Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kącik miłośników staroci (audio)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wczoraj przyszło :)

1,5 roku na niego polowałem w dobrej cenie :)

Skomentuj

Chyba ostatnia aukcja na allegro za niecałe 400zł?:P Sam chciałem go licytować ale zwątpiłem Do mojego TA-N77ES by ładnie pasował:P

Skomentuj

Dokładnie ta :) 390,55 plus wysyłka.

Skomentuj

Myślę że warto było:) Ja ostatecznie dałem sobie na luz bo będę polował na coś do kompletu jeśli już

Skomentuj

a ja mam takiego starocia, poza tym ze jest sliczny gra naprawde przyjemnie, ma bardzo fajny pre z masa przydatnych opcji. gdy kupilem go dla samego wygladu w tej chwili uzywam go na codzien zamiast uniampa

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

To maja byc starocie?!?! Panowie, wolne zarty!

Tak wygladaja staruszki:

http://www.radiomuseum.org/r/graetz_musica_817.html

Rok 1959, stereo, pelna lampa :) Narazie czeka cierpliwie na renowacje.

Skomentuj

Ten preamp Sony to konstrukcja z 1989, więc 23 lata ma :)
                Ale faktycznie jest dość nowoczesny. Moj najstarszy klocek to Harman Kardon 730 Twin Powered z 1977.

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Żeby nie było nudno na forum, odświeżam temat :)

Oto, co mi przyszło niedawno: kolumienki Technics SB-F3.
                  http://www.thevintageknob.org/technics-SB-F3.html

Konstrukcja o tyle ciekawa, gdyż wpisuje się w ówczesne trendy "wyrównania czasowego" głośników (stąd ich przesunięcie, aby wyrównać centra oraz napis umieścić "linear phase" na obudowie). Ciekawostką jest też obudowa wykonana z odlewanego aluminium (zamknięta).

Pozwoliłem sobie rozkręcić kolumny, wiedząc, że mają kondensatory elektrolityczne w zwrotnicy -- będę je oczywiście wymieniał. Dwie śruby trzymają obudowę w całości.

Jak się okazało, obudowa jest całkiem dobrze wytłumiona. Wysokotonówka to tubka.

Widok na zwrotnicę. Jest całkiem porządnie wykonana, wartości kondensatorów do poszukania to 2 x 4,7 uF i 1 x 6,8 uF, 50V.

Posłuchałem ich przez chwilę i muszę powiedzieć, że grają całkiem OK. Basu jest dość mało, ale czego się spodziewać po 16-tkach w obudowie zamkniętej. Wysokie tony są dość głośne, ale czyste, nie kaleczą uszu jak "tonsilowskie" tubki. Tony średnie bardzo czyste i wyraźne. Jak na zakup za 200 zł, jestem zadowolony :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X