Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetwornica 12 V DC -> 220 V AC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetwornica 12 V DC -> 220 V AC

Witam,

zwracam się z prośbą o ocenę stopnia komplikacji i możliwości wykonania we własnym zakresie przetwornicy z tematu ale dającej na wyjściu przebieg sinusoidalny. Rzecz w tym, że mam w domu kominek z płaszczem wodnym a indukcyjnym silnikom pomp niezbyt odpowiada pseudo sinus ze zwykłego, komputerowego UPS-a. Czasami zdarzają się zaniki zasilania, a kominek, a właściwie jego osprzęt, nie może pozostać bez zasilania. Wydaje mi się, że sterownik pomp, który ostatnio zaczął się dziwnie zachowywać także dostał po d...pie prostokątem z UPS-a. Wiem, że są takie, które w/g deklaracji producenta mają na wyjściu sinus.
    Bardzo proszę wybić mi z głowy pomysł robienia tego samodzielnie jeśli to wyższa szkoła jazdy. Natomiast jeśli ktoś posiada dokumentację czegoś takiego zwracam się z prośbą o udostępnienie.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Chodzi Ci o coś takiego ??

http://allegro.pl/samochodowa-przetw...465854148.html

Skomentuj

Ja bym wykorzystał mimo to UPS'a ale lepszego, takiego z kształtowaniem sinusoidy, np UPSy telekomunikacyjne. Czytałem kiedyś o tym bodajże na elektrodzie, że czasem da się taki sprzęt na allegro wyrwać jako uszkodzony (czyli zwykle padnięte aku). Zwykle komputerowe UPSy to mogą nawet prostokąt generować, podejrzewam, że uzwojeniu pierwotnym trafa jest podawany prostokąt a na wyjściu mamy pewnie jakiś trapez lub coś podobnego i stąd te problemy.

Zrobienie samemu? Hmm można by pomyśleć nad zrobieniem prostego falownika na niskim napięciu a następie podbić to transformatorem. Realizacja modulacji mogłaby być na dwa sposoby albo analogowo czyli stary sposób porównywania sinusa z trójkątem na komparatorze i na wyjściu mamy modulację PWM dla tranzystorka albo sposób nowoczesny na w miarę szybkim mikrokontrolerze (20MHz powinno już chyba wystarczyć) napisać program tworzący taką modulację.

Skomentuj

Witam,

Ploter, w/g mnie ta z A...ro niczym nie różni się od mojego UPS-a ponieważ nie ma w opisie ani słowa o prawidłowej sinusoidzie na wyjściu.

Yoshi, tak, też czytałem gdzieś, że są takie UPS-y i nawet się za nimi rozglądałem, tylko cena raczej zaporowa.
        Nie potrzeba mi dużej mocy, 200 W powinno wystarczyć, no może 250 dla spokojności. W zasilaczu jest już trafo wyjściowe, tylko czym je wysterować aby mieć sinus na wyjściu ? Z przekładni transformatora wychodzi +-, ze aby mieć na wyjściu 1 A po drugiej stronie pasowałoby podać 20 A, nie uwzględniając sprawności. Teraz się nie dziwię, że akumulator ma 30 amperowe bezpieczniki.
        No nie wiem, chyba dam sobie spokój, przynajmniej do jesieni, kiedy znowu trzeba będzie zacząć uczciwie palić w kominku.

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

Nie opłaca się robić. Kup gotowy:
          http://allegro.pl/ups-apc-backups-50...509008875.html

Skomentuj

Czaruję...
          X