Witam chciałbym kupić tanie ale głośne nagłośnienie do sal 100m2 a nawet mnieszych. Na wydanie mam mało patrzyłem na kolumny na alledrogo ale tam jest tylko podana moc PMPO a nie ma RMS ;/. Czy Altusy 110 dały by radę? kolumny max do 700 zł jak narazie. Chyba że taniej wyjdzie zrobienie bo jest taka możliwość (mam płyty itp.)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mobilny Dj jakie nagłośnienie
Collapse
X
-
Nie na temat...I właśnie jak widzę takich ludzi, to mi się krew w żyłach ścina. To właśnie przez takich jak Ty spada poziom nagłośnienia w Polsce. Kompletuje sprzęt za grosze, weźmie altusy z domu, laptopa i gra na 18' za 50 czy 100zł wykaszając porządny zespół który zgodził się grać za 200zł. Z miłą chęcią zgłosił bym Cię do zaiksu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaNie na temat...I właśnie jak widzę takich ludzi, to mi się krew w żyłach ścina. To właśnie przez takich jak Ty spada poziom nagłośnienia w Polsce. Kompletuje sprzęt za grosze, weźmie altusy z domu, laptopa i gra na 18' za 50 czy 100zł wykaszając porządny zespół który zgodził się grać za 200zł. Z miłą chęcią zgłosił bym Cię do zaiksu
Po drugie mam lepszy sprzęt.
Za 100 zł to nawet nie chce mi się z domu wychodzić minimum 300 zł chyba że po koleżeńsku to taniej
O Altusach pomyślałem ponieważ całkiem dobre są tylko nie wiem czy na taką salę dadzą radę.
Ty nawet na lapku byś nie umiał przejścia zrobić ;/ .
A wracając do tematu prosiłbym o podawanie modelów itp.
Z ceną może i faktycznie przesadziłem niech będzie 1000 zł bo więcej nie wycisne jak na tą chwilę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postaTy nawet na lapku byś nie umiał przejścia zrobić ;/nie chodziło lklukaszowi o sposób grania ale o poziom nagłośnienia.... oraz sam fakt zarobku na imprezach (puszczanie piosenek) bez odpowiedniej licencji DJa :) i nagłaśniając to ze sprzętu za 200zł za tańszą kasę niż dobry zespół.
DJka to nie tylko "przejścia" i zabawa efektami.... to budowanie atmosfery i robienie show przy którym ludzie porządnie się bawią.... Posłuchaj setów mało znanych DJ'i i producentów... naprzykład Brian Rogers... albo Sophie Sugar.. ;D może zmądrzejesz....
Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postaPo drugie mam lepszy sprzęt.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaDJka to nie tylko "przejścia" i zabawa efektami.... to budowanie atmosfery i robienie show przy którym ludzie porządnie się bawiąKilka drinków i można nawijać :P
A wracając do sprzętu to za 1000 zł do sal do 100m kw można zrobić lub kupić wiele zestawów. Pytanie tylko jak to będzie grało. Czy ma grać głośno i denerwować zniekształceniami tworząc efekt niezłego powera czy ma grać ciszej ale przyjemniej, żeby ludzi nie spłoszyć. Ten drugi sposób w tej cenie jest ciężko osiągalny. O ile w pustym pomieszczeniu można odpalić nawet kolumny na 18 cm głośniku 2 drożne i będzie grało sobie to na imprezę już nie bo za cicho, a co ważniejsze, przy tłumie ludzi to już totalnie było by dno
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postanie chodziło lklukaszowi o sposób grania
Panowie do rzeczy bo wyrzuce temat...Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postaWitam chciałbym kupić tanie ale głośne nagłośnienie do sal 100m2 a nawet mnieszych. Na wydanie mam mało patrzyłem na kolumny na alledrogo ale tam jest tylko podana moc PMPO a nie ma RMS ;/. Czy Altusy 110 dały by radę? kolumny max do 700 zł jak narazie. Chyba że taniej wyjdzie zrobienie bo jest taka możliwość (mam płyty itp.)
Padlo zasadnicze pytanie, czy masz wzmacniacz, jesli tak to jaki?
Mysle ze w zupelnosci wystarcza paczki na 2x30/400 + d800
Tylko tu juz musi byc czym to zasilic...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaa gdzie ja sie tu udzielalem...?Nie na temat...przepraszam zauważyłem literkę L i samo poleciało.... zamiast LightSound poszło lklukasz... Przepraszam... :crying:
Skomentuj
-
Witam.
Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postaWitam chciałbym kupić tanie ale głośne nagłośnienie
Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postaCzy Altusy 110 dały by radę?
Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postakolumny max do 700 zł jak narazie. Chyba że taniej wyjdzie zrobienie...
Jeśli zdecydujesz się składać je samemu to musisz napisać czego od nich oczekujesz. Koledzy wyżej polecili GDN-30-400 + d800... OK,to dobry wybór,będzie głośno i w miarę poprawnie (w tej cenie nic podobnego nie kupisz),za elektronikę płacisz akurat około 700zł. Niestety,te kolumny nie zagrają niskim basem,będzie jedynie kick bas.
Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postaPo drugie mam lepszy sprzęt.
Za 100 zł to nawet nie chce mi się z domu wychodzić minimum 300 zł chyba że po koleżeńsku...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJeśli zdecydujesz się składać je samemu to musisz napisać czego od nich oczekujesz. Koledzy wyżej polecili GDN-30-400 + d800... OK,to dobry wybór,będzie głośno i w miarę poprawnie (w tej cenie nic podobnego nie kupisz),za elektronikę płacisz akurat około 700zł. Niestety,te kolumny nie zagrają niskim basem,będzie jedynie kick bas.
Mogę spytać co to za sprzęt?
Raczej się zdecyduje na te nadstawki, troche poczytałem o nich i chyba je zrobię. Czy wzmacniacz behringer EP 1500 da radę ? Czy polecacie jakiś inny ?
Sprzęt jaki posiadam to :
Mikser Behringer vmx300
CD-ki Pioneer 200
Suchawki reloop rh2450
Mikrofon jakiś za 30zł
Oświetlenie:
6 reflektorów typu PAR
3 stroboskopy 150W
ZIG-ZAG
2 Flowery
2 lampy UV 125w każda
Dymnica 1000W
(Chcę jeszcze dokupić laser, wytwornice baniek lub piany, sterownik jakiś)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postaRaczej się zdecyduje na te nadstawki, troche poczytałem o nich i chyba je zrobię. Czy wzmacniacz behringer EP 1500 da radę ? Czy polecacie jakiś inny ?
Sprzęt jaki posiadam to :
Mikser Behringer vmx300
CD-ki Pioneer 200
Suchawki reloop rh2450
Mikrofon jakiś za 30zł
Oświetlenie:
6 reflektorów typu PAR
3 stroboskopy 150W
ZIG-ZAG
2 Flowery
2 lampy UV 125w każda
Dymnica 1000W
(Chcę jeszcze dokupić laser, wytwornice baniek lub piany, sterownik jakiś)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postaCzy wzmacniacz behringer EP 1500 da radę ?
Właśnie,Ja pytałem o dźwięk,nie o światła.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJeden GDN-30-400 ma 8ohm i 400W,ten wzmacniacz przy tej impedancji oddaje 260W,trochę mało... ale od biedy da radę,zależy jak głośno grasz.
Właśnie,Ja pytałem o dźwięk,nie o światła.
Z nagłośnienia (kolumny i wzmacniacz) nic nie posiadam. Zawsze pożyczałem. A teraz mam pieniądze i chciałbym zrobić własne kolumny. A jaki wzmacniacz byście polecali?
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postaPo drugie mam lepszy sprzęt.Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postaZ nagłośnienia (kolumny i wzmacniacz) nic nie posiadam. Zawsze pożyczałem.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaKoledzy wyżej polecili GDN-30-400 + d800.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez skiba32d Zobacz postaZ nagłośnienia (kolumny i wzmacniacz) nic nie posiadam. Zawsze pożyczałem.
A widzisz,trzeba było tak od razu a nie się wymądrzać :)
Tak jak pisałem,pytanie co chcesz uzyskać? bo z tych nadstawek basu nie doznasz i możesz być zawiedziony. I tu się nasuwa drugie pytanie: jaki sprzęt pożyczałeś?
Do tego typu kolumn używa się końcówek mocy a nie wzmacniaczy (tych zwykłych). Do końcówki potrzebował byś też mikser... jak wczytam wyżej mikser już posiadasz,ale nie estradowy tylko DJ-jski,do niego musiał byś dokupić (żeby było dobrze) di-box'a (choć od biedy możesz zrobić 2 kable chincz-jack mono). Najtańsze normalne końcówki z dużą ilością W to T.apm i dap audio,reszta to pseudo końcówki mocy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNajtańsze normalne końcówki z dużą ilością W to T.apm i dap audio,reszta to pseudo końcówki mocy.z naciskiem na te dwie ostatnie firmy. Oczywiście ile mowa o używanych
Amp out w tym mikserze co ma ma ok 3V więc tym się nie wysteruje wzmacniacza większej mocy. Więc tak czy siak potrzeba jakiś porządniejszy mikser, który da mu już wyjście symetryczne. Np. taki behringer xenyx 502 lub 802 zależnie ile wejść będzie potrzebował, ale z tego co widzę, to już na dzień dobry 802 się przyda.
Ja radzę paczki na PS15 i d800i lub jeżeli ma być więcej basu, to MW15 które ma n_ymozs do sprzedania aktualnie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
Amp out w tym mikserze co ma ma ok 3V więc tym się nie wysteruje wzmacniacza większej mocy. Więc tak czy siak potrzeba jakiś porządniejszy mikser
Zamieszczone przez marian Zobacz postajak wczytam wyżej mikser już posiadasz,ale nie estradowy tylko DJ-jski,do niego musiał byś dokupić (żeby było dobrze) di-box'a
My tu gadu gadu a autor pewnie nie ma na to kasy :) No ale jak się chce robić coś dobrze to trzeba zainwestować. Pamiętam jak kilka lat temu myślałem o nagłaśnianiu na domowym sprzęcie... dziś już wiem że to jest mało poważne,dlatego na dzień dzisiejszy nie mam nic ze sprzętu PA bo wiem ile kosztuje podstawowy sprzęt bez którego skazujemy się na wyśmianie (jeśli oczywiście myślimy o tym na poważnie).
Skomentuj
Skomentuj