Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

5 kanalow?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

5 kanalow?

Witam, mam dla niektorych moze bardzo trywialne pytanie. Mam wzmacniacz Kenwood'a obslugujacy 5 glosnikow: 2xfront, center i 2xrear w systemie prologic. Na front podpialem sobie altusy 150. Graja super. Centralnego nie mam. Moje dotychczasowe glosniczki Altus 110 wpialem na tyl. Pokoj mam duzy - prawie 40m2 wiec nie obawiam sie nasilenia dzwieku.

Problem w tym ze te glosniki na kanalach tylnych graja strasznie cicho! Ustawilem glosnosc tylnego kanalu na max wedlug instrukcji w manualu wzmacniacza i ... nic. Graja "dziwnie" - niema prawie zupelnie niskich tonow, srednie sa w miare ok ale generalnie jakosc tego dzwieku jest do kitu.

Od razu dodam, ze kolumny sa sprawne. Podpialem obie w poprzedniej konfiguracji i wymiataly...

Co jest nie tak? Czy tylne kanaly sa tylko stricte efektowe? Czy tez moze gdzies zaistniala jakas usterka. Kable sa podpiete dobrze napewno, kolumny sprawne... wiec?

Bardzo dziekuje z gory za odpowiedzi - bardzo mi na tym zalezy. Licze na to ze potraktujecie laika powaznie i pomozecie...

Pozdrawiam

To tylko prologic więc się nie dziw - tam sygnałem zasialającym głośniki tylnie/a właściwie boczne jest sygnał różnicowy z R i L. Nie masz się czego obawiać to normalne :)

Skomentuj

człowieku ty nawet nie rozumiesz zasady działania dpl! jasne ze nic ciekawego nie usłyszysz, bo musisz mieć podpięte przynajmniej 4 kolumny. tylnie beda zawsze duzo cichsze, bo to sa kanaly efektowe. w centralu masz dialogi. do tego musisz miec dbry sygnał stereo lub płytę (ale nie pirata nagrywaną z mp3, tylko oryginał) aby usłyszec jak grają efekty. w dpl I efekty mają pgraniczone pasmo od 700Hz do 7kHz i tyle. dlatego brak basu i wysokich. pozatym twój sprzet to powoli zabytek.

Skomentuj

nie kazdego stac na coroczna wymiane sprzetu wraz z pojawieniem sie na rynku nowych formatów dzwieku które sie mnozą ostatnio jak grzyby po deszczu

Skomentuj

Jak chcesz aby tył grał tak samo jak przód podłącz je równolegle i zapomnij o DPL.
          Poczytaj troche o dekoderze - zrozumiesz dlaczego to czego po nim oczekujesz jest niemozliwe.
          Pozdrawiam

Skomentuj

Zgadza sie tylnie to efektowe kanaly. Jezeli chcesz miec wszedzie tak samo glosno kup wzmak 4-kanalowy amplituner jezeli chodzi o muze tylko w 2.1

Skomentuj

Ja mam mixer z funkcją qrs surround, nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale na kolumnach tylnich wtedy robi się b. głośno. wg mnie jeśli nie słyszysz tych kolum poprostu przysuń je bliżej

Skomentuj

w kolumnach efektowych nie chodzi o to abbyś cały czas je słyszał bez przerwy, tylko że przez subtelne dodawanie opuźnionego echa lub jakiś szumów, czasem elementów muzyki ale wyciszonych, uzyskujesz wrażenie przestrzenności. Gdy by wszystkie grały tak samo to by było coś w stylu qwadro.

Skomentuj

Dziekuje wszystkim, cos mi sie rozjasnilo. dziejok, jasne ze nie wiem nic o DPL. I wcale nie boje sie do tego przyznac. Dlatego wlasnie pytam. Nigdy z tego nie korzystalem. Zawsze uzywalem trybu stereo. Ale te altusy kupilem za 150 zlotych - z tego co wiem to okazja jest... wiec chcialem to jakos rozwiazac.aryan ma racje. Sprzet moze i zabytkiem jest ale nie stac mnie w tej chwili na jakas yamahe czy pioniera. Wiec chce jak najlepiej wykorzystac to co mam.
                  Generalnie z wypowiedzi rozumiem ze jedna pare altusow moge spokojnie sprzedac i w zamian dokupic jakis centralny i 2 efektowe monitorki? W robienie nie bede sie pewnie bawil, bo 1. brak czasu :(, 2. bedzie wiecej smiechu niz pozytku i 3. wole kupic sprawdzony, gotowy produkt.
                  Mozecie cos polecic? W rozsadnej cenie, o dobrym stosumku cena/jakosc. Jesli chodzi o efektowe to w takim razie pewnie musze kupic jakies monitorki ktore to pasmo (700-7000 Hz) bezproblemowo obejma?
                  Aha, i jeszcze jedno pytanie: ktos kiedys oferowal mi glosnik centralny. Ale bardzo rozbudowany. Wlasciwie jak dla mnie to byl subwoofer. Tzn byly 2 glosniki basowe, 2 srednie i jeden wysoki. Czy jest sens podlaczac cos takiego jako centralny? Nie mam wyjscia na subwoofer we wzmacniaczu wiec pewnie sub jako taki odpada?

Pozdrawiam

Skomentuj

Całkiem cacy zestawiki możesz znaleźć na www.stx.pl stosunek jakość cena jest całkiem niezły. Coprawda część osób jest nastawiona negatywnie do STX'a to ja jednak go mogę polecić.

Skomentuj

jako kolumny efektowe do dpl wystarczyły by w zupełności konstrukcje jednodrożne, ale jesli juz cos kupować to coś porządnego np:
                      http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36971872 -bardzo dobra i sprawdzona konstrukcja

jako central również tonsil:
                      http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36558568 -sonata, w sam raz
                      lub
                      http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36817515 -najlepsza seria tonsila

swoją drogą gdzie kupiłeś tak tanio altusy za 150zł. Na allegro chodzą po 500-600zł. Altusów nie sprzedawaj tylko daj na front i bedzie git. przy takich kolumnach subwoofer jest juz niepotrzebny.

Skomentuj

O.. dzieki. Wlasnie o taka porade mi chodzilo.
                        Co do altusow to odkupilem je okazyjnie od starszego malzenstwa. Dostali jakas mini-wieze od dzieci i pozbywali sie kolumienek i starego wzmacniacza. A ze mieszkaja w mojej kamienicy to wyczailem ogloszenie na bramie od razu i nie czekajac az sie kto inny znajdzie - kupilem. Jakby sie jeszcze cos takiego trafilo to dam znac.
                        Pozdrawiam

Skomentuj

Jeżeli ten wzmacniacz udzwignie 4 ohm to połacz te kolumny równolegle po dwie na kanał.

Skomentuj

Czaruję...
                          X