Nagrywaliśmy na roznych płytach i slychac duża roznice
Może dziwne pytanie ale na czym polegała ta różnica, nie przeskakiwały tak, lepiej wczytywało, bo jeśli od razu nagrana płyta na tej nagrywarce brzmiała lepiej jak oryginał, to chyba pójdę kupić hiendowy kabel do dac`a i jeszcze kartę sd też
Porównywaliśmy nagrywarki z górnej polki 3 szt
Zrobiliśmy kopie płyty stockfisha na tym samym kompie, na tym samym cd na roznych nagrywarkach
Na końcu na jednej najlepszej nagrywarce nagraliśmy kilka roznych płyt np zwykła z marketu, złotego fuji czy czarnego verbatima
A ty szastal jak zrobisz coś samemu i wyciągniesz jakies wnioski z tej pracy np jakiegos testu to przyjdź i sie pochwał
Bo tylko potraficie śmiać sie a zrobic nie ma komu
Link wkleiłem z względu takiego że w tej obudowie wygląda jak zwykły CD-ROM... nie żadna nagrywarka. Sorry,ale nie znałem takiego sprzętu i nawet nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak hi-end'owa nagrywarka. Mój błąd.
A ty szastal jak zrobisz coś samemu i wyciągniesz jakies wnioski z tej pracy np jakiegos testu to przyjdź i sie pochwał
Bo tylko potraficie śmiać sie a zrobic nie ma komu
Nie śmieje się tylko chciałem wiedzieć na czym ta różnica polega, tak po za tym, to przepraszam bardzo ale bardzo często piszę jeśli już coś sprawdzę osobiście, przerobiłem kable audioquesta zarówno głośnikowe, jak ic i hdmi, asynchroniczne konwertery usb itp , różne połączenia amplitunerów, ale różnicy w nagranych cd nie miałem, może się po prostu nie doszukiwałem różnic, mimo wszystko traktował bym to jak podstawki pod kable z przymrużeniem oka nie ujmując ci oczywiście że tobie udało się to wyłapać, oczywiście zaznaczę od razu żebyś tego nie odbierał osobiście aby nie tworzyć kolejnej bezsensownej wojenki na forum
Nagrywarki porownywałbym raczej pod kątem błędów zapisu niz odsłuchowo. Zakładając, ze żadna z testowanych nagrywarek nie zapisała kopii z błędami, to czym w brzmieniu moze różnic sie kilka identycznych ciągów zer i jedynek? Oswieccie mnie, bo nie rozumiem...
Też właśnie tak myślę.
Łukasz masz dostęp do tej nagrywarki?
Do Warszawy bym specjalnie nie jechał ale jakbyś wypalił mi płytkę i wysłał pocztą, to bardziej realna rzecz.
Chyba że kiedyś będę w Warszawie i bym przy okazji odwiedził ale nie zdążyła mi się jeszcze taka sytuacja w życiu.
Mieliście ta nagrywarkę?
Przetestowaliscie jak nagrywa płyty?
Kolega na nia długo polował i potestowalismy je jak i kilka innych hijendow
Nagrywaliśmy na roznych płytach i slychac duża roznice
Sama okazja jest to, ze sie pojawiła
Powinna wyładować w innym temacie
No tak, lepiej wypala cyferki - 01010101011010100101 :)
marcinsywala.pl Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Nagrywarki porownywałbym raczej pod kątem błędów zapisu niz odsłuchowo. Zakładając, ze żadna z testowanych nagrywarek nie zapisała kopii z błędami, to czym w brzmieniu moze różnic sie kilka identycznych ciągów zer i jedynek? Oswieccie mnie, bo nie rozumiem...
Nie wiem czym
Ale idąc dalej ta droga miałem dwa źrodła cyfrowe podłączone do dac'a wysokiej jakosci
Oba zagrały inaczej
Jedno w cenie 3000zl drugie 15000zl
To potrafi ktos wyjaśnic?
Też właśnie tak myślę.
Łukasz masz dostęp do tej nagrywarki?
Do Warszawy bym specjalnie nie jechał ale jakbyś wypalił mi płytkę i wysłał pocztą, to bardziej realna rzecz.
Chyba że kiedyś będę w Warszawie i bym przy okazji odwiedził ale nie zdążyła mi się jeszcze taka sytuacja w życiu.
Mam i do kilku innych tez
Mozemy tak zrobic
Wskaż płytę ktora mam wypalić
Co to znaczy inaczej?
PS. Za dużo lektury audiostereo chyba.
Nie uzywam ałdiostereo
A ju napewno nie czerpie wiedzy z tamtego forum
Jeśli cos pisze jako pewnik to to sprawdziłem
Lepiej to znaczy z większa precyzja, równej w całym paśmie, dynamiczniej i na wyższym poziomie jakościowym
Oba źrodła grały z ta sama głośnością
Zeby nie było to przy tescie nie byłem sam i wyniki były takie same
Jeśli by nie było w tym prawdy to dlaczego nagrywarki yamaha h1 czy stare plextory sa w takich cenach?
Po co kupować drogie zrodlo jeśli nie słuchać różnicy?
Aż dziw bierze, że "zielony" wypisuje takie bzdury i nikt nie reaguje...
Poczytaj o podstawach świata cyfrowego, potem jak działa nagrywarka i możemy dyskutować, ok?
Przy okazji o DSP też poczytaj, bo wydaje mi się że masz duże braki :)
marcinsywala.pl Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Zacznijmy może od początku, czyli jak działa nagrywarka CD. Rozwiązanie jest dosyć banalne, polega na robieniu "dziurek" skupioną wiązką monochromatyczną z diody laserowej w płycie CD, które są po prostu bitami niosącymi informację. W takim wypadku można zadać pytanie dlaczego jest to dioda laserowa, a nie zwykła dioda LED? Odpowiedź do tego pytania jest w poprzednim zdaniu, chodzi oczywiście o wiązkę monochromatyczną w której występuje tylko jedna długość fali, ponieważ zwykła dioda LED świeci w dosyć dużym spektrum i nie może zostać użyta do zapisania informacji. Niestety, minimalny punkt skupienia przy emitowaniu modu podstawowego (TEM00) jest zależny od "prostej" fizyki wiązki gaussowskiej i tzw. długości Rayleigha. Obliczenie maksymalnego punktu skupienia wiązki byłoby niemożliwe w przypadku diody LED, ponieważ zawiera wiele różnych długości fal, jest też pewien problem z diodą laserową, ponieważ podczas zmian temperatury zmienia się jej długość fali, dlatego zazwyczaj używa się jakiegoś marginesu błędu, tj. nie wybiera się minimalnego punktu, a pewną większość wartość osiągalną w dużym zakresie zmian długości fali względem temperatury. To właśnie z tego magicznego powodu podczerwony laser o długości fali 780 nm w CD jest w stanie zapisać znacznie mniej informacji niż laser czerwony o długości fali 650 nm w DVD, czy właśnie 405 nm w Blu-Ray.
Przejdźmy teraz do wyższej warstwy w tym całym procesie nagrywania płyt CD. każdy sensowny program, który nagrywa pliki na płytce CD sprawdza sumy kontrolne nagranych bitów względem ich oryginałów. W przypadku kiedy obie płyty CD niosą takie same informacje i ich sumy kontrolne są zgodne (pomijamy już tzw. kolizję), to pliki na nich nagrane są po prostu takie same i tak samo będą brzmieć. Nie ma tu żadnej filozofii, niczego. Po prostu tak jest. Może mechanizm odczytujący jest wybredny, nagrywasz za szybko, nie sprawdzasz poprawności nagrania płyt, itd. W każdym wypadku nagranie lipnej płyty CD jest możliwe, ale tylko przez głupotę nagrywającego.
Nie wiem czym
Ale idąc dalej ta droga miałem dwa źrodła cyfrowe podłączone do dac'a wysokiej jakosci
Oba zagrały inaczej
Jedno w cenie 3000zl drugie 15000zl
To potrafi ktos wyjaśnic?
Tak, wyjaśnienie jest banalne. Każde źródło cyfrowe ma własne filtry DSP i na pewno inaczej działają, jeden robi inny upsampling, drugi inaczej usuwa aliasing, itd.
Skomentuj