Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Router do neostrady za ok 250zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Router do neostrady za ok 250zł

Panowie pytanko do Was:
    Jaki polecacie router do neostrady w cenie ok 250zł?
    Z moich doświadczeń odpadają routery wag200g linksysa ponieważ miałem 2 i nie jestem zadowolony(jeden umarł totalnie drugi zrywał połączenia), obecnie też mam linksysa WAG54G2 i też nie jestem zadowolony bo co raz częściej zrywa mi połączenia(na początku raz na miesiąc teraz nawet z 2 razy w tygodniu - musi z pół godziny stygnąć i potem działa dalej).
    Moje wymagania to niezawodność i niska awaryjność, wbudowany modem adsl i nadajnik wifi oraz standardowo 4 wyjścia na kabel. Jaką solidną maszynkę mi polecicie?

O proszę... już myślałem, że to ja mam pechowy egzemplarz mydelniczki a tu takie cuś. Mój WAG54G2 jest delikatnie rzecz ujmując do d..y. Objawy identyczne jak Twoje, z tą różnicą, że widzę jak "dusi" połączenie dużo wcześniej. Reset, chłodzenie i jest lepiej. Mam go ok 2 lat.
    Dołączam się do pytania.

Skomentuj

ja osobiście używam Liveboxa i nie mogę narzekać. wprawdzie nie ma 4 portów na kabel ale pozatym daje radę. w najbliższym czasie planuję montaż lepszej anteny by poprawić zasięg.

Skomentuj

Ja przez ok. 2 lata korzystałem z netgear'a. Bardzo dobry router, mocny sygnał i jak go raz podłączyłem i skonfigurowałem to potem nie musiałem nic zmieniać. Chodził idealnie. Nawet gdzieś leży w szafie. Niestety nie sprzedam bo może jeszcze kiedyś się przyda

Skomentuj

Znajomy jest informatykiem i zachwala sobie szczególnie Netgear i D-Link

http://allegro.pl/nowy-router-netgea...503573355.html

http://allegro.pl/d-link-dsl-2640b-r...523812064.html

Jamiałem do czynienia parę razy z D-Linkiem w swojej robocie i żadnych kłopotów dotąd nie sprawiał.
          Sprzęty pracujące w standardzie Wifi 802.11n będą trochę droższe, ale zasięg i przepustowość większe.

Skomentuj

Polecam TP-link. np. W8901G. Cenowo oscyluje przy 120 zł. Używam od pół roku i narazie żadnych problemów.

Skomentuj

U mnie śmiga TP-link TD-8901G. Działa od ~dwóch lat z jednym zająknięciem, które zniknęło po resecie urządzenia. Połączenie zrywa sporadycznie, powiedzmy raz na tydzień, ale bardziej wynika to ze specyfiki dostawcy usługi w moim terenie (akurat Neostrada - bez innej możliwości) bo na "firmowych modemach na kabel" było to samo. Wznowienie połączenia odbywa się automatycznie i trwa "minutkę'. Zasięg jest w całym domu - 10x10m w rzucie, 3 kondygnacje, ściany z cegły, "siporka" i "hasioka" (typowe system budownictwa z lat '70/80 w Polsce :P ) - choć przyznam, że tak jest teraz, gdy znajduje się w centralnym punkcie obiektu - poprzednio był zainstalowany w pomieszczeniu w narożniku budynku i w pokojach po przekątnej, na innej kondygnacji, był czasem problem. 4 wyjścia na kabel.

Nie jest to żaden "hajend" tylko zwykła budżetówka ale działa dobrze. Cena coś koło 150zł.

---------- Post dodany o 19:25 ---------- Poprzedni post o 19:24 ----------

żuberek, śmie ubiegł

Skomentuj

ten tp link jest ok., ale zdarza się u niektórych osób, że piszczą chyba cewki..

Skomentuj

Zainstalowałem kilkadziesiąt ruterów do neozdrady i jedyne które mogę polecić z czystym sumieniem to speedtouch-e.
                  Od 50pln za 585i model do ok 150pln za speedtouch 716 z wifi i voip. przykład
                  Inne z mniejszym lub większym stopniu potrafią się zawieszać. A speedtouch-e montujesz i zapominasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez somac Zobacz posta
                    Jamiałem do czynienia parę razy z D-Linkiem w swojej robocie i żadnych kłopotów dotąd nie sprawiał.
                    Mogę potwierdzić....Od 6lat jestem klientem WI-FI na D-linku i gdyby nie kumpel/właściciel routera który ciągle coś grzebie w nim :) to bym nie narzekał. A on sam go zachwala (modelu nie pamiętam mogę spytać) to już drugi D-link od tego czasu (tamten pierun trzasnął chyba czy coś takiego... a był na gwarancji to przysłali mu nowy )
                    Ogólnie o D-linkach słyszałem że trochę narzekają, ale ten o którym piszę podobno jest świetny, pełno opcji...., koleś wrzucił do niego ostatnio linkusa a wcześniej jeszcze kilka innych kombajnów... itd.
                    Jeszcze inny który wziął bym pod uwagę to Pentagram (też nie pamiętam modelu, mogę się dopytać...)

csbiczek
                    mam w domu, leży już trochę czasu nieużywany jakiś Router, chcesz to Ci mogę go wysłać sprawdzisz sobie a później się dogadamy
                    Podobno można z niego z robić fajny kombajn, ma USB na magazyn, możliwość zbudowania mostu WI-FI, elektronikę TI i coś tam jeszcze czego już nie pamiętam mogę go poszukać i napisać. Jednak jest chyba jeden problem gdyż to niemiecki produkt, a u nich jest chyba coś takiego jak Aneks B a nasze NEO chodzi na aneksie A, czy tam na odwrót (nie pamiętam dokładnie, 3a by to sprawdzić...)

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                      ja osobiście używam Liveboxa i nie mogę narzekać. wprawdzie nie ma 4 portów na kabel ale pozatym daje radę. w najbliższym czasie planuję montaż lepszej anteny by poprawić zasięg.
                      sory ale livebox to kupa
                      Zamieszczone przez bart210 Zobacz posta
                      Ja przez ok. 2 lata korzystałem z netgear'a. Bardzo dobry router, mocny sygnał i jak go raz podłączyłem i skonfigurowałem to potem nie musiałem nic zmieniać. Chodził idealnie. Nawet gdzieś leży w szafie. Niestety nie sprzedam bo może jeszcze kiedyś się przyda
                      netgear to firam a może tak model?:P

Znajomy jest informatykiem i zachwala sobie szczególnie Netgear i D-Link

http://allegro.pl/nowy-router-netgea...503573355.html

http://allegro.pl/d-link-dsl-2640b-r...523812064.html
                      Informatyk informatykowi nie równy... Dlinków też raczej unikam
                      Zamieszczone przez żuberek Zobacz posta
                      Polecam TP-link. np. W8901G. Cenowo oscyluje przy 120 zł. Używam od pół roku i narazie żadnych problemów.
                      ja chcę wydać 250 może nawet 300zł lub jeszcze więcej a tu tp link:/
                      Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                      Połączenie zrywa sporadycznie, powiedzmy raz na tydzień
                      Dla mnie to jest nagminnie... Odpada...

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                      csbiczek mam w domu, leży już trochę czasu nieużywany jakiś Router, chcesz to Ci mogę go wysłać sprawdzisz sobie a później się dogadamy
                      Podobno można z niego z robić fajny kombajn, ma USB na magazyn, możliwość zbudowania mostu WI-FI, elektronikę TI i coś tam jeszcze czego już nie pamiętam mogę go poszukać i napisać. Jednak jest chyba jeden problem gdyż to niemiecki produkt, a u nich jest chyba coś takiego jak Aneks B a nasze NEO chodzi na aneksie A, czy tam na odwrót (nie pamiętam dokładnie, 3a by to sprawdzić...)
                      No aneks b to chyba raczej odpada.

Czy za 400zł dostanę coś dobrego? Zaskoczcie mnie czymś konkretnym, wybredny jestem bo chce wydać raz i zapomnieć...
                      Ogólnie zapomniałem dodać: pod router będzie podłączony 1-2lapki przez wifi i 3-4kompy kablem. Neostrada 20mb więc router ma co młucić i jest czym dać mu trochę popalić.

---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post o 19:48 ----------

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                      O proszę... już myślałem, że to ja mam pechowy egzemplarz mydelniczki a tu takie cuś. Mój WAG54G2 jest delikatnie rzecz ujmując do d..y. Objawy identyczne jak Twoje, z tą różnicą, że widzę jak "dusi" połączenie dużo wcześniej. Reset, chłodzenie i jest lepiej. Mam go ok 2 lat.
                      Dołączam się do pytania.
                      Chyba zrobię test, trochę czasochłonny ale co tam... Zapodam w/w routerowi lepsze chłodzenie i zobaczę czy to zda egzamin

Skomentuj

Z tym wydawanie sosu na sprzęt to lepiej uważać, szczególnie jeśli chodzi o Neo.
                        W robocie jakiś czas temu były przypadki że wywalało nam połączenie w neostradzie, były telefony do Obsł. Klienta - pani przekierowywała połączenie do technika, ten sprawdzał w swoim magicznym kompie i niby wszystko powinno działać - a neta ni widu ni słychu. Okazało się potem że w studzienkach trwały prace modernizacyjne.
                        Najlepiej jak byś znalazł firmę/hurtownię która użyczy ci sprzętu do testów na zasadzie wyporzyczenia, zanim wydasz te 300zł.

Skomentuj

Najlepiej jak byś znalazł firmę/hurtownię która użyczy ci sprzętu do testów na zasadzie wyporzyczenia, zanim wydasz te 300zł.
                          No ok tylko na co je wydać bo jak na razie padały propozycje routerów za 150zł około

Skomentuj

Cięzko ci będzie wydać te 300 zł jesłi korzystasz w domu z wifi w standardzie g, a gorzej jak je wydasz a tu dalej lipa.
                            Suszyłeś trochę głowy tym przemiłym paniom z obsługi klienta ? Jeśli nie to może warto, w wielu przypadkach to pomaga

Skomentuj

Może... Muszę sprawdzić... No i co do tej prędkości to niby 20mega ale jak na razie to więcej jak 13 nie widziałem..

Skomentuj

To normalka. Ja korzystam z Upc i teoretycznie powinno być 25 Mb/s, tylko że 7/8 dostawców - jak nie wszyscy - stosują w umowach zapis dotyczący transferu, brzmiący mniej więcej tak: "...prędkość transferu do 25Mb/s..." i w tym "do" jest cały problem.

Skomentuj

ja polecam netgear'a :)
                                  zamienilem d-linka, ktory po 4 latach sie spalil,
                                  skonfigurowalem neostrade rodzicom ~rok temu i zapomnialem.

jezeli chcesz dodatkowa funkcjonalnosc i nie boisz sie
                                  pogrzebac w sprzecie to poszukaj jakiegos modelu
                                  na ktory mozna wrzucic firmware tomato/gargoyle/openwrt

...TP-Link tez robi tanie i dosc niezawodne routery

Skomentuj

csbiczek jeśli masz kasę do wydania to kieruj się w stronę mikrotika. Jest to sprzęt kosztowny, ale warty swojej ceny. Routerboard np. taki http://www.cdr.pl/index.php?p314,rou...m-i-64mb-flash

+ interfejsy na minipci http://www.cdr.pl/index.php?k87,mikr...duly-radiowe,1

Możesz złożyć sprzęt według własnego upodobania. Modem adsl też zapewne dokupisz na minipci

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                                      No i co do tej prędkości to niby 20mega ale jak na razie to więcej jak 13 nie widziałem.
                                      W umowie masz zachowawczo napisane magiczny zwrot "do"

...prędkość transferu do 25Mb/s..." i w tym "do" jest cały problem.
                                      Dokładnie

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                                      Chyba zrobię test, trochę czasochłonny ale co tam... Zapodam w/w routerowi lepsze chłodzenie i zobaczę czy to zda egzamin
                                      Robiłem, nic z tego. Może mój się już "wygrzał" zbytnio.
                                      BTW to pierwsze o czym pomyślałem i nie przyniosło oczekiwanego rezultatu.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        a nie lepiej zamiast mikrotika znalezc router wireless ADSL z portami usb?
                                        bedzie taniej i chyba tez dobrze - mozna podlaczyc kamerke/zewnetrzny dysk/inne_fikusne_peryferia_na_usb :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X