Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa do wzmacniacza - pomysły? Skąd załatwić aluminium na wymiar itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa do wzmacniacza - pomysły? Skąd załatwić aluminium na wymiar itp.

Witam,

zaznaczam, że chociaż złożyłem już kilka gotowych wzmacniaczy (zaczynając od tda, lm kończąc na tranzystorowych) to nigdy z nich się nie doczekał sensownej obudowy (zawsze wykorzystywałem z jakiś amplitunerów itp. po prostu nigdy do tego talentu nie miałem) i właśnie chce to zmienić, nie mam pojęcia jak się za to zabrać, mam fajny szkielecik z obudowy jakiejś unitry do którego chciałbym panele lewy / prawy / przód / tył / góra / dół z aluminium np. 2-3 mm tylko nie mam pojęcia gdzie to kupić na wymiar za sensowną cenę (może ktoś coś poleci?), zakładam z góry, że chcąc np. panel przedni z 2 mm aluminium o wymiarach 41 cm na 10 cm wywiercę sobie w nim dziury na potencjometry, pomaluje (to nie jest ważne teraz) i będzie wszystko ok, tak samo z tylnym o grubości np. 3-4 mm do porobienia dziur na gniazda (RCA i głośnikowe) - ogółem ja to tak widzę.

Chodzi o zwykłe płaskie aluminium, jak najtaniej.

Najtaniej niestety nie idzie w parze z dobrze.
    Jak uda c się znaleźć firmę która potnie aluminium to zapytaj z jaką dokładnością tną.
    Ja zamawiam z 1mm tolerancją i niestety ale w 80% przypadków trzeba ich poprawiać frezująckrawędzie i szlifując powierzchnię - rysy.
    Najłatwiej - kup coś z armela http://www.armel.pl/index2.php?id=oferta_obudowy
    Potną ci też aluminium i poddają go obróbce.

Skomentuj

A dobre są te obudowy? widzę tutaj:

http://www.armel.pl/index2.php?id=obudowy_oup

OUP 350x108x245 OP35108 128.00 zł

Myślę, że by mi pasowała na styk, widzę także, że "Obudowy wykonane są z blachy o gr. 0,8 - 1 mm" to wreszcie .8 czy 1.0 mm? Oczywiście tutaj wolę grubszą czyli 1 mm, nie jest to super grube ale myślę, że powinna być w miarę solidna i nie chwiać się.

Cena jest średnia, zależy też ile miałbym czekać na przesyłkę, ktoś zamawiał? Lub lepiej - ma ktoś obudowy tej firmy?

Skomentuj

Nie będę zakładał nowego tamatu, zapytam tutaj. Czy ma ktoś możliwość "załatwienia" mi kawałka aluminium o wymiarach: 290x80mm o grubości od 8 do 10mm oczywiście w przystępnej cenie... ?

Skomentuj

plaskownik ma metry - 20zl/kg
          jak bede jechal do pracy po PIT to moge kupic
          tylko nie wiem kiedy to dokladnie bedzie

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post o 14:32 ----------

cena ok 12-13zl + wysylka do1kg

Skomentuj

Pawle mógłbyś podać przybliżone wymiary albo symbole dostępnych płaskowników

Skomentuj

nie wiem jakie maja na stanie w sklepie
              poczukaj sobie czegos w internecie - np produkcji KĘTY

Skomentuj

Właśnie odebrałem blachę do swoich obudów...
                Nierdzewka 1mm szczotkowana na górę, dół i tył. Front 3mm i wszystko pomalowane będzie proszkowo na czarno.
                Grubszej nie daje blachy, bo na podstawę zawsze przyjdzie jakiś kątownik 10x10mm i jest wystarczająco sztywno.
                Boczki z mdfu 38mm fornirowane.
                Wymiary: 450szeroka, 100-110(front) wysoka, 30cm głeboka.
                Taka obudowa zamyka się w 120-140zł... Jak chcecie mogę zrobić zamówienie...

Skomentuj

Obudowa jest naprawdę fajna ponieważ wysokość w sam raz (mój radiator od uniego ma 9,8 cm) ale irytuje ta przezroczystość przedniego panelu i jego rozmiary, ale skoro mówisz, że front i reszta będzie pomalowane proszkowo na czarno to nie będzie z tym problemu raczej.

To co dokładnie dostajemy za te 140 zł? Gotową obudowę taką jak na zdjęciu do poskładania samemu?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                    ale irytuje ta przezroczystość przedniego panelu i jego rozmiary, ale skoro mówisz, że front i reszta będzie pomalowane proszkowo na czarno to nie będzie z tym problemu raczej.
                    Na drugim zdjęciu jest moja obudowa, gdzie na froncie jest szyba. Teraz zamawiałem nierdzewkę 3mm ktora bedzie malowana proszkowo, takze bedzie niektorym bardziej pasowac.

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                    To co dokładnie dostajemy za te 140 zł? Gotową obudowę taką jak na zdjęciu do poskładania samemu?
                    Si.
                    - góra, dół, tył z nierdzewki 1mm.
                    - front 3mm (zawsze robię go o wymiarach 450x110 i jest większy z każdej strony o 5mm w stosunku do obudowy)
                    - boczki wyprofilowane do ofornirowania pod swój gust
                    - imbusy czarne do skręcenia
                    - wszystko malowane proszkowo na czarno

Oczywiście przedni i tylni panel każdy z otworami pod siebie.

Skomentuj

dolphin123, a jak sie kształtują ceny szkła???
                      Np. ten Twój przód ile kosztował i co z nim robili/szlify, dziury itd./

Skomentuj

No właśnie do szkła nie mam taniego dojścia i dwie szybki na froncie kosztowały mnie 8dyszek... Także dobrze byłoby poszukać już sobie we własnym zakresie czegoś takiego..

Skomentuj

do wyboru do koloru http://polimart.pl/probnik/2.html
                          tną na wymiar oczywiście, może nie szkło ale też dobre

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
                            do wyboru do koloru http://polimart.pl/probnik/2.html
                            tną na wymiar oczywiście, może nie szkło ale też dobre
                            Wysłałem zapytanie, chociaż szkło to szkło

Skomentuj

napisz też że chcesz polerowane krawędzie po cięciu... bo się rozczarujesz ;]

Skomentuj

wiadomo...

Informacja
                                koszt frontu 450x110 z 4otworami na sruby z PMMA CZARNY wynosi 33zł/szt polerowany... Do tego kurier 19zł
                                Last edited by dolphin123; 09.02.2011, 14:22.

Skomentuj

a jakiej grubosci?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

4-5mm...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Na drugim zdjęciu jest moja obudowa, gdzie na froncie jest szyba. Teraz zamawiałem nierdzewkę 3mm ktora bedzie malowana proszkowo, takze bedzie niektorym bardziej pasowac.

Si.
                                      - góra, dół, tył z nierdzewki 1mm.
                                      - front 3mm (zawsze robię go o wymiarach 450x110 i jest większy z każdej strony o 5mm w stosunku do obudowy)
                                      - boczki wyprofilowane do ofornirowania pod swój gust
                                      - imbusy czarne do skręcenia
                                      - wszystko malowane proszkowo na czarno

Oczywiście przedni i tylni panel każdy z otworami pod siebie.
                                      Te 5 milimetrów idzie przeżyć jak jeszcze będą ładne podkładki pod obudowę :) W sumie to byłbym nawet chętny na to.

Skomentuj

Jak tylko odbiorę z malowania proszkowego swoje obudowy to napiszę konkretnie co i jak. Można jednak swoje propozycje i uwagi wypisywać, to zobaczę na co jest zapotrzebowanie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X