Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

regulacja obrotów wentylatorów LUNA 200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

regulacja obrotów wentylatorów LUNA 200

Witam. Mam wielką prośbę. Bede montował u siebie rekuperator w którym są 2 wentylatory na 230v które pobierają max 120W.
    Potrzebuje zrobić do tego sterowanie. Oryginalne jest na pilota ale po zmniejszeniu obrotów silniki wyją. Ja potrzebuje coś cichego. Znalazłem info że można użyć autotransformatora. Więcej niestety nie udało mi sie dowiedzieć, załozyłem temat na forum muratora ale z tego wyszło, ze się nie znam i mi nie pomogą (mam se wziąść elektryka).
    Pytam tutaj bo jeszcze sie nigdy na Diyaudio nie zawiodłem :)
    Znalazłem takie autotrafa:
    http://www.transformatory-lodz.pl/?a...nsformatory,26
    Czy któryś z nich się nada? Jeśli tak to na ile amper kupić??
    Czy coś do tego bedzie jeszcze potrzebne???
    Pozdrawiam

Z jakiej firmy rekuperator??

Skomentuj

dospel. Ma w ofercie pilot zdalnego sterowania ale w polączeniu z nim silniki buczą. W kilku miejscach wyczytalem żeby go nie kupować tylko zrobić na autotransformatorze tylko że nikt na muratorze nie chce mi pomóc a wiem ze kilka osób tak ma zrobione

Skomentuj

Nie rozumiem - chesz zmniejszyć obroty wentylatorów które po ich zmniejszeniu wyją.... więc chcesz zastosować inny sposób zmniejszenia obrotów - to da ci ten sam efekt bo czym byś nie zmniejszał to wycie wentylatorów bedzie takie samo.

Autotrafo jak masz 120W przy 230V potrzebujesz max 1A ( to daje 230W mocy trafa)

Skomentuj

Wentylatory same z siebie nie wyją przy mniejszej prędkości tylko sposób zmniejszenia napięcia to powoduje. Nie wiem jak jest oryginalnie ale kilka osób miało oryginalne i po zmianie na autotrafo przestały wyć.
          Czyli 1 A w zupełności wystarczy

Skomentuj

Dospel :)
            Moja byla praca...
            Dawno go kupiles bo ja mialem 50% znizki. Jak potrzebujsz cos od "nich" to moze cos da sie zrobic...

"Luna" wiedzialem ze to znajoma nazwa....

Skomentuj

Wentylatory wyją bo zapewne zmniejszanie obrotów jest realizowane przez sterownik za pomocą PWM (Pulse Width Modulation) czyli modulacja długości impulsu. Wyje bo częstotliwość impulsu jest w zakresie słyszalnym. Może inne sterowniki mają inne częstotliwości albo sterują napięciowo, tak jak autotransformator.

Skomentuj

Jutro bedze dzwonił czy trafo 1A jest dostępne. W sumie to nie tak drogo bo ok 200 z przesyłką. Jede gość chciał 400 zł za dwubiegowy. Ja potrzebuje płynną regulację ponieważ na razie ma być wentylowana jedna sypialnia i korytarz. Docelowo ma być ok 100 m2

Dzięki

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                  Przenoszę do Off topic.

Skomentuj

Czaruję...
                  X