Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Phonia BR 150 - warto reanimować?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny Phonia BR 150 - warto reanimować?

Dostałem taki oto kolumny

Phonia BR 150 Google nic praktycznie nie mówi. Przetworniki Seas
    http://www.seas.no/images/stories/vi..._the_70s_2.pdf
    Da się niskotonowe zreanimować? Górne zawieszenie nie istnieje. Elektrycznie wszystko sprawne. Może jakieś obecne odpowiedniki?

Pozdrawiam
    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Warto, wymiana samemu zawieszeń, to nieduży koszt i stopień trudnośći - trzeba poszukać na forum, jest o wymianie zawieszeń dużo informacji. Warto również wymienić kondensatory w zwrotnicy na foliowe lub jeszcze lepiej na polipropylenowe.
    Słucham co jakiś czas kolumn tej firmy tylko z 25cm midwooferem i kopułką H-086 i uważam, że poziom dźwięku w każdym aspekcie jest na wysokim poziomie.

Skomentuj

A gdzie można takie zawieszenie można kupić? Od jakiego głośnika można użyć? To tylko kwestia dobrania do średnicy?
      Opisy wymiany zawieszenia czytałem i nie wydaje się to trudne.
      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508

Skomentuj

Warto podlubac. Zawieszenia mysle, ze spokojnie z tonsila cos podpasujesz.

Skomentuj

tonsilowskie sa bardzo drogie
          taniej wyjdzie kupic jakies membrany i "odkleic" od nich resor
          sam tak robie i jest duzo wiekszy wybor rozmiarow i typow

Skomentuj

Muszę zrobić pomiary i zobaczy które będą pasować. Do Tonsili 11zł/szt. Pawle jakie polecasz?

Skomentuj

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
              Pawle jakie polecasz?
              napewno pianka
              reszta zalezy od wymiarow

Skomentuj

napisz do Seasa, bo słyszałem o przypadku że oni sami wysyłali zawieszenia : )

Skomentuj

dokladnie tek
                  byl juz temat o reanimacji seasow i za odpowiednim e-mailu do producenta przyslali za darmo nowe zawieszenia
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No panowie, dzięki za taką dobrą wiadomość. Naskrobałem mail, poczekamy zobaczymy. Niestety do końca lipca mają urlopy, więc trzeba będzie zaczekać na odpowiedź.

Skomentuj

Dostałem taką oto odpowiedź:
                      We've sent you two surrounds on the address below.
                      We hope you are able to repair them.

Med vennlig hilsen / Kind regards

SEAS Fabrikker AS
                      Jak widać porządna firma. Dba o użytkowników ich produktów.
                      Nie wiem czy uda mi się naprawić głośniki i czy będą działać jak powinny. Stan membran budzi moje zastrzeżenia. Wydają się być przechylone w jednym kierunku. Po przyklejeniu zawieszenia może być tak, że cewki będą szorować o nabiegunnik.

Tak się zastanawiam czy te membrany są jeszcze zdatne do czegoś. Usnąłem kleju ile mogłem. Skrobałem i czyściłem Nitro. Czyścić jeszcze?

Skomentuj

Wydają się być przechylone w jednym kierunku. Po przyklejeniu zawieszenia może być tak, że cewki będą szorować o nabiegunnik.
                        na szczelinie jest luz i takie przechylenie to norma
                        jak sie obawiasz ze sobie nie poradzisz mozesz mi je wyslac do naprawy razem z czesciami
                        jak czujesz sie na silach to poinstruujemy ciebie jak to zrobic

ta jedna membrana ze zlamaniem moze miec inny wykres na pomiarach. w odsluchu nie powinno byc roznicy
                        spokojnie glosniki sie nadaja do naprawy

Skomentuj

Jak widać porządna firma. Dba o użytkowników ich produktów.
                          Nie dba o swoich klientów tylko robi to z dobrej woli, a druga sprawa to to, że powinieneś zapytać o możliwość zapłaty za otrzymany towar i zapłacić.

Przestańcie ludzie wszystko sępić za darmo, tylko Polacy tak robią (tak! nigdy na międzynarodowym forum czegoś takiego nie spotkałem) i aż mi czasem wstyd jest gdy coś takiego czytam, ja przynajmniej zawsze pytam czy jest możliwość zapłaty za ten "darmowy" towar ponieważ nie chce się nigdy narzucać, zauważ także, że oni z tego zarabiają a Ty po prostu sępisz to za darmo (napiszesz zaraz, że mogą odmówić a przecież pewnie im nawet nie wypada tego zrobić).

Także polecam się czasem zastanowić, znając Polską mentalność to wszystko wszystko chcą za darmo ale komuś coś dać za nic to nie, warto to zmienić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            jak czujesz sie na silach to poinstruujemy ciebie jak to zrobic
                            No pewnie, że się czuję. Nie o to chodzi, że ja muszę je zregenerować, tylko ja chcę. Dla własnej przyjemności i satysfakcji.

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                            że powinieneś zapytać o możliwość zapłaty za otrzymany towar i zapłacić.
                            Aż mi głupio się zrobiło. Nie pomyślałem nawet. Chodzi o to, że mogłem dobrać i kupić zawieszenie od Tonsila. Skoro kolega na forum napisał, że wysyłają oryginalne to pomyślałem, że lepiej zamontować to co fabryka przewidziała. Ucieszyłem się tym bardziej, że będzie to gratis, ale w ramach dbania o obraz firmy i zadowolenie klientów. Nawet przez chwilę przeszło przez myśl, że "wysępiłem" od nich. Spokojnie mogę za nie zapłacić bo mnie stać.

Skomentuj

Ogólnie to na pewno nie byłaby duża suma, ale jak już kilkanaście/kilkadziesiąt osób się zbierze i poprosi o darmowe zawieszenia to już troszeczkę są w plecy i przynajmniej mi się zawsze w takich momentach głupio robi i pytam o możliwość zapłaty za towar.

Przepraszam bo wiem, że to wyszło jakbym Ci rozkazywał, chodziło mi tylko o przypomnienie, że czasem warto za dobroć coś dać :)

Skomentuj

Na wykopie było parę historii o takich gratisowo wysyłanych częściach zamiennych. Ktoś prosił o nowe logo producenta do laptopa, bo się obłamał kawałek. Dostał gratis całą ramkę do matrycy LCD z instrukcją jak ją wymienić. Albo inna historia, jak ktoś dostał część do telefonu, chyba do Nokii. Moim zdaniem takie firmy jak nokia, dell czy seas, to nie są jakieś małe firemki i takie wysyłanie gratisów należy do polityki dbania o wizerunek. Mają pewnie określone na to środki i nie zbiednieją. To taki rodzaj przywiązywania klienta, jak może liczyć na takie traktowanie, to jest duża szansa, że zakupi wyroby danej firmy ponownie.
                                A kolego .3lite nie przepraszaj, to ja dziękuje za mądrość życiową.

OK. Koniec off topic w off topic. Liczę na ewentualną pomoc kolegów.
                                Uda mi się przykleić górne zawieszenie bez blokowania cewki? Kopułka przeciwpyłowa jest z siateczki i sądzę, że przy odklejania uległby zniszczeniu (twardy klej). Również membrany mogły nie zdzierżyć tych manipulacji. Przeczytałem parę opisów i trochę wiem.
                                Kleił będę budaprenem. Najpierw zawieszenie do membrany potem zawieszenie do kosza.

Skomentuj

Uda mi się przykleić górne zawieszenie bez blokowania cewki?
                                  napewno nie za pierwszym razem...
                                  tak wiec ja bym jednak ta siatecznie odkleil

Kleił będę budaprenem. Najpierw zawieszenie do membrany potem zawieszenie do kosza.
                                  dokladnie

Skomentuj

Siateczke lepiej odkleic i porzadnie wycentrowac cewki przed klejeniem zawieszenia. Mozesz rowniez precyzyjnie wyciac te siateczke przy krawedzi cewki, co napewno zapobiegnie niefortunnemu uszkodzeniu membrany przy probie odklejenia. Kiedys tak wlasnie naprawialem dosc leciwe glosniki. Te siateczki bardzo latwo przecina sie skalpelem. Pozniej dajesz tylko niewielka warstwe kleju na krawedz cewki lub wycietej kopulki/siatki i delikatnie nabijasz kopulke na mala igle, tak zeby nie uszkodzic tej siateczki. Nastepnie juz tylko troszke precyzji, spokoju i siateczka trafi na swoje miejsce. Jak sie postarasz to nie bedzie widac zadnej ingerencji, bo klej powinien zamaskowac miejsce wycinania siatki na krawedzi.

Ps. Rowniez zachecam to przeslania Firmie jakies kaski za zawieszenia, albo choc pokrycia kosztow wysylki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Ps. Rowniez zachecam to przeslania Firmie jakies kaski za zawieszenia, albo choc pokrycia kosztow wysylki
                                      watpie zeby seas chcial od nas takie grosze...
                                      ale okazanie checi zaplacenia za zawieszenie napewno odbiora pozytywnie

Skomentuj

ja jakiś czas temu pisałem do seasa w sprawie zawieszeń do CA25FEY/DD i odpisali ,że niestety nie posiadają części do tak starych głośników :(
                                        ,ale sam sobie jakoś poradziłem z zawieszeniami i naprawą

Skomentuj

Czaruję...
                                        X