Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy ekranowany kabel zas. ma sens?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy ekranowany kabel zas. ma sens?

Co sądzicie o czymś takim?
    http://sklep.rms.pl/index.php?p4218,...ssic-100-cy-1m

Tak, tak, w swoich kolumnach walczę z zakłóceniami. Ze względu na zdejmowaną ściankę z tyłu i wąsko w środku, mam ograniczone pole manewru jeśli chodzi o kable zasilające 230V i zasilanie DC końcówki i filtrów.

może i ma sens jak jest blisko interkonektów, ale zazwyczaj te gniazda są po różnych stronach więc nie powinno mieć wpływu

z resztą sam sobie zobacz zaplącz se kabel zasilający z interkonektami i zobacz czy słyszysz jakiś ujemny wpływ na dźwięk

a ja może podepnę się pod temat i się spytam gdzie można kupić dobry kabel zasilający, znaczy taki w miarę solidny i żeby nie był sztywny, taki elastyczny
    Last edited by scythe1123; 26.12.2010, 15:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
      zaplącz se kabel zasilający z interkonektami i zobacz czy słyszysz jakiś ujemny wpływ na dźwięk
      Tak, oczywiście, jest więcej zakłóceń, szczególnie jeśli to zasilanie filtrów jest w pobliżu.
      Chyba kupię parę metrów i zobaczę, czy pomoże -- myślałem, że może już ktoś taki stosował.

Skomentuj

wiesz zawsze to jest jakaś ściana do przebicia dla pola magnetycznego, co do skuteczności ciężko jest mi coś powiedzieć bo doświadczenia z takim ustrojstwem nie mam

Skomentuj

Dobra, kabel przyszedł, jest gruby jak mały palec i cholernie ciężki w porównaniu z "pecetowym". :)

Skomentuj

Napisz czy spełnił pokładane w nim, nadzieje czy też nie
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

tez jestem ciekawy czy pomoze
              to cos z serii "obalamy fakty i mity"
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W sumie można taki przewód też wykorzystać do połączenia trafa z końcówką , a jak ktoś sie uprze to i przewód sygnałowy z tego zrobi:P

Skomentuj

taki przewód wewnątrz wzmacniacza do podłączenia trafa z zasilaczem nie głupi pomysł, na pewno lepiej spełni tam funkcję niż na zewnątrz

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                    wewnątrz wzmacniacza do podłączenia trafa z zasilaczem nie głupi pomysł, na pewno lepiej spełni tam funkcję niż na zewnątrz
                    Taki jest plan (sieć AC + połączenie zasilacza DC z końcówkami mocy), ale przy okazji zastanawiam się, czy w odcinku zewnętrznym (sieciowym) mogę z jednej strony (gniazdka) podłączyć ekran do bolca PE? Kolumny są niedaleko 2 komputerów, modemu, switcha LAN i paru innych siejących dupereli...

Skomentuj

Pytanie z jakimi zakłóceniami walczysz? Jak się to objawia? Dużo więcej może ci dać zastosowanie metalowej obudowy wzmacniacza i odpowiednie prowadzenie zwykłych kabli wewnątrz niż ekranowany kabel zasilający. Nie spodziewałbym się, żeby ten kabel akurat pomógł. Wydaje mi się, że problem leży gdzie indziej.

Skomentuj

Przydźwięk i trzaski spowodowane pewnie tym, że zasilanie końcówek moich kolumn jest na dość długich kablach, także płytka filtrów "wisi" luzem poza kolumną -- bo już mi się znudziło jej rozkręcanie i skręcanie, by pokręcić potencjometrem na płytce.
                        Spodziewam się, że jak już dojdę do finalnej wersji zwrotnicy i zrobię porządek z kablami w środku kolumny (teraz to przypomina kłębek) i skrócę kable zasilające i sygnałowe do niezbędnej długości, to problem zniknie -- na razie zbierają, co mogą

Skomentuj

mbar jakiś czas temu walczyłem z przydźwiękiem sieciowym w moim systemie audio. Wymieniłem gniazda RCA we wzmacniaczu, kombinowałem z kondensatorem wejściowym w Symasymie (podobno te duże zbierają zakłócenia jak mikrofon), połączenie masy przerabiałem kilka razy. Skutek był mizerny :biggrin: Po jakimś tygodniu przypadkowo odpiąłem komputer z listwy zasilającej - cały zestaw audio + PC mam do jednej listwy podpięte. Metodą eliminacji doszedłem do wniosku że zasilacz w kompie sieje zakłócenia i stąd brał się przydźwięk sieci w głośnikach. Faktem jest to, że był to jakiś no-name który lata swojej "świetności" miał już dawno za sobą. Po zmianie zasilacza jak ręką odjął :biggrin:
                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                          Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                          X