Bo w przypadku wielu artykułów marketu są dużo, dużo droższe a farby i rozcieńczalniki wiodą tutaj prym.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lakierowanie forniru
Collapse
X
-
Odświeżę trochę wątek, wałkowane po wielokroć, ale pozwolę sobie zapytać , co sądzicie o takiej wersji lakierowania? chodzi o wybór lakieru, oraz, zamierzam w miarę starannie pomalować wsio pędzlem, żeby zabezpieczyć już skrzynki, a kiedyś potraktuję natryskowo. Nie chce mi się wozić do lakierni a chciałbym skrócić czas oczekiwania na montaż kolumn dlatego pędzlem i dlatego półmat. A może wyjdzie w miarę dobrze. Już kilka razy malowałem pędzlem i tragicznie nie było.
Zatem,
czy wybór lakieru i podkładu jest dobry?
Czy na taki półmat mogę kiedyś położyć skutecznie połysk?( lub położy mi raczej wtedy lakiernik)
Na fornir klon pawie oczko, przyklejony na moment, klej schnie już 2 tydzień.
1- HartzLack NC Egzotenground - warstwa podkładu. http://bestparkiet.pl/index.php?rout...product_id=151
2- HARTZLACK SUPER STRONG Półmat 0,75 L https://allegro.pl/oferta/lakier-hartzlack-super-strong-polmat-0-75-l-7765803646
Jutro pojadę jeszcze pogadać do sklepu Italcolor - lakiery ICALast edited by Ananas; 03.07.2019, 20:09.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ananas Zobacz postaCzy na taki półmat mogę kiedyś położyć skutecznie połysk?( lub położy mi raczej wtedy lakiernik)
Zamieszczone przez Ananas Zobacz postaNa fornir klon pawie oczko, przyklejony na moment, klej schnie już 2 tydzień.
Musisz sie zdecydowac jaki efekt chcesz osiagnac i do tego dobrac lakier. Radzilbym podejsc do solidnej lakierni, ktora posiada probki i zobaczyc na wlasne oczy jaki moze byc efekt koncowy.
Skomentuj
-
W takim razie poszukam dobrej lakierni, zrobię jak należy odrazu. Właśnie barwę chciałbym zachować jak najbardziej naturalną, z czasem i tak pewnie ściemnieje, ładny fornirek więc chcę optymalnie to zrobić, wydobyć głębię. Znajomy stolarz odradzał mi akryl , ale pewnie myślał właśnie o ciemnych drewnach. Opini jest tak wiele, ze już nie mogłem się zdecydować.Last edited by Ananas; 04.07.2019, 09:29.
Skomentuj
-
Lakiernik chciał 3200zł za zrobienie połysku, chciał kłaść poliester.
Zrezygnowałem z pomysłu.
Jeden stolarz mi doradził, że bardzo ładnie wychodzi poliuretan Adlera, przeanalizowałem, poszperałem i
kupiłem - Adler Pur Strong G70 + utwardzacz adlera i rozpuszczalnik.
Położyłem własnie podkład w postaci lakieru z dodatkową ilością rozpuszczalnika.
W karcie produktu wszystko podane.
Jedynie, nie pasowała dysza którą kupiłem do pistoletu, zgodnie z kartą produktu - lakieru (dysza 1.8) i polakierowałem inną 1.5mm. Jutro przeszlifuję i położę kolejną warstwę. Chyba się uda!
"satynowy mat" - jak podaje karta produktu wydaje się być ładną opcją, po naniesieniu podkładu barwa zmieniła się nieznacznie, podobnie jak mokry fornir - wcześniej skrawki oglądałem zwilżone i nawet mi się spodobało,
już wyłazi głębia pięknego kloniku pawie oko. Nie będzie to mistrzostwo świata ale
będzie ok. ,dobra trwałość i wytrzymałość. Satysfakcja i niskie koszty.
Przypomnę, że kleiłem na moment, ale dość długo schnął.
Powinienem pokazać fotki?
Skomentuj
Skomentuj