Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobra karta dzwiękowa na PCI-E 1x

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobra karta dzwiękowa na PCI-E 1x

Witam,

interesuje mnie zakup karty dźwiękowej tylko i wyłącznie na PCI-E 1x, także ciekawi mnie czy w ogóle mając zintegrowaną kartę na płycie Asrock P55 Extreme4 będzie słyszalna różnica po zmianie by wydawać te 300-400 zł na kartę dźwiękowa.

Wzmacniacz to Symasym albo Uniamp, w sumie to na zmianę gram i nie słyszę jakiejś różnicy, gra to wszystko razem z Seas 27TBFC/G + STX GDN-18-140-8-AWX które są w trakcie budowy (dopiero 1 kolumienka).

Ogółem co polecacie? Nie interesują mnie karty inne niż na PCI-E 1x ponieważ nie mam miejsca.

http://www.thomann.de/pl/emu_0404_pci_express.htm

Skomentuj

przed chwila widzialem creativa za 79zl (nowy)
      nie wiem jak teraz wygladaja karty zintegrowane ale w moim ponad 10 letnim blaszaku roznica byla naprawde spora
      no i dlatego nie wiem czy jest obecnie sens wydawac te 300-400zl

Skomentuj

Nie poczujesz bo teraz wiekszość dzwiekówek jest tworzonych z myśla o graczach na dobra karte studyjna trzeba wydać minimum 2tyś zł.
        O wiele lepiej zainwesować te pieniadze w dac'a.

Skomentuj

I do czego ten DAC ma służyć? Do użycia SPDIF z płyty głównej do przetworzenia sygnału cyfrowego na analogowy? Co mi da 3m światłowodu by potem to przetwarzać na analog w porównaniu do dobrej jakości 3m normalnego kabla z wyjścia mini jacka?

Skomentuj

.3lite Namieszałeś w swoim poscie tak że nie da sie go zrozumiec;/
            Jeśli masz wyjscie spdif podpinasz go z dac a z daca podpinasz do wzmaczniacza proste,
            Poza tym nie wiem po co ci Dobre kolumny czy inny sprzet jak masz paskudne zródło-Komputer...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              .3lite Namieszałeś w swoim poscie tak że nie da sie go zrozumiec;/
              Jeśli masz wyjscie spdif podpinasz go z dac a z daca podpinasz do wzmaczniacza proste,
              Poza tym nie wiem po co ci Dobre kolumny czy inny sprzet jak masz paskudne zródło-Komputer...
              Nie namieszałem, pytanie jest proste - co to da jakościowo w porównaniu do zwykłego przesyłu analogowego sygnału zwykłym kablem? Skoro ten sygnał cyfrowy w światłowodzie z spdif i tak muszę przetworzyć na analog (DAC).

Skomentuj

Założenie jest takie, że DAC zewnętrzny powinien być lepszej jakości, niż ten na płycie.
                A na pewno jest dalej i ekranowany od całego śmiecia EM wewnątrz PC :)

Skomentuj

Wszystko fajnie ale cena takiego DAC'a nie będzie mała zapewne, tymbardziej jeśli mówimy o jakimś sensownym DAC'u, który by jeszcze gorzej nie wyszedł niż nasza karta zintegrowana.

Skomentuj

480zł podstawowy dobry dac chyba że masz ochote bawić sie w diy bedzie działał jak karta muzyczna a jakość bedzie o wiele lepsza niż z wiekszosci kart muzycznych

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                      I do czego ten DAC ma służyć? Do użycia SPDIF z płyty głównej do przetworzenia sygnału cyfrowego na analogowy? Co mi da 3m światłowodu by potem to przetwarzać na analog w porównaniu do dobrej jakości 3m normalnego kabla z wyjścia mini jacka?
                      To mnie dobiło...:lol:

na płycie Asrock P55 Extreme4
                      Nie łudź się, że to super płyta z dobrą zintegrowaną dźwiękówką....Ta płyta wyposażona jest w układ ALC892- czyli NIC ponadprzeciętnego.

tymbardziej jeśli mówimy o jakimś sensownym DAC'u, który by jeszcze gorzej nie wyszedł niż nasza karta zintegrowana.
                      Hmmm...Nie sądzę, żeby jakikolwiek zewnętrzny DAC zagrał GORZEJ.....od tego Realteka, którego masz....

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                      Założenie jest takie, że DAC zewnętrzny powinien być lepszej jakości, niż ten na płycie.
                      A na pewno jest dalej i ekranowany od całego śmiecia EM wewnątrz PC
                      Całe uproszczone wytłumaczenie stosowania DAC-a zewnętrznego.... Choć najlepiej poczytaj w ogóle o tym konwerterze.

A teraz DAC dla Ciebie...

Najprościej, najlepiej i w Twoim zakresie cenowym - EMU 0404
                      http://allegro.pl/listing.php/search...tring=emu+0404

Lampucerka w wersji MAX - jeżeli chcesz się pobawić przy tym:
                      http://allegro.pl/dac-usb-lampucera-...641633434.html

Dobry DAC z wszystkim co potrzeba:
                      http://allegro.pl/usb-dac-audinst-hu...632885519.html
                      Last edited by Zolwik; 01.06.2011, 20:28. Powód: korekta

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                        Nie łudź się, że to super płyta z dobrą zintegrowaną dźwiękówką....Ta płyta wyposażona jest w układ ALC892- czyli NIC ponadprzeciętnego.
                        Nigdy tak nie napisałem, moja płyta główna jest co najwyżej w półce mid- end więc i nie wiem po co mi próbujesz wmówić, że się łudzę.

W tej chwili pomyślę nad EMU 0404

Skomentuj

Nigdy tak nie napisałem, moja płyta główna jest co najwyżej w półce mid- end więc i nie wiem po co mi próbujesz wmówić, że się łudzę.
                          W tej chwili pomyślę nad EMU 0404
                          .3lite> Posłuchaj doświadczonych kolegów. Sam zastanawiałem się nad USB DAC Audinst HUD-mx1 ale zdecydowałem się na dac diy kolegi z forum na PCM1793. Zakup w ciemno ale mam nadzieję, że się nie zawiodę.
                          W komputerze na płycie mam realtek ALC889A. Muszę przyznać że gra bardzo przyzwoicie. Słucham na słuchawkach KOSS UR40 ale niestety słyszę wszystkie bebechy, przesunięcie kursorem po ekranie, pracę dysku twardego itd. Straszne są zakłócenia. Jak kupisz EMU 0404 to i tak nie pozbędziesz się tego szumu.
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                            Słucham na słuchawkach KOSS UR40 ale niestety słyszę wszystkie bebechy, przesunięcie kursorem po ekranie, pracę dysku twardego itd. Straszne są zakłócenia. Jak kupisz EMU 0404 to i tak nie pozbędziesz się tego szumu.
                            Nie zawsze jest to przyczyna karty w komputerze. Sporo zalezy od konfiguracji komputera, sterownikow. W obecnym kompie mam emu 0404 na pci i realteka na plycie glownej i co ciekawe realtek mniej smieci ale co jeszcze ciekawsze mam postawione dwa systemy operacyjne i na drugim systemie Emu praktycznie nic nie smieci w dzwieku. Mialem rowniez Esi Juli@ i tez roznie to wygladalo. Generalnie trzeba baardzo glosno sluchac zeby te szumy komputera byly zdecydowanie slyszalne. W normalnym uzywaniu problemu wlasciwie nie ma.
                            JEsli ktos wylacznie slucha stereo z kompa, to DAC zewnetrzny moze byc fajnym rozwiazaniem. Ja "niestety" uzywam kompa do zabawy z dzwiekiem i potrzebuje rowniez sterownikow ASIO i paru innych gadzetow wiec uzywam specjalizowanych kart dzwiekowych.

Skomentuj

Słucham na słuchawkach KOSS UR40 ale niestety słyszę pracę dysku twardego itd.
                              Bo sluchawki slabo tlumia dzwieki z zewnatrz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Nie zawsze jest to przyczyna karty w komputerze. Sporo zalezy od konfiguracji komputera, sterownikow. W obecnym kompie mam emu 0404 na pci i realteka na plycie glownej i co ciekawe realtek mniej smieci ale co jeszcze ciekawsze mam postawione dwa systemy operacyjne i na drugim systemie Emu praktycznie nic nie smieci w dzwieku.
                                Czyli to zależy od sterowników - zgodzę się, ale od systemu ???
                                Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Mialem rowniez Esi Juli@ i tez roznie to wygladalo. Generalnie trzeba baardzo glosno sluchac zeby te szumy komputera byly zdecydowanie slyszalne. W normalnym uzywaniu problemu wlasciwie nie ma.
                                W normalnym użytkowaniu czyli karta>wzmacniacz>kolumny, śmieci są praktycznie niesłyszalne. Natomiast nocne słuchanie na słuchawkach np. 4 pory roku Vivaldiego z Chesky Records gdzie słychać oddech skrzypka i czuć jego każdy ruch to te szumy i piki są dramatycznie wnerwiające.

---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post o 21:21 ----------

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Bo sluchawki slabo tlumia dzwieki z zewnatrz
                                Tym bardziej, że są to słuchawki półotwarte

Skomentuj

KonradRak Jak ktoś ma dobry słuch i dobry materiał to ten szum jest denerwujacy do tego dochadza wentylatory i dyski.
                                  Ja jak odsłuchuje coś z komputera to wyłaczam wentylatory ale zostaja dyski;/

Skomentuj

Ja tam osobiscie olalem DAC, kupilem muzyczna ASUS Xonar ST - konkretny kawalek elektroniki,
                                    wymienne op-ampy (mozna sobie wymienic komus nie pasuje "brzmienie"), wysokiej jakosci przekazniki NEC do odcinania zbednych wyjsc, kondy Nichicon, DAC burr-brown, posiada ekran EMI oraz wymaga dodatkowego zasilania, ponadto karta oczywiscie tylko stereo (mozna dokupic druga karte do niej wtedy jest 7.1 a.k.a "daughterboard"), karta radzi sobie ze sluchawkami 600Ohm,

http://www.asus.com/Multimedia/Audio...specifications
                                    dodatkowy modulek: http://www.skycomp.com.au/images/pro...DASUXNRHDC.jpg

ST - wersja PCI
                                    STX - PCI-e
                                    Z tego co czytalem lepiej wypada ST z tego wzgledu ze posiada dedykowany clock timer on board, STX go nie posiada.

a jak ktos lubi cyferki, to parametry sa wysrubowane:
                                    http://tinyurl.com/5tf3u3p
                                    http://tinyurl.com/y9ml34a
                                    http://tinyurl.com/6f8by32
                                    http://tinyurl.com/5txwh2p

Trzymanie paremetrow oraz testy tej karty do znalezienia, porownianie do kart referencyjnych rowniez, jak ktos leci na efekty typu EAX to nie polecam, gdyz jest to supportowane poprzez emulacje sterow pod winda (ja tam slucham muzyki tylko i tyle pod linuksem, do tego polecam :-D)

Skomentuj

Słucham na słuchawkach KOSS UR40 ale niestety słyszę wszystkie bebechy, przesunięcie kursorem po ekranie, pracę dysku twardego itd. Straszne są zakłócenia.

Nie podłączaj słuchawek do front panela w kompie tylko z tyłu . Mam tam samo, kabel do frontpanelu idący pomiedzy prockiem, ramem, kartą graf i dyskiem zbiera taki miód, że słuchając moge określić co robi mój komputer (czy np działa dysk, urządzenie na USB a może procek wskoczył na wyższą częstotliwość ).

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Nie podłączaj słuchawek do front panela w kompie tylko z tyłu . Mam tam samo, kabel do frontpanelu idący pomiedzy prockiem, ramem, kartą graf i dyskiem zbiera taki miód, że słuchając moge określić co robi mój komputer (czy np działa dysk, urządzenie na USB a może procek wskoczył na wyższą częstotliwość ).
                                        Yoshi_80 Front panelu używałem rzadko, teraz mam uszkodzony (na szczęście). Faktycznie słuchawki podłączone bezpośrednio do karty mniej szumią. Ten słyszalny kursor to tylko przy podłączeniu z przodu - jak mi wstyd ! :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X