Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z kompem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z kompem

mam taki problem z kompem.
    Otóż nie z gruchy ni z pietruchy komp się zawiesza. Zawieszenie polega na tym, że obraz znika a z głośników pojawia się brumieniem czy buczenie. Szczególnie jest to widoczne przy długotrwałym, intensywnym użytkowaniu (typu ściąganie plików i granie jednoczesne). Wczoraj odłączyłem kompa na jakąś godzinkę i problem nie wystąpił. płyta główna to msi p43 neo-f, karta dźwiękowa zaintegorwana na płycie, grafa geforce 9600 gt proc intel core two quad. Windows 7 64 bit (oryginalny). podobny problem miałem na xp service pack 3, tylko, że wtedy karta dzwiękowa to był sb live 1024. Wtedy myślałem, że to wina starej karty. Może byscie doradzili Co moze byc przyczyną? Jedyna co mi przychodzi do głowy to grzejących się chipset na płycie głównej jest winny temu problemowi

Zacznij od odkurzenia bebechów. Włącz monitorowanie temperatur podzespołów i odpal program do testowania wydajności kompa.

Skomentuj

a jaki masz zasilacz? :)
      u mnie powodem dziwnych problemow (w ogole z kompami) byl 2 razy kiepski zasilacz
      i 1 raz kosc pamieci

Skomentuj

Przegrzewanie się procka lub zwiechy pamięci... (sprawdzanie temperatury, odkurzenie porządne w środku, plus MEMtest tak ze 3 razy całość), zasilacz... niestabilne napięcia, i również przegrzewanie... :P lub pomału wysypujące się elektrolity na płycie

na 70% pierwsza opcja :)

Skomentuj

Stawiam na temp
          Użyj np. SpeedFan
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Z moich mini badań wynika że ok. 90% procent to system microsystemu, wiruski :)
            Ale Ty zapewne ich nie masz, choć nigdy nie mów nigdy, już dawno z niego nie korzystam...
            Ja stawiam na hardware, podaj zasilacz. Miałem kiedyś kodusia w budzie, no i chodził jako
            router i publiczny ftp, prawie 7 lat! Bez znaczących skoków napięcia. Potem padł i nic za
            sobą nie pociągną, ale te zabezpieczenia, ach, jeden bezpiecznik na płytce.

Skomentuj

1. czyszczenie i przeglądnięcie podzespołów,
              2. sprawdzenie ustawień BIOSu,
              3. przeskanowanie antyvirem
              4. instalacja i sprawdzenie sterowników
              5. MEMtest ---> HDtest ---> 3DMark itp.
              6. w ostateczności przeinstalować system
              Jeśli wszystkie testy ok. to pozostaje jeszcze zasilacz - pożyczyć od znajomego na testy :)
              Czasem bywa tak, że i podmiana zasilacza nic nie pomaga wtedy zostaje podmiana karty GFX i płyty gł. Procki raczej rzadko padają. Jeśli podłączonych jest dużo urządzeń USB to przed testami warto je odłączyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez sikador Zobacz posta
                Jeśli wszystkie testy ok. to pozostaje jeszcze zasilacz - pożyczyć od znajomego na testy
                Tylko nie jakiegoś codegena czy trackera

Skomentuj

Uruchom msconfig i wywal niepotrzebne programy na starcie ja mam to samo jak włączę foobara pogra z 1h może 2h i w głośnikach syczenie i zwiecha.
                  System to win 7 64 bit.

Skomentuj

Zacznij od posprzątania go. Najlepiej odłącz wszystko pozbądż się kurzu i poskładaj na nowo same najważniejsze komponenty- zasilanie płyty grafe,ram, jeden dysk systemowy bez cd dvd i inych zbednych. Może coś jest po prostu żle podłączone( nie styka, albo jest podłączone nie tak jak powinno) a potem zacznij od początku jak idzie, podłącz zasilanie bezpośrednio do gniazdka bez przedłurzaczy , trójników itp,potem sprawdż kompa bez uruchomionego systemu, ustawienia biosu daj oryginalne. Wszystko zaczyna się od zasilacza- wejdz do biosu i może zauważysz skoki napięcia ( ja miałem coś takiego i trwało to dobre 2 miechy zanim do tego doszedłem, wystarczyło dac nowy zasilacz). Sprawdż kable. Może dysk się po prostu zatrzymuje ( też miałem kiedys taki problem w innym kompie- popsuty wtyk).Potem działaj na systemie w trybie awaryjnym wyłącz wszystkie pierdy z autostartu i uruchamiaj programy testujace....potem uruchom normalnie testuj i tak dalej....

Skomentuj

a może ci się wylały kondensatory na płycie głównej
                      ja też tak miałem w moim kompie, mój brat jest elektronikiem przelutował mi kondensatory i dalej śmigam na tej płycie głównej bez żadnych problemów :)

Skomentuj

Przede wszystkim czyszczenie, monitorowanie temp no i koniecznie sprawdzenie zasilacza(najlepsza jest podmiana na jakiś dobry i trochę testów)

Skomentuj

zasilacz do wymiany :]

Skomentuj

Jak masz w miarę czysto w pokoju, to wniskuje, że radiator nie jest zapchany kurzem, ale temperatury warto sprawdzić.

Poodpinaj wszystkie niepotrzebne podzespoły od komputera.

Podmień zasilacz na jakiś firmowy.

Jak to nie pomoże to sprawdź ram. ( jak masz kilka kości to możesz spróbować wyjąc jedną, drugą, wyczyścić sloty, pozamieniać miejscami itp. )

Skomentuj

Nie na temat...
                              Każdy dodał coś od siebie

cudny90, kurz zawsze się dostanie do PC
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wiem, ba, raz to nawet w cho*ere mysich odchodów znalazłem :) ( powaga )

Ale to zależy w dużej mierze od tego, gdzie kto trzyma komputer - jeśli NA biurku to dużo kurzu tam nie będzie - w każdym razie nie tyle, żeby powodował zwiechy...

Płyta MSI też mi się nie podoba, prędzej czy później ją też wymienisz :P

Kondy na płycie ... niiieeee, nie w tym przypadku.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                                  Wiem, ba, raz to nawet w cho*ere mysich odchodów znalazłem ( powaga )
                                  Kontynuując temat, choć to autorowi penie nie pomoże
                                  Kiedyś zgubiła się pociecha dzieci - śliczny szczur... Po dłuższym czasie, w trakcie modernizacji komputera okazało się gdzie "uciekł" gryzoń... :)

Skomentuj

Sprawdź w biosie czy masz jakieś opcje alarmu w przypadku przekroczenia temp. Musisz mieć, może są wyłączone. No i czy masz podłączony PC speaker, bo alarm może sobie być ale jak nie ma głośniczka to nie usłyszysz . Nie ma bata proc do 80 st wytrzyma jak nic, aby się zwiesiło z przegrzania musi być naprawdę hardcorowa temperatura. Możesz też kontrolować pozostałe temperatury, przegrzany chipset też wywali kompa.
                                    Co do pamięci to miałem przypadek, że coś z jedna kością przestawało łączyć lub nawaliła i komp strasznie wariował, gigantyczne ilości błędów wywalał, siekał blue screenami, samoczynne restarty tak jakby ktoś nacisnął przycisk, czasem chodził wolniej od 486, aplikacje wywalały itd. Takie nagłe zwisy/zamrożenia kompa trochę mi nie wyglądają na problem pamięci, powinien chociaż wysypać niebieski ekran. Prędzej stawiam na proc/chipset lub zasilacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez ogar Zobacz posta
                                      a może ci się wylały kondensatory na płycie głównej ja też tak miałem w moim kompie, mój brat jest elektronikiem przelutował mi kondensatory i dalej śmigam na tej płycie głównej bez żadnych problemów
                                      Tam są kondy polimerowe więc raczej nie...

Sprawdź przedewszystkim:
                                      - temperatury
                                      - czy ATX trzyma napięcia
                                      - błędy RAM

Skomentuj

Ram możesz sprawdzić Memtest86'em.
                                        marcinsywala.pl

Skomentuj

Czaruję...