Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaką lutownicę kupić?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaką lutownicę kupić?

Witam, chciałbym kupić lutownicę do 100zł, co polecacie? przydałoby się, żeby dała radę z smd.

Ja przykładowo posiadam kilka lutownic, zależy co robię - jak mam lutować jakąś przykładowo baterię kondensatorów i grube ścieżki to biorę oporową 100W, jak coś małego to biorę 30W, a zazwyczaj 50 watową robię - większość czasu na oporowych, ale transformatorowa ma tą wygodę, że nagrzewa się kiedy chcemy i od razu jest gotowa (kwestia sekund).

Ciężko coś Ci polecić, do SMD fajnie mieć pastę lutowniczą i lutownicę gazową (także posiadam) z mini "wydechem" - wtedy to dopiero fajnie idzie.

Skomentuj

Do 100zł to nie ma wielkiego wyboru
      http://allegro.pl/listing.php/search...a%C5%BC&a_enum[52]=all
      Najważniejszy jest dobór grota, topnik i wprawa. Do kabli i podlutowania czegoś na szybko to Lutola 75W.
      HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
      Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
        ale transformatorowa ma tą wygodę, że nagrzewa się kiedy chcemy i od razu jest gotowa (kwestia sekund)
        zwykla stacja lutownicza rowniez :)

jezeli jestes studentem: http://www.hotair.pl/pl/sklep/category/69/okazje.html kupilem i nie nazekam, jedynie groty lichej jakosci

Skomentuj

a ja mam zwykłą oporową 60w z auchan za 12zł i grot był kiepski(miedziany)szybko padł ale zrobiłem inny z mosiądzu który poki co spisuje sie swietnie. Podczas lutowania dobrze sie oczyszcza i nie pokrywa sie nalotem jak poprzedni. A co do jakosci to 2x zdazyło mi sie zostawic ja na ponad dobe włączoną i ku mojemu zdziwieniu zyła i przez prawie 30h grzała non-stop takze 12 zł zainwestowane w kawał dobrego badyla:) dobrze ze pozaru nie narobiłem, naszczecie parapety z lastryko nie są łatwopalne ale mam nauczkę.

Skomentuj

damiani, fajna sprawa z tą lutownicą dla studentów! 50zł za zhaoxina to spoko cena, chyba sobie kupie taką :)

Skomentuj

Tylko to jakies polamane egzemplarze!? Na allegro od tego samego dystrybutora masz w tej samej lub nieco wyzszej cenie w pelni sprawne.

Osobiscie nie jestem zwolennikiem wydawania dyzych pieniedzy na lutownice. Co parwda w parcy lutuje stacja PACE za poand 2kzl i jest na parwde dobra (5sec nagrzewanie, wym grota 3sekundy) ale moge lutowac byle czym. Na wyjezdzie nawet rozgrzanym nad gazem drutem miedzianym. A lutownic mialem tyle ze nie zlicze :) Owszem te chinskie <50zl, rodem ze sklepu z AVT to badziewie, jak ktos duzo lutuje to ma szanse ja zalatwic jeszcze na gwarancji.

Skomentuj

ja lutuje czymś takim: http://allegro.pl/lutownica-40w-solo...809613019.html tylko ze kupiłem 2x taniej i smd tym też lutowalem :) (płytki jaromasa do lm 4780)

Skomentuj

Ja ostatnio dorwałem lutownice w lidlu 30watowa parkside i powiem że całkiem fajna co prawda nie ma regulacji temperatury ale spokojnie można polutować płytki bez obawy o zimne luty
                  A z tego co pamietam kosztowała 35zł i nie widziałem tak dobrze wykonanej lutownicy w przedziale 100zł,No może transformatorówke z lat 80 która działa do dzis;D

Skomentuj

www.antex.co.uk

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                      Tylko to jakies polamane egzemplarze!?
                      tak, z peknieta obudowa :) mi sie udalo kupic z malutkim ubytkiem na spodzie i mam calkowicie sprawna, najtansza stacje lutownicza ktora nawet calkiem dobrze sobie radzi, jedynie jak juz mowilem groty ponizej krytyki (moze mi sie jakis felerny traifil, kupie nowy to bede mial porownanie :) )

---------- Post dodany o 17:35 ---------- Poprzedni post o 17:32 ----------

Na allegro od tego samego dystrybutora masz w tej samej lub nieco wyzszej cenie w pelni sprawne.
                      najtansza na allegro z przesylka wychodzi 98zl, ta kosztuje z przesylka 65zl - 1/3 mniej
                      936D oczywiscie, bo 936A+ to watpliwie oplacalny zakup

Skomentuj

damiani, a gdzie można kupić groty do tej 936D?

Skomentuj

do tej stacji pasują groty od Xytronic'a 136 które są dużo lepszej jakości

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                            najtansza na allegro z przesylka wychodzi 98zl, ta kosztuje z przesylka 65zl - 1/3 mniej
                            936D oczywiscie, bo 936A+ to watpliwie oplacalny zakup
                            Niestety nie wiem jak sa zbudowane obie lutownice ale mnie cyfrowy wyswietlacz do niczego nie jest potrzebny. Wazna jest jakosc stabilizacjo temperatury i jesli 936A+ ma cyfrowy regualtor to to w zupelnosci wystarczy. Moj firmowy PACE za poand 2kzl nie ma wyswietlacza i bije na glowe wszystkie inne lutownice chocby mialy nie wiadomo jakie bajery. To chyba jedyna firma gdzie grot jest zintegrowany z grzalka. Wymienia sie calosc i podlacza tylko dwuprzewodowo. Jak to mowia, kosmiczna technologia :)

Skomentuj

Swego czasu przez pół roku pracowałem na sprzęcie JBC (lutownica kolbowa, hot-ait, rozlutownica i taki fajna ssawka sama odciągająca wylutowane elementu) za jakieś 14 tysięcy. Grzałka także wbudowane w grot, więc wymiana grota (lub grzałki) to koszt ok 150zł. Muszę przyznać, że niesamowity sprzęt i świetnie się tym pracowało.
                              http://www.jbctools.com/english/adva...ons/am6800.php
                              Urządzenie samo rozpoznawało co akurat brałeś w rękę i od razu grzało do zadanej temp. Więc nie potrzebnie się nie grzało. A teraz w domu mam prostą stację SP701 (hot-air + kolba) kupioną za 80zł na Allergo i kolba działa fajnie, ale hot-air taki sobie.
                              Last edited by LuSzTi; 24.09.2011, 14:16.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                więc wymiana grota (lub grzałki) to koszt ok 150zł
                                No widzisz a grot/grzalka PACE kosztuje ''tylko'' ok 50zl. Dorobic tylko sterownik i super sprawa. Sama lutownica to tylko plastikowa raczka z kablem, niestety jako czesc zamienna 400zl. Grot jest wciskany i ma tylko dwa pola kontaktowe. Sama stacja to wydatek ponad 2kzl. Ale podobno technologia kosmiczna, nie wiadomo jak to dziala, chwala sie tylko ze to pracuje na 500khz. Opor grzalki to 2omy i ona musi byc zarazem elementem pomiaru temp. Zuzyte groty/grzalki mam wiec do rozdlubania i rozpracowania technologii :)

Skomentuj

Niestety nie wiem jak sa zbudowane obie lutownice ale mnie cyfrowy wyswietlacz do niczego nie jest potrzebny
                                  no wlasnie ja tez nie wiem jak sa zbudowane a jak jest cyfrowy wyswietlacz to mamy wglad na to jak jest stabilizowana temperatura, w przypadku samego potencjometru trzeba wiezyc na slowo

---------- Post dodany o 20:38 ---------- Poprzedni post o 20:28 ----------

tylko z tego co zauwazylem to sterowanie jest na tyle dobre, ze temperatura nigdy nie przekracza zadanej, albo jest zrobione "sprytnie" i nigdy nie pokazuje temperatury grzalki wiekszej niz temperatura zadana

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                    Proszę tu kontynuować rozmowę pamiętając o zapisach regulaminu:
                                    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...cje-lutownicze

Skomentuj

Czaruję...
                                    X