Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czas na SUBWOOFER - kila pytań celem nakierowania/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czas na SUBWOOFER - kila pytań celem nakierowania/

Witam serdecznie, mam na imię Krzysztof
    Jestem nowy na tym forum, elektroniką zajmuję się jako hobby. Jakiś czas temu chciałem sobie kupić subwoofer aktywny do kina domowego, ale stwierdziłem że przy wolnym czasie zrobię go sam taki jaki będę chciał.
    Przepraszam jeżeli post nie w tym dziale - moderatorów proszę o przeniesienie.

Na początek co chcę osiągnąć:
    - Subwoofer ma być aktywny - sygnał nisko napięciowy ze wzmacniacza mającego wyjście na subwoofer.
    - Wielkość pokoju to ok 30- 35m kw.
    - Subwoofer bez zbędnych bajerów same potrzebne układy (cała konstrukcja możliwie nie droga)
    - zależy mi na basie wyłącznie do kina domowego. (Muzyki słucham bez żadnych dodatków tylko "pure audio"
    - z racji że ma być to do kina domowego to chyba obudowa bas-reflex. Leniwy niski bas jak najbardziej wskazany
    - upatrzony głośnik to: GDN 22/140/8 SCX

I teraz kilka pytań:
    - czym to zasilić? tzn wybrać wzmacniacz na MOSFET np Holton 200 czy mostek na TDA7294
    - czy proponowany na forum gotowy wzmacniacz + filtry na mostku TDA7294 nie ma za wysokiego odciecia?, czy można je w jakiś sposób obniżyć i ustawić zakres między np 30-100Hz?
    - czy ten głośnik nada się do subwoofera domowego
    - czy zaproponowane przeze mnie wzmacniacze dobrze wysterują ten głośnik?

Proszę ewentualnie o propozycję gotowego rozwiązania do złożenia.
    Na koniec może pieniążki. Będę zadowolony jeżeli zbuduję subwoofer do 500zł, który fajnie przyłoży basem.
    Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i z góry dziękuję za odpowiedzi i rady.

Zamieszczone przez kristover Zobacz posta
    Leniwy niski bas jak najbardziej wskazany
    w filmach też jest sporo muzyki a nie tylko wybuchy i takie podejście jest błędne, robienie buczydła bo to do kina to pomyłka, głośnik ma sobie radzić ze wszystkim, ten co wybrałeś na szczęście jest w porządku.

Skomentuj

No ok błędnie określone założenie, ale chodziło mi o to że ma to służyć "tylko" do kina domowego. Czytam właśnie wszystko co udało mi się znaleźć na temat mostka TDA i chyba na tym oprę swoją konstrukcję. Proszę o opinie czy ten wzmacniacz dobrze wysteruje ten głośnik? Proszę również o odpowiedź na pozostałe kwestie.

Skomentuj

glosnik OK
        wzmacniacz OK
        regulacja filtra OK - to nie jest pasmo przenoszenia tylko filtr dolnoprzepustowy. a czy przypadkiem amplituner nie ma odfiltrowanego juz sygnalu?
        jedyny problem jaki widze to to ze powyzszy sub nie naglosni pomieszczenia 30-35m2!
        potrzebujesz jak nic 12"

Skomentuj

Zostanę jednak przy tej wielkości. Tak na marginesie jaki głośnik z serii SCX o wielkości 12" polecacie i czy ewentualny polecony głośnik zadowoli się wzmacniaczem 2xTDA7294 by Irek ?

Skomentuj

mostkiem TDA zadowolic sie moze chyba jedynie tonsil GDN 30/120 lub beyma 12br70

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              glosnik OK
              jedyny problem jaki widze to to ze powyzszy sub nie naglosni pomieszczenia 30-35m2!
              No to tak się właśnie zastanawiam, w takim razię głośnik nie jest ok, jeżeli nie nagłośni tego pomieszczenia
              Jak dla mnie wybieranie taniego STX'a w przypadku tak dużego pomieszczenia (mieszkalnego) i oczekiwanie na dobre efekty trochę mija się z celem. Jedyne co będziesz odczuwał, to tłuczenie. A tak jak wspomniał funiax1 w filmach jest też sporo muzyki i to często dobrej, z odpowiednio wymagającym zejściem, czy szybkim basem.

Przemyśl jeszcze raz tego STX'a, jak i samo zasilanie, bo wg. mnie lepiej trochę poczekać, dozbierać i zrobić coś co wymiata

Skomentuj

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                Jak dla mnie wybieranie taniego STX'a w przypadku tak dużego pomieszczenia (mieszkalnego) i oczekiwanie na dobre efekty trochę mija się z celem. Jedyne co będziesz odczuwał, to tłuczenie.
                proponuje posluchac a nie powtarzac nieaktualne stereotypy...
                co nie zmienia faktu ze w takim pomieszczeniu ten sub bedzie prawie niezauwazalny

Skomentuj

Racja, nawet 6,5 cala może zagrać na wolnym powietrzu ładnym niskim basem, inną kwestią będą generowane natężenia.

Skomentuj

proponuje posluchac a nie powtarzac nieaktualne stereotypy...
                    Pawle, ja nie powtarzam stereotypu, wystarczy spojrzeć na moją stopkę :) Co nie zmienia faktu, że TEN (bo pisałem o tym danym modelu STX'a) nie jest wart uwagi w przypadku aplikacji kristover'a.
                    Ale najważniejsze, że się rozumiemy na tle aplikacji tego głośnika w przypadku takiego pomieszczenia

Skomentuj

Nie na temat...
                      Pawle, ja nie powtarzam stereotypu, wystarczy spojrzeć na moją stopkę
                      3 drogi: Stx GDN-18-140-15-AWX, SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X, stx-104-250-6-a-ceram-x-1
                      robie skrzynki na cos podobnego
                      jedynie "sredniak" bedzie nieco mniejszy

Skomentuj

Spokojnie Panowie.
                        Na stronie Irka widziałem również w ofercie dwa wzmacniacze z panelami jeden bodajże 200W drugi 300W oba na MOSFET'ach, gdyby brać pod uwagę te dwie opcje to jaki głośnik do nich dobrać? Z tym metrażem to trochę może przesadziłem chodzi o to że jest to w pewien sposób salon, lecz miejsce odsłuchowe (kanapa, TV, głośniki ) zamyka się w 20-25m kw.

Skomentuj

irek sprzedaje SUB150 i SUB300
                          panele kosztuja 350 i ok 500zl
                          tak wiec lepiej okresl sie z budzetem

jak ma byc tanio to ja bym sie skusil na ten glosnik http://allegro.pl/subufer-dls-classic-i1554269768.html
                          klasyczna konstrukcja o niewielkiej mocy - zasilisz go SUB150
                          minus to obudowa - ok 60 litrow
                          minus w samcohodzie
                          w domu bedzie OK

Skomentuj

Nie na temat...

robie skrzynki na cos podobnego
                            jedynie "sredniak" bedzie nieco mniejszy
                            A co skusisz się tak wpakować?
                            Masz już jakiś pomysł ma zwrotkę? Bo mi parę chodzi po głowie

Skomentuj

Hm widzę że znowu jestem w kropce. Irek oznajmił mi że wybrany STX 20/140/8 CSX będzie za mały :-(

co powiecie o tych głośnikach:
                              Proszę do wybranego podać propozycję zasilania: (tak dla porządku aby wątek był przydatny dla innych)

1. http://allegro.pl/glosnik-niskotonow...552052061.html - VKN1240N 30cm

2. http://allegro.pl/glosnik-12-30cm-lk...555513637.html - KOPA LK1200 30cm

3.http://allegro.pl/alphard-12-2-szt-w...560992130.html - ALPHARD LW1200 chociaż nie chciałbym się pakować w używane

4.http://allegro.pl/tonsil-gdn-30-80-2...573153673.html - TONSIL GDN 30/80/2 lub inny model TONSILA o tej średnicy (mocniejszy)

Te przedstawione są w rozsądnych cenach, przepraszam za taką litanię lecz chcę zrobić subwoofer dla siebie więc na poszukiwaniach i przemyśleniach spędzę chyba trochę czasu.

Acha i dodam że wolał bym (z racji budżetu i jeżeli będzie to możliwe) - wykorzystać do zasilania głośników 2xTDA7294 by Irek

Jeżeli ktoś ma linki innych przetestowanych w domach głośników to proszę o podanie łącznie z propozycją zasilania.
                              Last edited by kristover; 20.04.2011, 07:05.

Skomentuj

Nie na temat...
                                A co skusisz się tak wpakować?
                                Masz już jakiś pomysł ma zwrotkę? Bo mi parę chodzi po głowie
                                najpierw musze w 100% zadecydowac o glosnikach. problem w tym ze jeden jeszcze nie istnieje :P
                                a o zwrotnice bede sie pozniej martwil

co powiecie o tych głośnikach:
                                przycisk do papieru

mniejszy STX lepszy
                                3.http://allegro.pl/alphard-12-2-szt-w...560992130.html - ALPHARD LW1200 chociaż nie chciałbym się pakować w używane
                                strasznie niska efektywnosc
                                4.http://allegro.pl/tonsil-gdn-30-80-2...573153673.html - TONSIL GDN 30/80/2 lub inny model TONSILA o tej średnicy (mocniejszy)
                                ten jeszcze moze byc. i wcale bym sie nie przejmowal moca

Skomentuj

Hm czyli mamy pierwszego faworyta : TONSIL GDN 30/80/2 - czy pójdzie on na 2xTDA7294 by Irek

mam jeszcze jednego chętnego to: TONSIL GDN 30/100/11 - i to samo pytanie co do wyżej wymienionych - czy 2xTDA7294 by Irek go odpowiednio wysteruje, a jeżeli nie to co mu zaaplikować?

Skomentuj

Właściwie te dwa gdn są bardzo zbliżone do siebie pod kątem mechanicznym, parametry tonsil podaje właściwie te same. Jeżeli byś chciał coś bardziej subwoofer'owego to spoglądałbym raczej na wspomnianego wcześniej gdn 30/120.

Skomentuj

:) hehe zaraz dojdziemy do mojej granicy 500 za sam głośnik, ale dziękuję za wszystkie propozycje. Jeżeli uda mi się zamknąć we wspomnianej kwocie to jak najbardziej biorę ten głośnik pod uwagę. Cały czas mam nadzieję że będę mógł te w/w głośniki i ten wspomniany ostatni zasilić z 2xTDA7294 by Irek, co oszczędziło by mi trochę wydatków.

---------- Post dodany o 12:21 ---------- Poprzedni post o 10:48 ----------

Mam jeszcze na oku : GDN 32-450-4-SC i sam już nie wiem z tym że tego głośnika za pomocą 2xTDA7294 to już na pewno nie wysteruję tutaj by musiał chyba być HOLTON 400 - tak mi się wydaje

oj ale sobie zabiłem ćwieka tym subwooferem - i bądź tu mądry
                                      cały czas myślę o tym : http://allegro.pl/tonsil-oryginalny-...562518229.html i chyba ku temu będę się skłaniał

---------- Post dodany o 09:20 ---------- Poprzedni post o 12:21 ----------

Tak więc wybór padł na http://allegro.pl/tonsil-oryginalny-...562518229.html.

W wolnym czasie zabiorę się za budowę skrzynki.
                                      Być może w między czasie pojawi się jakiś fajny wzmacniacz który będzie zawierał w sobie wszystkie dodatkowe układy (ciche włączenie, filtr, subsonic, itp.) Jeżeli do skończenia obudowy nie trafie na nic ciekawego to zasilę go z 2xTDA7294 by Irek.

Postaram się zamieścić jakieś relacje z etapów budowy, pozdrawiam .

Skomentuj

hehe zaraz dojdziemy do mojej granicy 500 za sam głośnik
                                        gdybys sie nie ograniczal do tego napedu to by sie lepsze glosniki znalazlo

Mam jeszcze na oku : GDN 32-450-4-SC
                                        nie polecam
                                        wolalbym juz dolozyc i kupic GDN AA
                                        no ale go tez nie napedzisz mostkiem TDA

Być może w między czasie pojawi się jakiś fajny wzmacniacz który będzie zawierał w sobie wszystkie dodatkowe układy (ciche włączenie, filtr, subsonic, itp.) Jeżeli do skończenia obudowy nie trafie na nic ciekawego to zasilę go z 2xTDA7294 by Irek.
                                        sa takie wzmacniacze - ale nie DIY
                                        w zasadzie moglbys zastosowac dowolna koncowke mocy + filtr od irka ktory zawiera wszystko co niezbedne

Skomentuj

Czaruję...
                                        X