Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki komputer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki komputer

Witajcie.
    Potrzebuje nowej płyty i procesora:
    Warunek : niska cena i zintegrowana grafika.

biore pod uwagę AMD Sempron LE-145 (2.8GHz,1MB,45W,AM3) - troche czytalem i podobno łatwo odblokowac drugi rdzen robiac athlona
    cena 134zł

drugi typ AMD Athlon II X3 445 (3.1Ghz/1.5MB/95W) za 243zł tez mozna odblokowac czwarty rdzen ale juz trudniej od semprona.

płyta głowna : cena 146zł
    http://www.asrock.com/mb/overview.as...l=N68C-S%20UCC ma ddr2 i ddr3 zintegrowana grafika 7025

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=880GM-LE cena 220zł , vga radeon 4250

CO WYBRAC?
    mam pamieci ddr2
    na x3 i najdrozsza plyte mnie nie stac bo musze kupic jeszcze pamieci ddr3
    czy na radeonie hd4250 da sie zagrac w gta 4?

jestem bardzo zacofany w komputerach ale... lata temu jak bylem na biezaco to nikt nie polecal asrock
    czyzby teraz sie poprawila ich jakosc?
    ja bym szukal cos troche drozszego ale solidniejszego

Skomentuj

Sprzedałem kupę płyt Asrock i jakoś nie przypominam sobie by były bardziej awaryjne od całej reszty ... Choć fakt faktem, że były to zawsze zestawy typowo budżetowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez aryan Zobacz posta
        czy na radeonie hd4250 da sie zagrac w gta 4?
        Zapomnij. Ja odpalałem na hd4570 w lapie (nie integra, oddzielna na pci, dedykowana), 3 GB ramu (ddr2 800), athlon x2 (2,1 GHz). Wynik? 15 Fps. Jak chcesz grać płynnie w gta4 to geforce 8800 gt to minimum.

Płyt asrock jakoś mi nigdy nie polecano. Zobacz na ofertę foxconna albo gigabyte`a. To są jedne z tańszych, ale zawsze miały przyzwoite modele w ofercie.

Skomentuj

Mi na 8800GT OC gta4 elegancko chodziło. Wszystko na maxa, tylko odległość renderowania grafiki nie była jakoś wygórowana
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
            Mi na 8800GT OC gta4 elegancko chodziło. Wszystko na maxa, tylko odległość renderowania grafiki nie była jakoś wygórowana
            Oj, takie bzdury to możesz kolegom na podwórku opowiadać to może uwierzą.

Gra potrafi przysiąść nawet mi na sprzęcie Core i7 875k (wykręcony na 4,1 GHz) i 2 kartach Geforce GTX 460 w trybie SLI, oczywiście mówię tutaj o rozdzielczości 1980x1080 i filtrowaniu anizotropowym jak i antyaliasingu na najwyższej wartości.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              ja bym szukal cos troche drozszego ale solidniejszego
              Podpisuję się pod tym obiema rękami! Mam dość ostatnio padającego jak przysłowiowe muchy sprzętu wątpliwej jakości, choć czasami markowych lecz z półki LOW PRICE.

Skomentuj

Asrock jest bardzo dobry, tym bardziej, że miałem już płyty główne od MSI, Gigabyte i Asusa - nie wiem jak to jest z niską półką cenową, ale od średniej i wysokiej wszystko już inaczej wygląda.

Poza tym, zacznijmy od tego jaka płyta główna będzie DOBRA za 150zł?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  Oj, takie bzdury to możesz kolegom na podwórku opowiadać to może uwierzą.

Gra potrafi przysiąść nawet mi na sprzęcie Core i7 875k (wykręcony na 4,1 GHz) i 2 kartach Geforce GTX 460 w trybie SLI, oczywiście mówię tutaj o rozdzielczości 1980x1080 i filtrowaniu anizotropowym jak i antyaliasingu na najwyższej wartości.
                  Co się podniecasz. A czy ja gdzieć tu piszę o 1980x1080?!
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

asrocki ponoc sa teraz bardzo dobre, info od sprzedawcy w sklepie oraz znalezione w sieci...

jaki procesor? za semperonem przemawia cena i mozliwosc odblokowania drugiego rdzenia, bedzie kicha jak sie tego nie zrobi...

cena za x3 jest prawie taka jak za x2 ale 110zł drozsze od semprona

Skomentuj

aryan Procesory które podajesz nie sa kompatybilne z mobo bo maja inna szyne pamieci procesora wiec daruj sobie,asrocki sa dobre ale tylko te z wersji oc ale i tak bym wybrał asusa.

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                        Co się podniecasz. A czy ja gdzieć tu piszę o 1980x1080?!
                        A grasz może w 800x600? Gra nie pójdzie płynnie na żadnej sensowniejszej rozdzielczości na tak starej karcie, nawet 9800GTX+ sobie nie poradzi bez dobrego procesora.

Skomentuj

Zamieszczone przez aryan Zobacz posta
                          drugi typ AMD Athlon II X3 445 (3.1Ghz/1.5MB/95W) za 243zł tez mozna odblokowac czwarty rdzen ale juz trudniej od semprona.
                          Mam ten procesor u siebie. Nie próbowałem odblokować bo na mojej starej płycie sprzed 3 lat się nie da. Procesor ten po zeszłorocznej rewizji C3 podobno już tak chętnie się nie odblokowuje więc specjalnie bym nie liczył na ten bonus. Generalnie jest wystarczająco wydajny do takich normalnych zastosowań ale wciąga sporo prądu i trochę mocno się grzeje.
                          Po przejściu z Athlona X2 2,5GHz odczułem znaczną poprawę, szczególnie w GTA 4 gdzie fps skoczył 2x (na X2 nie dało się grać bo czasem zwalniał do 10fps, karta radeon 4670). Szczerze wątpie żebyś na integracie 4250 pograł w tę gre, chyba ze na totalnym minimum ustawień.

Generalnie integry nie są złe jak masz zamiar grywać okazjonalnie lub w starsze gierki. Sam śmigałem na integrze 2 lata i udało sie pograć w sporo gierek. Fakt często musiałem zejść z ustawieniami na minimum ale jak na kartę którą w sumie ma się na płycie za darmo to było super :).

Skomentuj

Musi być komputer ze stajni amd, jak dla mnie intel ma lepsze procki(ciut droższe), ale przecież możesz kupić coś używanego polecam E8400 (ok. 250zł) do tego jakieś chłodzenie, bardzo ładnie się kręcą te procesory, do tego jakaś płytka np . Co do grania na integrze nie licz na wiele. Gta jest dość wymagającą grą ja na e8400 @4.0 i hd4870 czasami odczuwałem przycięcia i takie tam niedogodności

Skomentuj

Tylko, że E8400 to już staroć technologicznie i nie tylko. Jak trafi na kręcony, to nie wiadomo jak długo to pochodzi. W kwestii elementów do kompa nigdy nie byłem zwolennikiem używanego sprzętu. Za te pieniądze co podajesz aryan, nie pograsz w nowości, ani wymagające starsze gry. Proponowałbym zostać przy tańszej płycie bez integry, Athlonie II X3 albo X2 za 50zł mniej, RAMu 2GB kupisz za 70zł i dozbierać do ATI HD5750 jak chcesz wykorzystywac kompa do gier, jak nie chcesz koniecznie grać, to bierz to co najtańsze - Sempron, płyta z integrą i opcją Advanced clock calibration czy jak to się tam nazywa (do odblokowania rdzenia).
                              Ja dla porównania na moim staruszku : E2180 @3,2GHz 4GB RAM @1000 i mocno podkręconą 8800GT nie miałem płynnej rozgrywki w GTA 4 w 1680x1050 na średnich ustawieniach i postanowiłem w to barachło nie grać.

Skomentuj

Bebok Dziwne bo ja na E8400 wykrecajac 4.8mhz miałem temperature 62% w pełnym obciażeniu po 12h w dodatku na podkreconej 9800gtx+sc uzyskałem 48-62fps i to przy 1680-1050 AA 4x.
                                Ja bym na miejscu kolegi kupił płyte z obsługa sli do tego 2 karty 8400 i dobre chłodzenie uzyskać na nim minimum 4.2mhz i spokojnie można było by grać w co sie tylko zachce na full detalach

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                  E8400 wykrecajac 4.8mhz
                                  To kalkulatory szybciej chodzą...

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                  miałem temperature 62%
                                  A czym się mierzy temperaturę żeby uzyskać ją w procentach? I czego to jest procent?
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi Miało być ghz i o stopnie celsjusza
                                    Ale chociaż rozumiecie to i tak kochacie łapać za słówka:o:o

Skomentuj

btw jesli do pozniejszej rozbudowy to tylko cos na asusie i najlepeij athlon, nie bez kozery najlepsze wyniki w overclockingach dokonują na czesciach asusa
                                      Last edited by kat01; 22.06.2011, 22:51.

Skomentuj

Wcale nie dziwne, bo mój procesor to niskobudżetowa konstrukcja, ochrzczona mianem Pentium Dual Core, nie Core 2 Duo, którą nabyłem za nieco ponad 200zł podczas gdy seria E8xxx świeciła tryumfy i kosztowała od 500zł wzwyż - spora różnica w parametrach procków: fsb, ilość pamięci cache, obsługiwane instrukcje itd.
                                        8800/9800GTX (bo to te same karty) jest też wyraźnie wydajniejsza od GT, więc suma summarum nie dziwię się 2-3 razy większemu frame rate u ciebie, choć żeby ten proc poszedł na 4,8GHz musiałeś go dovoltować porządnie, co też niestety przekłada się na drastyczne zmniejszenie żywotności, no chyba że to jakiś select pierwszej sorty i działa na stosunkowo niewysokim napięciu :)
                                        Nurtuje mnie jeszcze dopisek "+sc" przy twojej karcie graficznej, ale pewnie chodzi o OC (nie wiem jak można pomylić O z C skoro są 10cm od siebie :flapper:)

Autorowi zalecam podanie budżetu i zastosowań do jakich chce wykorzystywać komputer, to coś się poradzi.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X