Witam. Noszę się z zamiarem zrobienia nagłośnienia do mojego skromnego pokoju. Jestem w trakcie zbierania potrzebnego mi materialu. Byłem nastawiony na 3 way stx- dobrze znaną konstrukcję, aż do dziś. Na jakimś forum przeczytałem że dzwięk nie jest jakiś strasznie dobry z tych kolumienek. Nie wiem, może osoba która to napisała miała do czynienia z lepszego rodzaju sprzętem i w porównaniu z nim ten zestaw nie jest rewelacyjny. Stoję teraz przed wyborem- 3 way stx czy STX GDN17-140-8SCX + GDWK10-200-8PJ ( rozsądna cena)+ do tego jakiś subwoofer ( prawdopodobnie gdn 22 140 8scx stx'a). Ogólnie cena obu zestawów jest porównywalna). Nie mam większego doświadczenia w muzyce tzn. nie przysłuchiwałem się dziesiątkom zestawów z różnych półek i dla osoby która jednak ma już te ucho do wychwytywania niedoskonałości w poszczególnych pasmach dla mnie ten dzwięk może akurat odpowiadać. nie wiem. Może powiem jeszcze jakie oczekiwania mam od tego zestawu: przede wszystkim chcę żeby w miarę wyraźnie było słychać górę, dobry środek no i jednak dobry dół ( żeby czasami przywalilo jak trzeba). Obecnie, jeśli to coś pomoże, to słucham muzyki z kompa podłączonego do kina domowego LG HT355SD i powiem że jak dla mnie bas jest nawet dobry ( wcześniej słuchałem na wieży na której za chiny nie było słychać żadnego basu). Mam nadzieję że jakoś mi pomożecie, porównacie mniej więcej efekty jakie można uzyskać z tych dwóch wariantów.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
zestaw stereo czy 2.1? Jakość dźwięku.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Morfeusz250 Zobacz postaprzede wszystkim chcę żeby w miarę wyraźnie było słychać górę, dobry środek no i jednak dobry dół ( żeby czasami przywalilo jak trzeba).
Nie napisałeś jaki duży jest pokój ile m2
Jakiej muzyki słuchasz
ile masz funduszy na to wszystko
i ostatecznie czy przeważa film czy muzyka
-
Jako, że głośnik wysokotonowy ma duże znaczenie dla jakości dźwięku, różnica między tymi zestawami będzie głównie na niskich tonach - mówiąc kolokwialnie 3 way scx da więcej basu w porównaniu do 17scx +Pj.
Oba zesatwy zapewne zagrają lepiej niż wieże z supermarketu, czy "głośniki komputerowe", ale nie będzie to jeszcze prawdziwe hi-fi. Moim zdaniem jeśli jakość dźwięku ma być naprawdę dobra to trzeba sie liczyć z kosztami min. 150 zł za głośnik i to nie zależnie czy ma być tro 2 way czy 3 way.
Mówiąc o dobrej jakości mam na myśli sprzet który pozwoli wsłuchiwać się w detale muzyki, jeśli ktoś ma zamiar sluchac muzyki z mp3 lecacej gdzies w tle, to zapewnie nie potrzebuje aż tak dobrych kolumn.
Masz 2 opjce:
- dozbierac do lepszych kolumn (a z czasem do porzadnego źródła i wzmacniacza)
- zrobic jakies tansze kolumn,a gdy "apetyt wzrosnie w miare jedzneia" - jakies lepsze (źródło i wzmacniacz zapewne tez pojdzie do wymiany).
Skomentuj
-
Możesz wykonać projekt fx-200. Głośniki te same co w 3way stx, poza wysokotonowym. W fx-200 siedzi awx. Osobiście nie przepadam za zestawami x.1, zawsze uważałem, że dobre stereo zabije taki zestaw (oczywiście mówię o słuchaniu muzy), ale to tylko moje zdanie.
Napisz może ile masz kasiory na zestaw.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaMożesz wykonać projekt fx-200. Głośniki te same co w 3way stx, poza wysokotonowym. W fx-200 siedzi awx. Osobiście nie przepadam za zestawami x.1, zawsze uważałem, że dobre stereo zabije taki zestaw (oczywiście mówię o słuchaniu muzy), ale to tylko moje zdanie.
Napisz może ile masz kasiory na zestaw.
A dodatkowo dodam, że nawet w mp3 można się wsłuchać w szczegóły muzyki, ale musi być to mp3 dobrej jakości.
Nie pogniewałbym się za budżet 150tys zł na dobry zestaw, ale szczerze powiem, że zadowoliłbym się kwotą 50tys zł;-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaMówiąc o dobrej jakości mam na myśli sprzet który pozwoli wsłuchiwać się w detale muzyki, jeśli ktoś ma zamiar sluchac muzyki z mp3 lecacej gdzies w tle, to zapewnie nie potrzebuje aż tak dobrych kolumn.Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postajakies lepsze (źródło i wzmacniacz zapewne tez pojdzie do wymiany).
Skomentuj
-
Adam_85 Mp3 to format stratny wiec nie ma dobrej jakosci mp3 coś takiego po prostu nie istnieje:)
Morfeuszu CD to najpopularniejsze zródło do tego płyty audio cd nie żadne mp3 czy inne tego typu bajery,Ale na dobrym zródle sie nie kończy wiece do powiedzenia ma akustyka nie mówie tutaj o okablowaniu bo do hi fi za do 5000zł wystarcza kable za 40-50zł metr.
Ciagle nie napisałes tego o co prosilem w pierwszym poscie niby jak mamy ci pomóc jak nawet nie wiemy w jakim to ma grac pomieszczeniu,Wiec jeśli chcesz jakiej kolwiek sensownej porady to podaj to o co prosimy.
Skomentuj
-
Marios221 znowu gadasz głupoty.
Jeśli jest np kiepski remaster w jakości niby cd AUDIO i oryginalny master vinylowy skompresowany do mp3 320kbps, zawsze wybrałbym mp3
Stawiam dolara przeciw orzechom, że nie odróżniłbyś mp3 320kbps z kiepskiego mastera z danej płyty vs ta płyta- no chyba,że masz słuch psa/nietoperza.
Więc wracając do meritum - mp3 potrafi czasami zadziwić a tym bardziej OGG. Ja np nie jestem już w stanie odróżnić cd audio od dobrze zrzuconego ogg q8
Skomentuj
-
eternality Głupoty to gadasz ty i z tego co widze nie wiesz nawet tego że Winyl ma całkiem inaczej robiony mastering niż płyta cd i materiał analogowy nigdy nie zagra dobrze na cd czy puszczony z komputera po to człowiek wynalazł gramofon
A jeśli dalej chcesz opowiadać te pierdoły wyssane z palca to załóż sobie osobny temat bo jak widzisz tutaj dyskusja kolumn a nie jakiś zasmieconych mp3...
Skomentuj
-
O tym źródle i wzmacniaczu pisałem mając na myśli najważniejsze elementy toru, w sensie, że nie wystarczą dobre kolumnny by cieszyć się super dźwiekiem.
Zapewne kable też jakiś tam nikły % wkładu mają, akustyka naprawdę duży, jednak dobrym kolumną musi towarzyszyć dobre źródło i wzmacniacz.
Pisząc o źródle nie napisałem wprost CD, bo może ktoś mieć dobrego zewnetrznego DACa (przetwornik analogowo cyfrowy) lub jakąś dobrą kartę muzyczną (nie zwykłego Sound blastera).
A propos tego źródła dzwięku. Mogę wiedzieć tak z czystej ciekawości jak wy słuchacie muzyki? tzn. czy muzyka leci z kompa, laptopa, wieży, cd, dvd ?? jak uzyskać, jak mówi kolega wyżej, dobre źródło dzwięku?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaWinyl ma całkiem inaczej robiony mastering niż płyta cd i materiał analogowy nigdy nie zagra dobrze na cd czy puszczony z komputera po to człowiek wynalazł gramofon
Skomentuj
-
A więc tak. Zestaw ma grać w pokoju 11-12m^2. Muzyka.. hm.. nie mogę dokładnie sprecyzować jaki rodzaj/gatunek muzyki gości na moich playlistach, jest to dosłownie wszystko- od metalu po disco polo. Zestaw oczywiście do muzyki bo do filmów to mam kino domowe. Wstępnie kwota na głośniki to 400-500zł ( jest to moje pierwsze diy więc znając życie w trakcie prac trzeba będzie dokupić naprawdę sporo rzeczy i przekroczę swój budżet. Nie mam po prostu rozeznania co ile będzie trzeba. Oczywiście na tym jednym się nie skończy. Z czasem apetyt wzrośnie na coś lepszego, innego). Nie jestem audiofilem więc domyślam się że dla mnie dzwięk bedzie dobry z obu zestawów gdyż nie mam nawet z czym ich porównać.
Skomentuj
-
Zrób cos z wysokotonowym za min ~100 zł. Bedziesz dluzej zaqdowolony. W3 drogi sie nie pchaj do tak malego pokoju, zreszta 500 zl to imho minimlny budzet na 2 drozne kolumny, a gdzie mowa o dodatkowych glosnikach.
---------- Post dodany o 09:05 ---------- Poprzedni post o 09:03 ----------
Mógłby jakiś moderator przeniesc temat do dzialu akustyka?
Skomentuj
Skomentuj