Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Telewizja - co wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Telewizja - co wybrać?

Niestety zostałem odłączony od dotychczasowego źródła TV i muszę coś wykombinować a generalnie nie mam w tym temacie rozeznania. Założenie jest proste jak najtaniej. Z kanałów to intersują mnie polskie TVP, TNV,TVN7, Polsat oraz Eurosport i Discovery, cała reszta jest zbędna. Najlepiej jakbym się z tym uporał przed 24tym (wyścig F1 :biggrin:)

Wstępnie przymierzam sie do TV z Dialogu (mam już od nich neta). Oferta jest niezła za ok 20 zł wiecej do obecnego abonamentu dostanę opcję TV ze sporym pakietem kanałów. Aktywacja to niecałe 60 dyszek, więc też znośnie.
    Jedynie co mnie martwi to jakość działania tej usługi bo to w końcu TV przez internet a to medium w naszym kraju jest niewiele lepiej rozwinięte od "sieci" autostrad.

Druga opcja to któraś z TV satelitarnych, tylko która? Kanałowo i abonamentowo ciekawie wygląda Polsat cyfrowy w najtańszym pakiecie ale cena hardwaru to jakaś porażka bo chyba z 500zł trzeba wydać.

TVN oferuje jakiś badziewny zestaw kanałów bo nie ma Polsatu.

Jest coś jeszcze na rynku godnego uwagi? Bo w sumie moge podłaczyć zwykłą antenę i ciągnac telewizje z eteru :lol:

Kanały, które wymieniłeś są dostępne np w Cyfrze - ja teraz płacę 35zł przez 15 miesięcy. Do tego tuner można kupić za ~50zł (jakiś zwykły bez fajerwerków - odbiera i dekoduje ). Z Polsatem miałem niemiłe doświadczenia bo nie idzie się z nimi dogadać jeśli wystąpią jakieś problemy. Mi akurat padł ich tuner i nie było innej możliwości jak kupić nowy za 2 stówy (a musiałem kupić od nich bo te tunery są jakoś sprzężone z kartami - dostajesz komplet, który działa ze sobą a jak kartę zapakujesz w jakiś inny tuner to zonk). Przyznaję również, że raz przegapiłem termin zapłaty za abonament - kilka dni później wyłączyli mi kanały bez żadnej informacji - no OK, moja wina ale Cyfra działa tutaj na innej zasadzie: kilka dni po terminie dostajesz w esemesie info, że "proszą o przelew takiej i takiej kwoty na takie a takie konto" - w ogóle nie musisz o tym pamiętac bo sami się grzecznie przypominają. Innym razem w Polsacie miałem niedopłatę kilkudziesięciu groszy (coś się pozmieniało w abonamencie stąd ta różnica) - też mi wyłączyli sygnał bez żadnego ostrzeżenia - musiałem robić przelew na te kilkadziesiąt groszy. Do tego Cyfra działa na tej zasadzie, że w każdej chwili możesz dokupić jakiś pakiet (np z kanałami sportowymi) na jeden miesiąc.

Jeśli chodzi o ofertę programową to w tych podstawowych pakietach wszystkie "platformy" mają to samo w podobnej cenie - różnią się tylko swoimi programami tematycznymi - głównie sportowymi. Cyfra idzie w piłkę nożną a Polsat ma np Formułę 1 (czyli jak mniemam w Twoim przypadku może to jednak przeważyć ). W wyborze pomiędzy tymi dwoma dostawcami ja polecam Cyfrę bo jest bardziej "elastyczna". "Enki" nie miałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      TVN oferuje jakiś badziewny zestaw kanałów bo nie ma Polsatu.
      masz stare informacje
      mam caly komplet polsatow

place 99zl miesiecznie za full opcje ze wszystkimi kanalami hd i vod
      mam n-recorder z 500gb twardym dyskiem
      aktywacja byla gratis a decoder kosztowal 1,22zl
      umowa na 24 miesiace

---------- Post dodany o 11:38 ---------- Poprzedni post o 11:37 ----------

a i dolozyli decoder na karte (taka pre paidowa) oplacony chyba na rok czasu
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Znajomy ma telewizję w dialogu. Na początku (czyli jakieś półtora roku temu) telewizja potrafiła przez chwilę przymulać, a potem działała normalnie. Ogólnie warta polecenia, działa tak jak internet , czyli bez problemu i praktycznie zawsze. Sam mam internet z dialogu i przez rok użytkowania tylko 1 raz nie miałem neta (ich wina) bodajże przez kilka godzin.

Skomentuj

Muszę przyjżeć się tej cyfrze. Bardzo zmartwiła mnie opinia o polsacie. O ile cena ich abonametu w stosunku do oferty programowej jest bardzo dobra to cena sprzętu już nie a dodatkowe kwiatki o których napisał dabyl nie nastawiaja mnie przychylnie.

Polsat potrzebuję do F1 ale może to być zwykły polsat , nie musi być sportowy. Z innych kanałów sportowych to chciałbym mieć eurosport, cała reszta a w szczególności piłka nożna mnie absolutnie nie interesuje.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          masz stare informacje mam caly komplet polsatow place 99zl miesiecznie za full opcje ze wszystkimi kanalami hd i vod
          Dla mnie to trochę za grubo, nie jestem maniakiem telewizji (nawet nie mam telewizora tylko kartę do kompa) a kanały jakie oglądam można policzyć na palcach jednej ręki dlatego szukam czegoś budżetowego :).

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
          Ogólnie warta polecenia, działa tak jak internet , czyli bez problemu i praktycznie zawsze. Sam mam internet z dialogu i przez rok użytkowania tylko 1 raz nie miałem neta (ich wina) bodajże przez kilka godzin

Ja neta z dialogu mam juz ponad 4 rok i faktycznie działa dośc dobrze chociaż ostatnimi czasy zdażały sie dni, że cały dzień nie działało ale to chyba jakieś przypadkowe awarie bo przez ten czas co mam dialog naprawdę rzadko mi się wysypał.

Oferta dialogu ma dwa minusy. Pierwszy to taki, że satka jest na pewno lepsza. Sygnał jest zawsze i musi działać, z liniami telefonicznymi wiadomo jak jest, nie ma gwarancji jakości.
          Drugi minus to taki, że obecnie mam pakiet 4Mb a w weekendy przyspiesza do 8Mb. Po aneksowaniu umowy o TV zmienią mi usługę na stałe 4Mb, nie będzie weekendowego przyspieszenia. Mam jedynie nadzieję, że jeżeli w weekendy net bezproblemowo wyciska 8Mb to jest zapas przepustowości i przy 4Mb neta sporo zostanie dla kanału TV.

Skomentuj

Polsat potrzebuję do F1 ale może to być zwykły polsat , nie musi być sportowy. Z innych kanałów sportowych to chciałbym mieć eurosport, cała reszta a w szczególności piłka nożna mnie absolutnie nie interesuje.
            Polsat jest chyba w podstawowym pakiecie Cyfry... wieczorem sprawdzę i potwierdzę Cały pakiet TVP i TVN jest. Eurosport jest.
            Pisałeś też o Discovery - jest w tym pakiecie za 35zł (czy 38? - jakoś tak - to pakiet drugi od dołu) - do tego Planete, National Geografic i jeszcze jakiś jeden Discovery.

Skomentuj

No no, ta cyfra+ zaczyna mi się podobać. Po pracy przejdę się do sklepu gdzie sprzedają cyfre i popytam sie co i jak z talerzem, dekoderem itd.

No i jest jeszcze jedna sprawa, ja potrzebuję mieć TV na dwóch odbiornikach czyli talerz z dwoma dekoderami albo coś w tym stylu. Niewykluczone, że kupię np talerz oraz ten pakiet z dialogu. Do tej pory mialem kablówkę której rodzielenie to banalna sprawa.

Skomentuj

Dobry temat, bo sam jestem w potrzebie nowej tv. Programow tez wiecej jak yoshi nie ogladam, tyle ze przydalaby sie wersja hd.

Skomentuj

No i jest jeszcze jedna sprawa, ja potrzebuję mieć TV na dwóch odbiornikach czyli talerz z dwoma dekoderami albo coś w tym stylu.
                  Jeden talerz, jeden konwerter twinn, spliter, drugi dekoder (dowolny działający w tym systemie), dwa telewizory - jakoś tak to było w przypadku Cyfry

Skomentuj

Drugi minus to taki, że obecnie mam pakiet 4Mb a w weekendy przyspiesza do 8Mb. Po aneksowaniu umowy o TV zmienią mi usługę na stałe 4Mb
                    U mnie na osiedlu do niedawno była możliwość wzięcia neta max. 4 Mb/s, ponieważ 10 Mb/s idzie na TV :)
                    Jeżeli chcą Ci zwolnić neta to jest to podyktowane właśnie zasobożernością pasma dla TV.

Skomentuj

Ja ciągne przez dvb-t ale nie mam Eurosportu i Discovery z wymaganych przez Ciebie,
                      za to hardware b. tanie - zwykła szerokopasmówka, za darmo mam: tvp 1,tvp 2, tvp info, tvn, tvn 7, polsat, polsat sport news, tv4, tv6, puls, puls 2, i z 15 niemieckich :)

Skomentuj

W cyfrze HD nie ma w najtańszym pakiecie. Druga sprawa - jak chcecie VOD to musicie mieć dekoder z PVR. Trzecia sprawa - nie musisz mieć talerza z cyfry, jak masz stary to możesz spokojnie go wykorzystać. Co jest ważne to fakt, że w cyfrze nie przychodzą rachunki na kosmiczne kwoty - ile ustalałeś tyle płacisz. Tu masz oferte http://www.cyfraplus.pl/zamow_cyfre.html . Jeśli chodzi o kanały to w podstawowym nie ma eurosportu. Następna uwaga to jak kupisz sobie pakiet, np. Canal+ to nie będziesz miał kanałów HD (nie wiem czy się to zmieniło), chyba że masz ofertę np. Kompakt HD. Mam to mogę tyle napisać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
                          Jeśli chodzi o kanały to w podstawowym nie ma eurosportu.
                          No ale właśnie w tym za 30-kilka złotych już jest (z tego co widzę to podstawowy jest za 19zł/m-c).

Skomentuj

Do ogladania F1 to szukaj RTL bo ci na polsacie tak pier.... że aż sie słuchać nie chce
                            Poszukaj ofert Vectry maja dużo kanałów w tym HD w całkiem przystepnej cenie

Skomentuj

cyfra+ + spliter, bierzesz cyfre kupujesz spliter i ogladasz z jednej karty w X osob
                              o ile masz z kim podzielic oplaty - najbardziej sie to oplaca jak w mieszkaniu/domu jest pare TV

Skomentuj

A ja jednak poleciłbym Polsat Cyfrowy, za 39 zł miesięcznie i 100 zł aktywacji dostajesz dekoder z anteną i pakiet programów podobny do cyfry na 18 mies, z tym że polsat, tvn i tvp masz w opcji hd, do tego jest tvn+1 (przydatny program :)). Sam mam i jestem zadowolony, kilka dni przed terminem opłaty dostaje smsa z kwotą i terminem płatności, a jak spóźnię się kilka dni to dzwoni miła Pani przypomnieć o zrobieniu przelewu :P

Skomentuj

Yoshi pytaj o funkcje multiroom...
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Byłem na razie w dwóch punktach się rozeznać.
                                    Telewizja "n" - odpada cena najtańszego abonamentu to 59zł, jakaś paranoja.
                                    Telewizja n na kartę - tani abonament ale cena sprzętu kosmos , dekoder + antena 350zł na 1 tv !!

Cyfra + wychodzi 150zł (dekoder + antena) na 1 TV, abonament 19zł
                                    lub 297zł (większa antena + 2 konwertery i dekodery) + abonament 43zł , w sumie korzystniej jest wziąć dwa pojedyncze abonamenty za 19 tylko trzeba sobie zaśmiecić balkon dwoma a nie jednym talerzem .

Tylko, że :
                                    Co jest ważne to fakt, że w cyfrze nie przychodzą rachunki na kosmiczne kwoty - ile ustalałeś tyle płacisz.
                                    no właśnie rozmawiałem z matką, ona pracowała do niedawna w federacji konsumentów (puki jej u nas nie rozwiązali z braku środków) i powiedziała dokładnie coś odwrotnego, dużo skarg na cyfre + z powodu różnic między tym co miało być na rachunku a tym co faktycznie przyszło. Przy tym umowy tak skonstruowane, że nikt tego nie rozumie.

Muszę jeszcze skoczyć do jakiegoś sklepu gdzie mają polsat i się dowiedzieć ile sprzęt wyniesie. Jak na razie cyfra + wygląda rozsądnie o ile tak faktycznie będzie. Pozostaje mi ew dialog ale mam pewne obawy co do tego jak będzie to działało. Żeby nie było, że odpalę jakieś ściąganie z neta to mi TV klęknie. Sygnał z satelity jest trochę pewniejszy :).

Skomentuj

Telewizja n na kartę - tani abonament ale cena sprzętu kosmos , dekoder + antena 350zł na 1 tv !!
                                      W tym że tam jest chyba 3 miesiace oglądania i masz jakieś kanały hd

dużo skarg na cyfre + z powodu różnic między tym co miało być na rachunku a tym co faktycznie przyszło.
                                      Pamiętaj, że pierwsza faktura przychodzi zawsze większa - opłaty aktywacyjne mimo ew. zniżek na pakiety (hehe, żałosne), w każdym razie jak na razie przychodzą takie jakie mają. Może takie osoby oglądają dodatkowo te płatne filmy etc. Najlepiej IMHO zapytać się w "nieautoryzowanym" salonie albo znajomego. W salonie zawsze naciągają, np. w playu przy przenoszeniu poproszą o pełnomocnictwo, a nie powiedzą co to znaczy. Znaczy to tyle, że przez pierwszy dzień po rozwiązaniu umowy ze starym operatorem kasują za połączenia normalną kase.

Żeby nie było, że odpalę jakieś ściąganie z neta to mi TV klęknie. Sygnał z satelity jest trochę pewniejszy .
                                      I co najważniejsze nie musisz zaprzęgać do odtwarzania filmu kolejnych 200+ Watów (komputer).

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                      Jeśli chodzi o kanały to w podstawowym nie ma eurosportu.
                                      Tak, tam jest :) Dodatkowo jest opcja multiroom za 10zł/msc

Skomentuj

I co najważniejsze nie musisz zaprzęgać do odtwarzania filmu kolejnych 200+ Watów (komputer).
                                        Nie rozumiem. Taka sytuacja by miała miejsce jakbyś oglądał film z kompa. A do telewizji dostajesz specjalny modem, który działa niezależnie od kompa.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X