a ja mam takiego starocia, poza tym ze jest sliczny gra naprawde przyjemnie, ma bardzo fajny pre z masa przydatnych opcji. gdy kupilem go dla samego wygladu w tej chwili uzywam go na codzien zamiast uniampa
Ten preamp Sony to konstrukcja z 1989, więc 23 lata ma :)
Ale faktycznie jest dość nowoczesny. Moj najstarszy klocek to Harman Kardon 730 Twin Powered z 1977.
Konstrukcja o tyle ciekawa, gdyż wpisuje się w ówczesne trendy "wyrównania czasowego" głośników (stąd ich przesunięcie, aby wyrównać centra oraz napis umieścić "linear phase" na obudowie). Ciekawostką jest też obudowa wykonana z odlewanego aluminium (zamknięta).
Pozwoliłem sobie rozkręcić kolumny, wiedząc, że mają kondensatory elektrolityczne w zwrotnicy -- będę je oczywiście wymieniał. Dwie śruby trzymają obudowę w całości.
Jak się okazało, obudowa jest całkiem dobrze wytłumiona. Wysokotonówka to tubka.
Widok na zwrotnicę. Jest całkiem porządnie wykonana, wartości kondensatorów do poszukania to 2 x 4,7 uF i 1 x 6,8 uF, 50V.
Posłuchałem ich przez chwilę i muszę powiedzieć, że grają całkiem OK. Basu jest dość mało, ale czego się spodziewać po 16-tkach w obudowie zamkniętej. Wysokie tony są dość głośne, ale czyste, nie kaleczą uszu jak "tonsilowskie" tubki. Tony średnie bardzo czyste i wyraźne. Jak na zakup za 200 zł, jestem zadowolony :)
Skomentuj