Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kącik miłośników staroci (audio)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kącik miłośników staroci (audio)

Ponieważ lubię odrestaurowywać stare (ale jare ) sprzęty, chciałbym się pochwalić zestawem, jaki skompletowałem w ciągu ostatniego roku (elementy w kolejności od góry "wieży"):

- korektor Technics SH-8045 (http://www.vintagetechnics.info/equalizers/sh8045.htm) -- w sumie nie jest używany, ale włączyłem go do zdjęcia
    - tuner analogowy Technics ST-Z25 -- co ciekawe, lepiej zbiera słabe stacje, niż ten poniżej, choć jakość dźwięku ma słabszą
    - tuner z syntezą Technics ST-S6 (http://www.vintagetechnics.info/tuners/sts6.htm) -- najwyższy model z tej linii to był ST-S8
    - przedwzmacniacz Technics SU-A8 (http://audio-database.com/TechnicsPa...p/su-a8-e.html) -- topowy model z 1981 r. spokojnie mógłby zawstydzić wiele "dzisiejszych" przedwzmacniaczy. Wejście Phono przerobiłem na zwykłe liniowe. Najważniejszy dla mnie element zestawu :) W 1981 to był klocek TOTL.
    - odtwarzacz Technics SL-P2 (http://www.vintagetechnics.info/cdplayers/slp2.htm) -- trafiłem go w zeszłym tygodniu, wymaga jeszcze czyszczenia w środku, smarowania no i nowych elektrolitów.

I jeszcze katalog z 1982 roku:
    http://wegavision.pytalhost.com/tech...hnics82-04.jpg

"Ocalić od zapomnienia"

Pozdrawiam

Skomentuj

Kopia DSCN5008.jpg

To od siebie dodam jescze DECK AKAI GX-65

Skomentuj

Mam jeszcze, choć w tej chwili nieużywany, bardzo dobry amplituner Harman/Kardon 730:

Jego końcówka mocy:

Skomentuj

Nie na temat...
          mbar, widze, ze sobie korygujesz BS w korektorze :p nieladnie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
            DECK AKAI GX-65

To mi przypomina ciekawą akcję na Allegro 2 lata temu:

---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post o 10:13 ----------

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
            mbar, widze, ze sobie korygujesz BS w korektorze nieladnie :P
            Nie na temat...
            To do pomiarów i porównań -- nadal nie mogę się zdecydować, czy dołożyć do zwrotnicy filtr na górkę dyfrakcyjną. Przy słuchaniu bez korektora zupełnie mi ona nie przeszkadza, ale na pomiarze ją widać :)

Skomentuj

No Tak tylko że to była 95-tka, która gra o nieba lepiej. Jedno co jeszcze mogę dodać to to, że dobrze nagrana kaseta potrafi na takich DECK'ach zabrzmieć że dech w piersiach zapiera.

Podoba mi się ten wątek :)

Pozdrawiam

Skomentuj

To jeszcze Ci fajnego wzmaka brakuje :) http://www.adrian-kingston.com/SEA5.htm

Skomentuj

Dokładnie, to do tego zestawu brakuje mi tego: http://audio-database.com/TechnicsPa...p/se-a7-e.html
                  Tylko ostatnio na allegro był chyba w 2009 roku i ani śladu po nim. Poza tym do aktywnych kolumn nie jest mi zupełnie potrzebny i by się tylko kurzył :)
                  Z drugiej strony, gdyby się pojawił jakiś uszkodzony w niskiej cenie, to bym pewnie wziął do kompletu.

No i jeszcze ten deck, ale to już przesada :)
                  http://www.vintagetechnics.info/tapedecks/rsm280.htm

Skomentuj

Lubię stare sprzęty i dłubię w nich trochę. Posiadam wzmacniacz Diora AWS-442 wraz z magnetofonem MDS-442. Nie jest to sprzęt wysokiej klasy, ale gra przyzwoicie. Wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych wzmacniacza w torze audio na dobre elektrolity lub plastikowe. Używam tego wzmacniacza sporadycznie. Częściej - właściwie na co dzień mam Amplituner Unitra Aida AWS-105 ze wzmacniaczem 2x10W na hybrydach GML-026/3 :)
                    Cały sprzęt gromadzony jak najniższym kosztem.
                    Więcej pieniędzy kosztował mnie tylko Radmor. Model 5102. Na razie stoi nieużywany w stanie zepsucia. Nie mam pieniędzy się wziąć za niego, aczkolwiek możliwe, że na jesień. Jedyną jego wadą jest panel przedni od 5100, ale otwór na włącznik filtra jest ładnie wywiercony i mi to nie przeszkadza.

Kolumienki to Samsung Reneissance z Tonsil GDN 20/40 regenerowanymi własnoręcznie na membranach STX z zawieszeniem piankowym. Jestem z nich bardzo zadowolony - pewnie nie grają jakoś strasznie dobrze, ale mi starcza. Powiem szczerze, że irytuje mnie "brzydki" dźwięk :) A tutaj go nie mam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                      Poza tym do aktywnych kolumn nie jest mi zupełnie potrzebny i by się tylko kurzył
                      No to za poluj na 2 :)

Skomentuj

To byłoby zbyt piękne -- podejrzewam, że w PL są chyba tylko pojedyncze sztuki.
                        Co ciekawe, to w chwili obecnej jest na alledrogo przedwzmacniacz "TECHNICS SU-A 8", tylko mocno zmaltretowany. No i ja za swój zapłaciłem 175 zł, a nie 249 zł
                        Jest też tuner ST-S7, tylko niestety srebrny.

Skomentuj

Oto moje klocki:
                          Eltron 100u - stan świetny, ani razu nie rozbierany
                          Diora FS 0421
                          Fonica CDF 003 -przeskakuje na wstrząsach i uszkodzona tacka - kiedyś może naprawię :)
                          Kenwood DP-2050 - nie jest to topowy model, ale daje bardzo fajne brzmienie. Niestety problem z laserem

Wieża SONY FH-414II - Starsza ode mnie , ale trzyma się świetnie. Jedyna wada to tweetery - ojciec kiedyś wymienił oryginały na jakieś ścierwo ekranowane, ale niedługo zastąpią je missiony :)
                          Zwrotnica była ciekawa - jedynie kondek 2,2uF :)
                          Aha kompakt nie jest elementem wieży, został dokupiony kilka lat po wieży.

Skomentuj

Witam. W takim razie i ja coś pokażę.
                            Na początek:

Skomentuj

Ahh Piekne sprzęty ja mogę się pochwalić tylko starymi radiami . Mam Amator 2b, Promyk LUX, Irys i Wola. Sprzęty nie dzialaja i nie wygladają za dobrze :/ jakoś nie mogę sie zabrać za ich renowacje straszny leń zemnie :crying: ale musze sie wziąc za to bo szkoda takich klasyków

Skomentuj

Jak starocie to starocie. Nabylem ostatnio bardzo rzadkie kolumienki Bruns Irel z bardzo ciekawymi przetwornikami. Midwoofer niecale 13 cm papierowy, na gumie z duzym magnesem i duzy stozek wysokotonowy.
                                http://img232.imageshack.us/g/sdim0072.jpg/

Skomentuj

Ale coś będziesz z nimi robił? Jak wygląda całość?

Skomentuj

Ja słucham yamahy A-700 ale nie wiem czy ona aż tak się zalicza do klasyków bo to chyba 86rok... Tak czy siak na warsztacie mam polski wzmacniacz altus v-60 do odrestaurowania-dziewczyna będzie miała na czym słuchać muzykę z kompa... Ogólnie jakoś wpadła mi w ucho firma yamaha(pewnie przez dźwięk motocykli tej firmy w szczególności rodziny R1 i R6) i teraz kompletuje klocki jak na razie tylko tuner i wzmak... Zasada prosta honda w garażu yamaha na stole i gitara gra...

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                      Ale coś będziesz z nimi robił? Jak wygląda całość?
                                      W calosci to takie malutkie kolumienki, bardzo plaskie, tak aby na sciane powiesic. Ja tak mysle, zeby to przepakowac w jakies wieksze pudelka ale najpierw trzeba pomierzyc midbasy i sprawdzic do czego to sie nadaje. Oryginaly calkiem ciekawie graja :)

Skomentuj

Ja kiedyś nawet miałem taki ołtarzyk PRL-owski:

---------- Post dodany o 20:10 ---------- Poprzedni post o 20:05 ----------

A skoro już jesteśmy w klimacie PRL-u to nie może zabraknąć proporczyków.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X