalnego?

Skomentuj

No to podaj swój projekt zwortnicy Panie dabyl.

Skomentuj

womperm, ja podałem dla tych głośników które obecnie masz.
                            Coś tam jest nie zrozumiałego? Kupujesz elementy, montujesz na deseczce wg schematu i sluchasz.

Skomentuj

Wiesz kolego, ja naprawdę jestem skory do bezinteresownej pomocy ale Twoje podejście, Panie womperm, kompletnie zniechęciło mnie do składania budy dla tych głośników w celu ich pomierzenia.

"Dajcie mi gotowe rozwiązanie a jak ktoś radzi rozeznać się w temacie to spadówa bo mi się nie chce". Wiesz, tutaj nikt nie urodził się z tą wiedzą jaką posiada, większą lub mniejszą, i wpakował w nią kupę czasu i pewnie pieniędzy.

Zrób tą zwrotkę, którą polecił kolega LightSound - jakoś tam to zagra i przynajmniej wytniesz głośnikom pasmo, którego nie powinny odtwarzać (choć te 3kHz dla GDN'a to trochę za wysoko bo wtedy właśnie wpada w break up) i nie spalisz wysokotonówki. Tylko wcześniej poczytaj co to połączenie szeregowe i równoległe bo skoro wcześniej pisałeś, że spaliłeś wysokotonówkę na kondensatorze 2,2uF to obawiam się, że był on jednak wpięty równolegle. Choć z drugiej strony na screenie LightSound'a masz wszystko pokazane czarno na białym.

Kropka.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez dabyl
                                że spaliłeś wysokotonówkę na kondensatorze 2,2uF to obawiam się, że był on jednak wpięty równolegle.
                                Jak by wpiął konda równolegle to by mu wzmacniacz oknem wyleciał :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                X