Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dlaczego narzedzia u producenta sa drozsze niz w sklepach internetowych?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dlaczego narzedzia u producenta sa drozsze niz w sklepach internetowych?

Czejsc!
    Mam zamiar kupic pare elektronarzedzi firmy BOSCH, a konkretnie frezarke, pilarke i szlifierke katowa. Porownywalem sobie ceny na alledrogo na ceneo.pl i u producenta.
    Ceny z allegro i ceneo nie rozniy sie zbyd duzo, ale u producenta juz znacznie, nawet ponad 100zl drozej za ten sam model.
    Przklad
    pilarka u prducenta 533zl
    http://www.bosch-do-it.pl/boptocs2-p...3249/index.htm
    na ceneo od 400zl
    http://www.ceneo.pl/2675641

frezarka
    http://www.bosch-do-it.pl/boptocs2-p...4147/index.htm
    i
    http://www.ceneo.pl/1448047

Czy to moze byc tak ze te produkty na ceneo, allegro sa podrubkami?

bo sklep kupując u producenta większą ilość dostaje zniżkę a sprzedając je taniej rezygnuje z części zysku
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A jaka cena jest ustaloną przez dystrybutora ceną detaliczną?

Podobnie jest ze sprzętem audio.
      Na allegro nie ma praktycznie co patrzeć, bo większość sprzedaje poniżej ceny detalicznej.

Skomentuj

Tak wiem ze jak sklepy kupoja u producenta dana ilosc to maja znizki, tylko nie wiedzialem, ze az tak duze, zeby sprzedawac o sto zlotych mniej niz producent?
        Czyli mowicie, ze nie bedzie problemow z orginalnoscia produktow, jak kupie z jednego ze sklepow na ceneo.pl ?

Skomentuj

Tu jest jeszcze jeden aspekt sprawy. Producenci z reguły nie chcą sobie zawracać dupy sprzedażą detaliczną, bo są to dla nich dodatkowe koszty. Dlatego bardziej im się opłaca walnąć wyższą cenę w detalu i mieć spokój z tzw. szarym Kowalskim, a zajmować się tylko sprzedażą hurtową.

Skomentuj

jak podpiszesz umowę na zakupy większej ilości towaru regularnie to i 60% zniżki możesz dostać
            szkolenia, artykuły reklamowe, ubrania z logo firmy, remont sklepu, wyposażenie i nagrody na dużą sprzedaż
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Juz wszystko zrozumialem, dzieki wszystkim!

Skomentuj

Ja kupowałem frezarkę POF 1200 AE w Obi za 399zł i cały czas tyle tam kosztują - a na Allegro z przesyłką wyszłoby to samo albo nawet drożej.

Skomentuj

Zainteresuj się marką WORX, mam frezarkę z pomarańczowej serii i jest porównywalna do bosha 1400.
                  Za około 450zł kupisz już serię zieloną z prywatnego importu, u dystrybutora w PL ok 900zł.
                  Niby gniazdo na 1/2" i tulejka-przejsciówka na 1/4" ale 12mm zaciśniesz na tym normalnie a na 8mm można dotoczyć przejściówkę u tokarza, dla zielonej serii możesz kupić od dystrybutora nasze mocowanie (pomarańczowej serii czyli tej co mam, polski dystrybutor nie sprzedaje).

Tak samo pilarka, zobacz z zielonej serii u dystrybutora (na allegro tez) jakieś 800zł, sprzedawca od którego kupiłem frezarkę sprowadza ją po 400zł z wysyłką.
                  http://allegro.pl/listing.php/search...Mozilla-search - frezarki
                  http://allegro.pl/worx-pila-przecina...536575253.html - od tego brałem, parę mies temu po negocjacjach za 400zł z tego co pamietam mogl mi sprzedac.
                  http://www.elektronarzedzia.ive.pl/i...e_proddet.html tutaj po cenie dystrybutora

Skomentuj

Nikt nie wziął pod uwagę różnice w wyposażeniu dodatkowym (dodatkowe wiertła, walizka, itd). W marketowej sprzedaży widać to lepiej, porównajcie sobie ten sam odkurzacz w markecie i w sklepie AGD, i się okaże ze rury są plastikowe a nie metalowe, wąż jest bez zbrojenia itd.
                    Opinia że dystrybutor ma zniżki jest przeważnie poprawna, ale czasami opłaca porównać się szczegóły.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Tanner Zobacz posta
                      Zainteresuj się marką WORX, mam frezarkę z pomarańczowej serii i jest porównywalna do bosha 1400.
                      Zadowolony jesteś z tego Worx'a?

Skomentuj

Jak go rozpakowałem to było ok, frezarka jak frezarka, pierwszy raz w rękach miałem i nie wiedziałem na co zwracać uwagę, wszystko działa itd. W zestawie chyba 15 frezów + pare rzeczy co nawet nie mam pojęcia do czego służą. Zrobiłem 2.1, parę godzin z nią spędziłem i przejechałem się do castoramy sprawdzić jak wygląda konkurencja - tutaj szok! Najtańsze za 120-130zł nie ma co porównywać, nie ta epoka, za 250zł czyli tyle samo, nadal się niewiele różnią. Bosh 1200 za z tego co pamiętam ok 400zł już nadganiał ale np nie było regulacji głębokości frezowania pokrętłem, jest ono dopiero w boshu 1400 za ok. 600zł. Super sprawa, opuszczam frez do poziomu zero, blokuje i pokrętłem ustawiam głębokość, podziałka jest co 0,1mm i to szeroko rozbita, że nie trzeba jednym okiem celować. Cały obrót pokrętła to tylko 2mm więc można to zrobić bardzo dokładnie. Ciekawy jestem jak sie sprawuje zielona seria, bo mozna ją mieć w cenie pomiędzy boshami a u dystrybutora kosztuje prawie 1000zł.

Minusy takie - wtyczka UK ale wystarczy przejściówka, gniazdo na frez 1/2" i tulejka na 1/4". Na 1/2" można zacisnąć frez 12mm ale dla 8mm trzeba już dotoczyć tulejke, na tej samej zasadzie co jest dla 1/4". Dla serii profesjonalnej można dokupić mocowanie u PL dystrybutora, nie wiem tylko jak z ceną.

Skomentuj

Super sprawa, opuszczam frez do poziomu zero, blokuje i pokrętłem ustawiam głębokość, podziałka jest co 0,1mm i to szeroko rozbita,
                          to rzeczywiście fajna sprawa.

Z Castoramy np. ten Nutool to kompletna porażka koszt ok. 125zł...

Skomentuj

Bosh 1200 za z tego co pamiętam ok 400zł już nadganiał ale np nie było regulacji głębokości frezowania pokrętłem,
                            Ta regulacja głębokości frezowania na pewno jest bardzo wygodna i ułatwia sprawę. Ja jak ostatnio chciałem lekko zmienić głębokość frezowania to się męczyłem parę minut, a i tak idealnie nie ustawiłem jej. Innym minusem tego Boscha jest to ze nie można frezować małych otworów. Cyrkiel jest ale pod wysoko-tonowy nim nie pod frezujemy. Pozostaje zrobić samemu albo zamówić tutaj na forum odpowiedniego pomocnika:)
                            Last edited by jamess8; 14.04.2011, 15:40.

Skomentuj

Pomierze cyrkiel dodany do worxa, ale nie korzystałem z niego, zrobilem w parę chwil swój z mdfu 10mm i mogłem robić promień poniżej 20mm chyba, najmniejsze co robiłem to otwór pod missiona. Po kilkudziesięciu okręgach wyrobił mi się trzpień (w końcu tylko śrubka wkręcona w mdf i to jeszcze z podfrezowaniem żeby nie wystawała) ale całe zestaw zrobiłem bez problemu, na następne będzie już metalowy od Pawła

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              Z Castoramy np. ten Nutool to kompletna porażka koszt ok. 125zł...
                              Jak ktoś jest zainteresowany to mogę porobić fotki tej frezarki bo naprawdę warto dołożyć te trochę ponad 100zł do najtańszej marketówki i mieć sprzęt parę klas wyżej już na lata.

Skomentuj

Tanner i jamess8 Strasznie zaciekawiliscie mnie ta rozmowa, chyba dobrze ze opuznia mi sie przelew
                                Tanner u tego alegrowicza kupowales frezarke? http://allegro.pl/frezarka-worx-1500...564800915.html

Skomentuj

Tak, niby wszystko ok ale czekałem na przesyłkę z tego co pamiętam prawie dwa tygodnie, mimo że wysyła normalnie z kraju.
                                  Natomiast po zakupie pytałem o pilę z zielonej serii i zaproponował 450zł już z wysyłką, na aukcji ma teraz za 550 (wtedy nie miał), wychodzi na to, że można dużo ugrać na cenie przy zakupie kilku sprzętów, patrzyłem teraz na kurs GBP to w listopadzie nawet był wyższy niż teraz więc powinien się zgodzić na rabat.

Skomentuj

a jak wygląda sprawa z frezami, bo z tego co widzę to tam jest uchwyt na frezy 6,35mm

Skomentuj

malutkiz: masz moją wypowiedź parę postów wyżej, dla ułatwienia: drugi akapit.

Pajol, tak sobie myślę, że dysponując budżetem na bosha1200 mógłbyś zapytać sprzedawcę za ile sprowadzi Ci frezarkę z zielonej serii:
                                      http://allegro.pl/worx-frezarka-gorn...544908091.html lub stówkę droższa jest wersja 1800W,
                                      bo jakbyś brał razem z innymi gadżetami to 400-450zł powinno dać radę zrobić

Skomentuj

Paczka juz domnie przyszla, a wlasciwie paczki ;] zdecydowalem sie na ta frezarke WORX, troche poszukalem na temat tej firmy i negatywnych, choc nie wiele opini nie bylo. Kupilem wersje pomaranczowa, po pierwsze, zaoszczedzilem troche pieniedzy i kupilem wszystkie narzedzia w tym miesiacu, a po drugie bede ja uzywal do lekkich prac w domu, wiec wersja profesjonalna nie jest mi potrzebna.
                                        Co do samego wykonania wyglada bardzo solidnie, choc nigdy na takiej nie pracowalem (co za ironia losu, a zawodu jeste frezerem ;p), nie wiem na co zwracac mam uwage, ale ta funkcja co wczesniej Tanner wspomniales, regulacja glebokosci, bardzo fajna i wygodna sprawa. Pelen osprzet w srodku walizki, cyrkle frezy i jeszce jakies pierdoly. Z czasem sie okaze co ona jest warta, narazie jest pozytywnie.
                                        Co do frezarki pilarki jeste zadowolony to do szlifierki nie bardzo bd musial ja oddac na gwaracje. Slychac i czuc wyraznie ze w czasie pracy nie rowno zapodaje predkosc ;\

Skomentuj

Czaruję...
                                        X