Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Baffle step a różne głośniki.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Baffle step a różne głośniki.

Witam. Mam takie pytanie. W konstrukcjach 2.5 way stosuje się zazwyczaj dwa identyczne głośniki nisko sredniotonowe zeby skompensowac efekt baffle step. A gdyby tak zastosować dwa różne głośniki? czy wtedy też ten efekt baffle step sie kompensowany? Np. jeden niskotonowy ciety do 150 Hz, nisko średnio tonowy ciety do 5000 Hz bez dolnego cięcia no i góra. Taki prawie 3 way tylko bez filtru srodkowoprzepustowego.
    PS. Jest to pytanie teoretyczne toteż umieściłem je w takim a nie innym dziale.

Bez sensu, bo dochodzi jeszcze problem zgrania tych dwóch różnych głośników.

Skomentuj

Nic nie jest bez sensu, jeśli zrobi się to zgodnie z zasadami. Jest zapewne wiele kolumn 2,5 drożnych opartych na różnych głośnikach niskośredniotonowych. Ja znalazłem szybko trzy przykłady:
      JM lab Chorus 716S
      Kef Q5
      BC Acoustique Araxe.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        Bez sensu, bo dochodzi jeszcze problem zgrania tych dwóch różnych głośników.
        Ale zgrania w jakim sensie?

Skomentuj

Fazowego chociażby.

Skomentuj

Morfeusz250, a to nie lepiej zrobić zwykłe 3way w takim wypadku??

Zamieszczone przez Morfeusz250 Zobacz posta
            A gdyby tak zastosować dwa różne głośniki? czy wtedy też ten efekt baffle step sie kompensowany?
            Jakas tam kompensacja BS powinna być, to zależy od efektywności obu głośników które będą razem współpracować na basie, równie dobrze można nawet przekompensować całość. Pytanie tylko czy ma to sens? Dwa rożne głośniki będą grały jednym pasmem, a to wróży wiele problemów.

Skomentuj

ok panowie, dzięki za odpowiedź. Chciałem po prostu wiedzieć.

---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post o 13:53 ----------

Mam jeszcze jedno pytanie, może trochę inna tematyka ale nie ma sensu zakładać nowego tematu. Załóżmy że zrobiłem sobie zestaw 5.0 ( 2 kolumny, 2 tylne i jeden centralny). Chciałbym zrobić z tego jednocześnie zestaw do muzyki i do oglądania filmów na telewizorze. ( takie niby kino domowe). Do tego kupię jakiś odtwarzacz DVD no i oczywiście wzmacniacz z tym że wzmacniacz chciałbym zrobić sam. Czy jeżeli zrobię sobie jakiś wzmacniacz np. 5x tda7294 ( tylko tak zakladam), podłączę go do DVD to czy wtedy uzyskam efekt przestrzenny? Czy we wzmacniaczu potrzebny jest jakiś dekoder? Po drugie co znaczy że odtwarzacz DVD ma Digital Audio Output: 5.1? Czy do tego można podłączyć same kolumny czy każda potrzebuje jeszcze wzmocnienia tj. wzmacniacza?

Dla przykładu ( nie jest to żadna reklama towaru) podam przykład- tutaj. Jak się przyjrzymy to na tym DVD jest pokrętło od regulacji głośności. Czy to znaczy że DVD ma wbudowany wzmacniacz??
              Last edited by Morfeusz250; 08.03.2011, 13:27.

Skomentuj

Digital Audio Output
                Cyfrowe wyjście audio
                Czy do tego można podłączyć same kolumny?
                Nie
                czy każda potrzebuje jeszcze wzmocnienia tj. wzmacniacza?
                Tak
                Jak się przyjrzymy to na tym DVD jest pokrętło od regulacji głośności. Czy to znaczy że DVD ma wbudowany wzmacniacz??
                Nie

Skomentuj

dzięki za odp. A jeszcze takie pytanie odnośnie kolumn. Slyszałem 2 wersje. Moc zestawu 5.0, jedni mówią że moc kolumn ma być taka sama a co za tym idzie wzmacniacz musi być o mocy takiej samej na każdy kanał a inni mówią że podłogówki muszą mieć wiecej mocy niż pozostałe oraz centralna ma mieć więcej od tylnych. Która wersja jest lepsza?

Skomentuj

Najlepszym zestawem jest 5identycznych klocków, aby żaden z kanałów się nie wybijał poza resztę. Ludzie często twierdzą, że fronty muszą być większe, bo po prostu relatywnie taniej wychodzi central i tyły w stosunku do frontów. Jest to jednak nie uzasadnione myślenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                      Cytat Napisał Morfeusz250 Zobacz post
                      Jak się przyjrzymy to na tym DVD jest pokrętło od regulacji głośności. Czy to znaczy że DVD ma wbudowany wzmacniacz??
                      Nie
                      To do czego jest ten regulator głośności?

PS. Rozmawiając o głośności mam jeszcze pytanie: Czy do regulacji głośności wzmacniacza w układzie 2.1 można zastosować takie coś: na wejściu jeden potencjometr do regulacji głośności dla wszystkich 3 kanałów, natomiast w filtrze dla subwoofera kolejny potek do regulacji głośności suba.?
                      Last edited by Morfeusz250; 08.03.2011, 16:57.

Skomentuj

Poziom wyjścia pewnie. Jak w przedwzmacniaczu, tylko przed nim

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                          Jak w przedwzmacniaczu, tylko przed nim
                          Tzn. ja miałem na myśli taki układ: kabel sygnałowy idzie do wzmacniacza ( na tym kablu jest potek od regulacji głośności 3 kanałów) potem " rozdziela" sie na 3 "drogi" ( każdy kanał ma oddzielny wzmacniacz), jedną z tych "dróg" jest wyjście na wzmacniacz subwoofera i tutaj jest filtr dolnoprzepustowy + regulacja, faza itp.

Skomentuj

kabel sygnałowy idzie do wzmacniacza ( na tym kablu jest potek od regulacji głośności 3 kanałów) potem " rozdziela" sie na 3 "drogi" ( każdy kanał ma oddzielny wzmacniacz)
                            Jak może iść do wzmacniacza, a potem znowu każdy kanał ma wzmacniacz? Może weź to narysuj.

Skomentuj

nie nie. nie o to chodzi. taka prowizorka: ;D

---------- Post dodany o 19:51 ---------- Poprzedni post o 19:22 ----------

I jeszcze jedno pytanie: tutaj mamy schemat wzmacniacza by Irek. Czy jest różnica jaki włącznik zastosuję? Szukałem na necie i chyba największy jaki znalazłem ( oczywiście z tych kołyskowych, tanich) był na natężenie 6.5A przy 250V. Czy taki prąd bedzie dobry, mogę zastosować mniejszy?? np. 1.5A? I czy chwilowa wartość tego impulsu prądowego który wytwarza się przy włączaniu trafa toroida do sieci ( podobno kolo 16A) nie zepsuje włącznika?

---------- Post dodany o 13:53 ---------- Poprzedni post o 19:51 ----------

I jeszcze jedno pytanie mam odnośnie uziemienia układów. Czy mógłby mi ktoś po krótce przedstawić cel uziemiania i zasadę działania. Co jeżeli zrobię sobie układ na tda7294 i nie będę nic uziemiał. Z tego co wyczytałem na necie uziemienie ma na celu ochrone ale czy podłączenie obudowy do masy przed czymś chroni?? Przecież obudowa i tak nie ma kontaktu z "prądem". A może jest po to aby w momencie gdy już ten prąd dotknie tej obudowy przez jakie przypadkowe zwarcie etc. ( łopatologicznie mówiąc ;D) to dotknięcie obudowy przez człowieka nie groziło porażeniem.? Z góry dzięki za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                              X