Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odświeżenie telewizorka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odświeżenie telewizorka

Witam. Był na forum jakiś czas temu o starociach to pomyślałem, że może kogoś zainteresować ten temat. Dzisiejszego popołudnia naszło mnie na wyczyszczenia pewnego niemieckiego telewizorka przenośnego. Odbiornik jest "czarno-biały", możliwe jest zasilanie 12V, jest także sprawny (przynajmniej był przed dzisiejszymi zabiegami). Mam pewien sentyment do tego typu przedmiotów, głownie produkcji polskiej ale jak widać są wyjątki. Co jakiś czas bawię się w przywracanie dawnej świetności tym cudeńkom. Z ogólnego braku czasu i nawału różnorakich zajęć dość rzadko się za to zabieram no i własnie dziś przyszła pora na kolejnego pacjenta

Zapraszam wszystkich maniaków staroci i pamiątek PRL-u.

Najpierw odbyło się czyszczenie. Odbiornik rozebrałem na części i wrzuciłem do wanny. Użyłem sporej ilości proszku do prania gdyż cała obudowa była pokryta warstwą kurzu zmieszanego z tłuszczem, gdyż parę dobrych lat spędził nie czyszczony w kuchni na lodówce obok maszynki gazowej. Elektronikę wyczyściłem spirytusem a obudowę po wyczyszczeniu i wyschnięciu nasmarowałem woskiem z Wojasa

Mała fotorelacja:

Na chwilę obecną TV wygląda tak:

Brakuje jeszcze gałek i paru drobiazgów. Początkowo TV miał być dawcą organów i chciałem wykorzystać z niego tylko zegarek klapkowy ale sumienie mnie dziś ruszyło i stało się tak jak to widać na fotkach a zegarek wróci tam gdzie był

A u mnie zestaw radmora, oczywiście na chodzie. 5100 przeszedł gruntowny remont elektroniki, przestrojenie regulacje itp. Stoi toto u mnie już dłuższy czas i nie mam zamiaru się pozbyć
    Załączone pliki

Skomentuj

Wow, efekt po wyczyszczeniu zrobił na mnie wrażenie.

Mam prośbę, mógłbyś opisać szerzej czyszczenie elektroniki za pomocą spirytusu? Zamoczyłeś w nim całą płytkę czy jak? Bo wygląda jak nowa :).

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
        A u mnie zestaw radmora
        polska myśl techniczna...szkoda że nie potrafiliśmy wykorzystać potencjału tej myśli:(

Skomentuj

Pamiętam taki zestaw radmora za czasów młodości. Mój ojciec taką miał :)

Gratuluje determinacji przy oczyszczaniu TV. Też jestem ciekaw dokładniejszego opisu oczyszczania samej elektroniki, bo różnica jest ogromna.

Skomentuj

Dziękuję za pozytywne opinie Co do czyszczenia elektroniki to nie było z tym większego problemu. Płyta umieszczona w misce, żeby nie zachlapać stołu, mały pojemniczek żeby było w czym zamaczać pędzel. Trochę alkoholu i do dzieła. Płyta cała zwilżona alkoholem żeby rozpuścić wszelki brud i delikatnie pędzelkiem usuwałem kurz. Na koniec spłukałem całą płytę czystym alkoholem. O wiele lepszy efekt można uzyskać zanurzając całą płytkę w alkoholu. Popularny preparat do czyszczenia o nazwie KONTAKT to nic innego jak alkohol izopropylowy czyli tańszy zamiennik etanolu/metanolu.

Skomentuj

Czaruję...
            X