Witam serdecznie, mam na imię Krzysztof
Jestem nowy na tym forum, elektroniką zajmuję się jako hobby. Jakiś czas temu chciałem sobie kupić subwoofer aktywny do kina domowego, ale stwierdziłem że przy wolnym czasie zrobię go sam taki jaki będę chciał.
Przepraszam jeżeli post nie w tym dziale - moderatorów proszę o przeniesienie.
Na początek co chcę osiągnąć:
- Subwoofer ma być aktywny - sygnał nisko napięciowy ze wzmacniacza mającego wyjście na subwoofer.
- Wielkość pokoju to ok 30- 35m kw.
- Subwoofer bez zbędnych bajerów same potrzebne układy (cała konstrukcja możliwie nie droga)
- zależy mi na basie wyłącznie do kina domowego. (Muzyki słucham bez żadnych dodatków tylko "pure audio"
- z racji że ma być to do kina domowego to chyba obudowa bas-reflex. Leniwy niski bas jak najbardziej wskazany
- upatrzony głośnik to: GDN 22/140/8 SCX
I teraz kilka pytań:
- czym to zasilić? tzn wybrać wzmacniacz na MOSFET np Holton 200 czy mostek na TDA7294
- czy proponowany na forum gotowy wzmacniacz + filtry na mostku TDA7294 nie ma za wysokiego odciecia?, czy można je w jakiś sposób obniżyć i ustawić zakres między np 30-100Hz?
- czy ten głośnik nada się do subwoofera domowego
- czy zaproponowane przeze mnie wzmacniacze dobrze wysterują ten głośnik?
Proszę ewentualnie o propozycję gotowego rozwiązania do złożenia.
Na koniec może pieniążki. Będę zadowolony jeżeli zbuduję subwoofer do 500zł, który fajnie przyłoży basem.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i z góry dziękuję za odpowiedzi i rady.
Jestem nowy na tym forum, elektroniką zajmuję się jako hobby. Jakiś czas temu chciałem sobie kupić subwoofer aktywny do kina domowego, ale stwierdziłem że przy wolnym czasie zrobię go sam taki jaki będę chciał.
Przepraszam jeżeli post nie w tym dziale - moderatorów proszę o przeniesienie.
Na początek co chcę osiągnąć:
- Subwoofer ma być aktywny - sygnał nisko napięciowy ze wzmacniacza mającego wyjście na subwoofer.
- Wielkość pokoju to ok 30- 35m kw.
- Subwoofer bez zbędnych bajerów same potrzebne układy (cała konstrukcja możliwie nie droga)
- zależy mi na basie wyłącznie do kina domowego. (Muzyki słucham bez żadnych dodatków tylko "pure audio"
- z racji że ma być to do kina domowego to chyba obudowa bas-reflex. Leniwy niski bas jak najbardziej wskazany
- upatrzony głośnik to: GDN 22/140/8 SCX
I teraz kilka pytań:
- czym to zasilić? tzn wybrać wzmacniacz na MOSFET np Holton 200 czy mostek na TDA7294
- czy proponowany na forum gotowy wzmacniacz + filtry na mostku TDA7294 nie ma za wysokiego odciecia?, czy można je w jakiś sposób obniżyć i ustawić zakres między np 30-100Hz?
- czy ten głośnik nada się do subwoofera domowego
- czy zaproponowane przeze mnie wzmacniacze dobrze wysterują ten głośnik?
Proszę ewentualnie o propozycję gotowego rozwiązania do złożenia.
Na koniec może pieniążki. Będę zadowolony jeżeli zbuduję subwoofer do 500zł, który fajnie przyłoży basem.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i z góry dziękuję za odpowiedzi i rady.
Skomentuj