Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Muzyka...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Muzyka...

Witam
    Moglby ktos podac wykonawcow badz tytuly piosenek ze spokojniejsza melodia?
    Cos co mozna puscic w tle czytajac np. ksiazke, badz pracujac przy laptopie itp?

Jezeli jest juz taki temat (badz podobny) prosze nie bic (dlugo nie przegladalem forum...)

Ale jaki gatunek, muzyki spokojnej jest masa.

Mam kumpla metala który ma swoje ulubione piosenki do poduszki przy których spokojnie można by dzieci straszyć :]

Skomentuj

Właśnie słucham sobie "Best Audiophile Voices" vol 1 & 2
      coś pięknego, tylko nie wiem co robić w tym czasie słuchać czy pracować :)

Polecam i pozdrawiam

Wojtek

Skomentuj

Może Jacintha:

Ze spokojniejszych to może być jeszcze Vangelis, Enya, Celtic Woman/Hayley Westenra, Gary Jules, spokojniejsze utwory muzyki klasycznej (dużo jest tego) - tu polecam klasykę na organach kościelnych, coś pięknego, Loreena McKennitt, Ludovico Einaudi, Semiomime, Phil Coulter, The Flashbulb. To chyba wszystko co udało mi się znaleźć u siebie, więcej nie kojarzę.

Skomentuj

I jeszcze Andreas Vollenweider, Carbon Based Lifeforms, The Cinematic Orchestra, Tosca, Aes Dana, Ott, Odroerir, Saltillo, Qntal, Faith & the Muse, Ordo Funebris, Robert Rich, The Orb, Lab, The Twilight Singers, Bill Laswell...
          Last edited by mbar; 07.07.2011, 21:10.

Skomentuj

Maxi muzyka jest muzyką a muzyka ma np. wzbudzać emocję, jeśli jest taka muzyka która może grać a nie musi to poco ma lecieć, skoro skupiasz się na książce? - Pytam z ciekawości, gdyż zawsze mnie zastanawiało jak to jest możliwe.
            Mnie się wydaję że jeśli muzyka w tle nie dekoncentruje kogoś podczas dajmy na to czytania tej książki, to powinien zmienić kolumny na np. dynamiczniejsze... :razz:
            Przypomnę że się nie czepiam, jedynie pytam z ciekawości.

Skomentuj

Jedno drugiemu nie przeszkadza.

Skomentuj

Podczas czytania książki mogłoby to być wkurzające, ale podczas pracy przy komputerze niekoniecznie - zależy co się robi.

Skomentuj

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                  Właśnie słucham sobie "Best Audiophile Voices" vol 1 & 2
                  coś pięknego, tylko nie wiem co robić w tym czasie słuchać czy pracować

Polecam i pozdrawiam

Wojtek
                  A kto Cię takim czymś zaraził ??

Skomentuj

Chillout trance? :)

Skomentuj

Polecam składanki CAFE DEL MAR. Piękna muzyka, która może się podobać każdemu. Czasami puszczam jak się spotykam ze znajomym.i Rozmawiamy sobie i zawsze ktoś zwróci uwagę, że fajne kawałki.

Skomentuj

Ja od siebie dodam Bisquit.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                          Maxi muzyka jest muzyką a muzyka ma np. wzbudzać emocję, jeśli jest taka muzyka która może grać a nie musi to poco ma lecieć, skoro skupiasz się na książce?
                          Ja słucham muzyki non stop - cokolwiek bym nie robił to zawsze w tle coś gra.
                          W pracy niestety nie do końca mogę słuchać mojego ulubionego gatunku - nie każdy lubi rock czy metal (choć w wydaniu bardzo spokojnym - zainteresowani wiedzą o co chodzi ) więc poszliśmy na układ i "leci" Antyradio (kiedyś to było coś ale teraz robi się z tego powili popowa kiszka - w tej chwili są na etapie czegoś, co nazwałbym pop-rockiem... gdzieś czytałem, że zostali wykupieni przez jakiś podmiot związany z Radiem Zet... no idą w powiększenie "grona słuchaczy"... nie ważne).
                          Myślę, że słuchanie "muzyki w tle" podczas pracy czy tam wykonywania jakiegokolwiek zajęcia i wynikające z tego ewentualne problemy z koncentracją i skupianiem uwagi na wykonywanej akurat czynności zależą nie tyle od samego gatunku muzyki (spokojna - niespokojna) a od korelacji tegoż gatunku z preferencjami słuchacza (no... nie każdego "sportu" się to tyczy ). Ja np nie widzę problemu z metalem w tle - czy to mocniejszym czy czymś w gatunku doom, z czystym wokalem czy z growlem - ważne, żeby nie było za głośno (decybele to do tańca i na koncercie ). Często słucham jazzu albo bluesa, reggae bardzo mi odpowiada (poza pracą - w której jednak spędzam sporą część, motyla noga, swojego życia). Może ale nie musi być spokojnie - musi mi odpowiadać. Szczerze mówiąc lepiej mi się pracuje gdy coś tam gra, potrafię się skupić na wykonywanej czynności i nie tracę koncentracji - choć z drugiej strony przyznam, że wyjątkiem jest tutaj czytanie książek bo wyobraźnia "abstrakcyjna" mi wtedy lekko siada - ale z jakimiś pismami w pracy nie mam już tego problemu.

Inną sprawą jest dla mnie słuchanie muzyki z nastawieniem na odczuwanie emocji (czyli to o czym wspominasz ir0nhide). Tutaj nie ma miejsca dla innego zajęcia, to czas na spotkanie z dźwiękami poszczególnych instrumentów, wokalem, całą otoczką, która się wokół tego tworzy... w moim przypadku podzielność uwagi działa tutaj tylko w jedną stronę i nie potrafię się skupić na muzyce w trakcie wykonywania jakichś prac.

Skomentuj

Nie potrafie czytac ksiazki przy muzyce, rozprasza mnie to zupelnie :) Tak samo nie wyobrazam sobie sluchania muzyki non stop, osobiscie potrzebuje rowniez sporo czasu bez zadnych muzycznych bodzcow z zewnatrz. Spokoj i cisza czesto jest porzadana :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Spokoj i cisza czesto jest porzadana
                              Na wycieczce w góry - jak najbardziej

Skomentuj

no i to jest temacik dla mnie
                                taka muzyka mi bardzo pasuje

ostatnio bardzo czesto slucham chilout i kupilem sobie kilka skladanek sygnowanych chili zet
                                bardzo mi pasuja
                                mam tez i blame coco, stinga, sade
                                polecam

jutro zabiore plyty z samochodu i podrzuce kilka tematow :)

---------- Post dodany o 00:16 ---------- Poprzedni post o 00:11 ----------

od siebie dodam taka mala ciekawostke
                                im mam lepszy sprzet grajacy (kolumny, wzmacniacz, sprzet w samochodzie) tym bardziej rosnie kultura muzyki, ktora slucham
                                poprostu odczuwam wieksza przyjemnosc tej muzyki, ktorej nie mialem na standardowym sprzecie
                                zapewne spowodowane jest to tym, ze w koncu moge zauwazyc to czego wczesniej nie bylo :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                  lklukasz - ten plus dla Twojej wypowiedzi tyczy się zwłaszcza tego co napisałeś w drugiej części - to o sprzęcie i kulturze muzyki... Jeszcze jakiś czas temu nie spodziewałem się tego po sobie ale teraz przyznam, że dochodzę do podobnych wniosków

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                    Inną sprawą jest dla mnie słuchanie muzyki z nastawieniem na odczuwanie emocji (czyli to o czym wspominasz ir0nhide).
                                    Nie, nie do końca tak; nie my słuchamy muzyki z nastawieniem tylko to muzyka nastawia nas.
                                    Chyba i tak mamy dabyl to samo na myśli, ale jednak chciał bym wyjaśnić dokładniej o czym pisałem: nie my nastawiamy się emocjonalnie na słuchanie muzyki, tylko to ona ma w człowieku wywoływać emocję. Przynajmniej taka podobno jest właśnie istota muzyki, oczywiście jest muzyka do tańca i do różańca(w przenośni i dosłownie), są także preferencje co do danego rodzaju melodii itd. itd. ogólnie b. obszerny temat, jednak sprowadza się to do jednego - to muzyka wpływa na wnętrze człowieka (uszy stoją tylko na drodze - są aparatem; coś jak mikser który jest na drodze miedzy mic. a kolumną
                                    Takie jest moje zdanie co do muzyki.
                                    Nie twierdzę też że muzyka przeszkadza w innych/pewnych czynnościach bo mogę np. prowadzić pojazd i słuchać przy tym głośno muzyki - ba, powiem więcej, nawet lepiej się mi wtedy jedzie :razz:, można też iść na jakiś trening np. siłownie, czy pobiegać a przy tym słuchać muzyki - odpowiednia do sytuacji może "napędzać" człowieka wew. a dlaczego? - bo wzbudza w nim emocję :) -proste. Ale książki czytać przy jakiej kol wiek by nie była muzyce nie potrafił bym. No chyba że udało by się wstrzelić danym kawałkiem odpowiednio dobranej muzyki np. podkładu z filmu do ,dajmy na to akurat rozgrywającej się akcji w książce - wtedy zgadzam się w 100% ale moim zdaniem takie zdarzenie graniczy z cudem :)

Ja jak pogromca muszę mieć przerwy w słuchaniu.
                                    BTW: Ogólnie nie trawię też słuchawek...
                                    PS 90db to już poziom mający wpływ na narząd słuchu człowieka ! Jak bym miał słuchać w karzdej możliwej chwili tak muzyki (brak przerw na regenerację uszu ) to bym dzisiaj już podejrzewam był na pół głuchy.

Skomentuj

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja polecam coś z Cinematic Orchestry czy God Is An Astronaut, np. :

Skomentuj

Czaruję...
                                        X