Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

padl mi lapek :(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

padl mi lapek :(

zakladam szybko temat bo nie moge sobie poradzic z moim lapkiem a wole sie sam pobawic zanim odesle do serwisu

sprzet - asus K70IO
    system - win XP
    problem - podczas pracy zawiesil sie. po ponownym uruchomieniu zawieszal sie podczas ladowania windowsa
    naprawa instalki czy zmiana plikow rozruchowych nic nie pomogla
    format i nowa instalka - komp zawiesza sie zawsze w tym samym miejscu. laduje juz prawie wszystko, zostaje "35min do konca" i zawsze podczas instalacji sprzetu zawiesza sie. zawsze w tym samym momencie!

sprawdzalem juz dysk HDD regeneratorem i nic
    zmienialem ustawienia biosu i nic

ma ktos jakis jeszcze pomysl?
    musze sprawdzic wszelkie mozliwosci zanim odesle go na gwarancje (na szczescie jeszcze jest )

najgorsze jest to ze wszystkie dane mam tam a nie mam jak tamtego dysku podlaczyc do blaszaka :(

Obstawiam pamięć RAM. Sam miałem kiedyś podobne objawy. Spróbuj Memtest86, nagrywasz na płytkę, bootujesz z niej i odpalasz test na kilka godzin. http://www.dobreprogramy.pl/Memtest86,Program,Windows,12492.html

Skomentuj

jak masz dostep do innego kompa to wypal sobie plytke z linuxem jakims odpalanym z plyty i sprawdz czy on sie uruchomi, jak tak to daj znac to moge Ci pomoc z przegraniem danych aby ich nie stracic.

Skomentuj

jak instalator windy się wiesza w jednym miejscu to podejrzewałbym na sam pierw płytkę z windą. Ściągnij z neta i spróbuj zainstalować z innej płyty, bardzo możliwe że tak będzie, sam tak miałem. Pamięć RAM by ci raczej wieszała kompa w losowym momencie. Płytka z linuxem jest dobrym sposobem na uratowanie danych. A nie masz w lapie opcji RECOVERY?? często masz ukrytą partycję przywracającą domyślną instalkę...

Skomentuj

Za 20 zł w sklepie komputerowym kupisz przejściówkę sata na usb na dyski z laptopa, polecam w ten sposób zrzucić dane i odesłać kompa na gwarancję, bo to pewnie jakiś hardwarowy problem.

Skomentuj

Wydobycie dysku wymaga rozkręcenia laptopa, a to powoduje utratę gwarancji... Warto spróbować z tym linuksem, albo wypalić sobie instalkę windows 7, tam jeszcze przed samą instalacją można otworzyć taki pseudoeksplorator plików, wystarczający by przerzucić potrzebne dane (sam tak kiedyś byłem zmuszony robić).
            Jak już się uda - oddać na gwarancję, ja bym osobiście się nie piepszył, każda Twoja ingerencja zwiększa szansę, że uznają Twoja winę...

Skomentuj

Pawle nie wyswietlaja ci sie żadne bluscreeny
              Na twoim miejscu sprawdził bym te pamieci chociaż jak nie ma bluscreena to raczej nie one sa winowajca.
              Próbowałeś uruchomic go w trybie awaryjnym??

Skomentuj

Mi też śmierdzą te pamięci. Memtest86 i sprawdź.
                Co do danych to jak koledzy radzili nagrać na płytkę linuxa (najlepiej ubuntu, bo najłatwiejsze w obsłudze). Odpalasz z niej kompa (tak samo jakbyś chciał odpalić instalator windowsa) i możesz korzystać z kompa jeśli się odpali.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kossa Zobacz posta
                  Wydobycie dysku wymaga rozkręcenia laptopa, a to powoduje utratę gwarancji... Warto spróbować z tym linuksem, albo wypalić sobie instalkę windows 7, tam jeszcze przed samą instalacją można otworzyć taki pseudoeksplorator plików, wystarczający by przerzucić potrzebne dane (sam tak kiedyś byłem zmuszony robić).
                  Jak już się uda - oddać na gwarancję, ja bym osobiście się nie piepszył, każda Twoja ingerencja zwiększa szansę, że uznają Twoja winę...
                  Dysk możesz wyciągnąć - to odkręcenie jednej klapki, nie rozkręcając całego laptopa i nie spowoduje to utraty gwarancji. :)

Skomentuj

Możliwości jest wiele, najpierw tak jak koledzy pisali Ubuntu, skopiuj sobie dane na pendrive czy jakiś dysk usb. Potem odpalasz Gparted, na płycie z ubuntu i sprawdzasz co z partycjami. Miałem taki przypadek że trzeba było wszystkie wywalić, utworzyć ponownie i dopiero instalator ruszył, wcześniej wywalało BSOD kilka sekund po starcie instalatora....

Skomentuj

Zamieszczone przez Zuku Zobacz posta
                      Obstawiam pamięć RAM. Sam miałem kiedyś podobne objawy.
                      sprawdze

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                      wypal sobie plytke z linuxem
                      mam oryginalne plyty z linuxem - sprawdze

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                      moge Ci pomoc z przegraniem danych aby ich nie stracic.
                      w sensie pod linuxem czy z dysku?
                      bo dysk to SATA 2,5"
                      mam adapter ale do ATA :???:

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                      jak instalator windy się wiesza w jednym miejscu to podejrzewałbym na sam pierw płytkę z windą
                      watpie bo dopiero co instalowalem to na innym kompie i poszlo OK

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                      A nie masz w lapie opcji RECOVERY?? często masz ukrytą partycję przywracającą domyślną instalkę...
                      kupilem lapka bez systemu...

Zamieszczone przez korndravin Zobacz posta
                      Za 20 zł w sklepie komputerowym kupisz przejściówkę sata na usb na dyski z laptopa, polecam w ten sposób zrzucić dane
                      mam taki zamiar
                      Zamieszczone przez Kossa Zobacz posta
                      Wydobycie dysku wymaga rozkręcenia laptopa, a to powoduje utratę gwarancji...
                      na klapce od dysku brak plomby

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                      Pawle nie wyswietlaja ci sie żadne bluscreeny
                      2x sie zdazylo jak ustawilem biosa na ustawienia fabryczne
                      raz to wina dysku (SATA VS XP)
                      a drugi raz nieznany

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                      Próbowałeś uruchomic go w trybie awaryjnym??
                      tak, awaryjny sie odpalal (co chwila sie zawieszal explorer) i przezucilem dane na inne partycje
                      wtedy zaczalem format i nowa instalke...

---------- Post dodany o 22:29 ---------- Poprzedni post o 21:58 ----------

ubuntu na standardowych ustawieniach nie startuje :???:

Skomentuj

Podobny problem miałem na pececie instalka stawała w pewnym miejscu i zawsze tym samym. Sprawdzane były różne instalatory i linuxy live cd. Zawsze zawiecha. Zacząłem usuwać karty pci, podmieniać grafikę, ramy. I na końcu została opcja płyta lub procek - okazało się, że to procesor (amd athlon), pierwszy raz się z takim czymś spotkałem.

Skomentuj

mam nadzieje ze to nie pamiec bo wlsnie sobie uswiadomilem ze pamiec jest dokupiona i na nia juz nie mam gwarancji :???:
                          no chyba ze mi wsadzili markowe kosci

25% i 0 bledow

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            na klapce od dysku brak plomby
                            One są na srubach, nie wiem jak to sprawdzają

2x sie zdazylo jak ustawilem biosa na ustawienia fabryczne
                            A przywróciłeś odpowiednie taktowanie itd.?

Skomentuj

ubuntu na standardowych ustawieniach nie startuje
                              A jaką masz wersję? 11.04? Jeżeli tak to ściągnij starszą, bo ta nowa ma różne problemy na notebookach. U mnie też nie startowała przez problemy ze sterownikiem grafiki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
                                One są na srubach, nie wiem jak to sprawdzają
                                na srubach jest tylko klej do gwintu - moge podkleic :p

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
                                A przywróciłeś odpowiednie taktowanie itd.?
                                taktowanie czego?
                                ustawien procka brak
                                ustawienia biosu sa bardzo skompe i ograniczaja sie glownie do ustawien IDE oraz boot

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                                A jaką masz wersję? 11.04?
                                nie, staruszka jakiegos co zamawialem lata temu
                                na blaszaku startuje, na lapku juz musze kombinowac...

pamiec OK

Skomentuj

Pachnie mi to na uszkodzenie proca ( moze pamieci podrecznej ? ) albo jakis element sprzetowy na plycie glownej. Ale w sumie pamieci by nie przetestowalo do konca, chociaz juz sam nie pamietam dzialania tego programu. Jezeli nie odpalisz ubuntu to daj lapka na gwarancje. Niestety bedziesz musial przebolec czekanie....

Skomentuj

ja mam dysk zew 320G prawie cały pusty to mogę Ci użyczyć trochę miejsca na dane a jak uporasz się z komputerkiem to wtedy Ci wszystko oddam daj znać tylko co z tym wszystkim wyszło.

Skomentuj

pobiore jeszcze nowszego ubuntu i zobacze...
                                      Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                      Jezeli nie odpalisz ubuntu to daj lapka na gwarancje. Niestety bedziesz musial przebolec czekanie....
                                      najsmieszniejsze jest to ze serwis jest w koszalinie a nawet nie moge tam osobiscie zaniesc

Skomentuj

ustawien procka brak
                                        No to daj mnożnik 11x, a częstotliwość 200Mhz, jeśli pomnożysz to wyjdzie 2,2Ghz (T6600). Jest to ważne ustawienie, jak procesor ma małą częstotliwość to wolno chodzi. Raz przetaktowałem procesor za mocno i również mi go resetowało przy ładowaniu systemu. W specyfikacji masz resztę ustawień, które należałoby zmienić http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...O.20961.0.html . Jeśli to nie pomoże oraz inne porady na forum to wysyłaj do serwisu, nie ma co grzebać, bo napiszą, że z twojej winy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X