Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

padl mi lapek :(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

super!
    pobralem ubuntu, chce go nagrywac ale wyskakuje mi komunikat "za malo miejsca na nosniku"!
    qr.. brat zabral mi z blaszaka nagrywarke DVD :???:

---------- Post dodany o 10:14 ---------- Poprzedni post o 09:57 ----------

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
    No to daj mnożnik 11x, a częstotliwość 200Mhz, jeśli pomnożysz to wyjdzie 2,2Ghz (T6600)
    primo - mam T4200
    secundo - brak takiej opcji!

Skomentuj

tak te nowe jest na dvd, bodajże 900 MB zajmuje

http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php...-10-04-wydany/
      spróbuj te, jwtedy chyba nie robili jeszcze wersji na dvd

chyba, że masz możliwość bootowania z pendrive, no i czy masz pendrive`a pod ręką
      jeśli tak to ściągasz program unetbootin http://www.dobreprogramy.pl/UNetboot...ows,12993.html i wgrywasz sobie ubuntu na niego

Skomentuj

Pracowałem trochę w serwisie laptopów i często objawy o jakich piszesz były powodowane zimnymi lutami pod mostkiem lub gpu na płycie głównej.
        Pewnie zaraz ktoś skrytykuje brak blue-screenów czy artefaktów - w laptopach objawy bywają inne niż w kartach graf. z pcta.
        Masz w BIOS'ie jakieś podstawowe temperatury ? Byłbym rad jeżeli tak, to eliminuje część problemów.
        Jeżeli masz możliwość, spróbuj ustawić delikatnie wyższe napięcie pracy dla pamięci jak i procesora.
        Problem może dotyczyć także błędu ze strony producenta. Jakiś czas temu ASUS wypuścił wadliwą serię notebooków X52j. Wada dotyczyła błędu konstrukcyjnego na płycie głównej. Do dysków twardych w owych modelach dostarczany był zbyt mały prąd. Laptopy wieszały się same z siebie po czym po 30 minutach zaczynały normalnie działać. Problem eliminował wlutowany drut przebiegający przez płytę główną lub wymiana dysku na mniej prądożerny.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
          chyba, że masz możliwość bootowania z pendrive, no i czy masz pendrive`a pod ręką
          pen tylko 1gb :(

sciagam LIVE CD ze stronki ubuntu

Zamieszczone przez freezoneq Zobacz posta
          Masz w BIOS'ie jakieś podstawowe temperatury ?
          niestety nie

Jeżeli masz możliwość, spróbuj ustawić delikatnie wyższe napięcie pracy dla pamięci jak i procesora.
          brak ustawien - ten bios jest naprawde bardzo ubogi

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            pen tylko 1gb
            Bez problemu starczy na najnowsze live cd. A odpalanie z pendrive trwa kilkanaście sekund. No i możesz nagrać systemy wiele razy.

Skomentuj

ju bootuje z cd

---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post o 11:23 ----------

ubuntu sie odpalil z CD
              zainstalowac go? czy co teraz?

Skomentuj

Najpierw przenieś sobie najważniejsze dane, potem odpal Gparteda i napisz jak wykrywa, dysk, jako normalne partycje czy cały niesformatowany.
                Jak byś chciał instalować to pamiętaj że robi się to zazwyczaj na 3 partycjach: home-dane użytkownika swap-przestrzeń wymiany i / na system.

Skomentuj

Możesz zainstalować i potestować czy komp będzie poprawnie działał, czy w ogóle instalka ruszy. Jeżeli nie masz problemów z dyskiem to powinna ruszyć. A skoro memtest daje wynik ok dla ramu, a do tego ubuntu live załadowałe to oznacza, że bloki pamięci ram są sprawne. Ja miałem takie zawiechy, gdy miałem nieodpowiednie kostki ram (nie pasowały pod mój chipset). Po instalacji systemu komp łapał zawiechę pod obciążeniem. Możesz jeszcze spróbować zresetować bios wyjmując na kilkanaście sekund baterię na płycie głównej.

Skomentuj

brak ustawien - ten bios jest naprawde bardzo ubogi

Jeżeli jest to AMI BIOS to spróbuj Ctrl + F1 - odblokowuje nieco opcji.

Skomentuj

Raf Jesli ma zresetowany bios to jak może miec nieorginalne taktowanie??
                      Poszukaj bad sectorów na dysku Bo to na 99% jego wina

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                        ja mam dysk zew 320G prawie cały pusty to mogę Ci użyczyć trochę miejsca na dane a jak uporasz się z komputerkiem to wtedy Ci wszystko oddam daj znać tylko co z tym wszystkim wyszło.
                        przegapilem ten post
                        bylbym wdzieczny za udostepnienie dysku
                        w sobote mam wolne...

Jeżeli jest to AMI BIOS
                        niestety jakis inny i ta funkcja nie dziala

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                        Poszukaj bad sectorów na dysku Bo to na 99% jego wina
                        skanowalem dysk (nie caly ale sporo) i nic nie wykazal

jeszcze zgram dane na inny dysk, sformatuje swojego calego i zobacze czy wtedy cos pomoze
                        jak nie to wysylam kompa do serwisu

a co do bateri od biosu to nawet nie wiem gdzie szukac
                        nawet nie wiem gdzie mam gniazdo od RAMu :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                          Raf Jesli ma zresetowany bios to jak może miec nieorginalne taktowanie??
                          Może to trochę głupie, ale ja na swoim starym kompie miałem tak po zresetowaniu biosu, być może była to wina padniętej baterii (Taktowanie 1000Mhz zamiast 1750Mhz, jak dałem ponad 2000Mhz to komputer zawieszał się przy ładowaniu).

Skomentuj

Paweł daj mi znać co Ci się udało zrobić z komputerem to ta sobota jak najbardziej aktualna. Jeszcze jak mi się uda znaleźć płytkę z windowsem XP którego instalowałem na lapku to tez Ci wezmę.

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                              Paweł daj mi znać co Ci się udało zrobić z komputerem
                              teraz chce zgrac wszytko na inny dysk, wyczyscic swoj i na nowo postawic partycje
                              jak to nie pomoze to kompa wysylam do serwisu

Skomentuj

Do zarządzania partycjami polecam Gparteda, jest na płycie z ubuntu. Moim zdaniem jeden z najlepszych programów, spore możliwości, różne systemy plików i do tego darmowy.....

Skomentuj

A masz jakies urządzenia podpięte pod tego notka podczas instalacji ?? stawanie instalatora powodowały tez niektóre modemy adsl na usb

Skomentuj

Tylko mysz i zasilacz

---------- Post dodany o 22:01 ---------- Poprzedni post o 18:18 ----------

dobra wiadomosc - po usunieciu partycji instalka ruszyla dalej

Skomentuj

najsmieszniejsze jest to ze serwis jest w koszalinie a nawet nie moge tam osobiscie zaniesc
                                      to wez druk z poczty i uzupelnij
                                      i wejdz do nich jako kurier i powiedz, ze przesylke przywiozles
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dobra wiadomosc - po usunieciu partycji instalka ruszyla dalej
                                        Czyli miałeś problem z dyskiem, mogły się pokaszanić rekordy :) Obyś nie miał więcej problemów.

Skomentuj

a co do bateri od biosu to nawet nie wiem gdzie szukac
                                          nawet nie wiem gdzie mam gniazdo od RAMu
                                          baterię cięzko znaleźć ale twardy dysk i ram bez problemu dasz radę
                                          odkrecaj wszystko co się da

ja miałem podobny problem to pomoglo czyszczenie wnętrza
                                          sprężone powietrze i do ataku
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X