Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dostępność forum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
    No i tak ,nigdy tym się nie interesowałem,ale gdybyś wytłumaczył w miarę prosty i zrozumiały dla przeciętnego pożeracza chleba o co chodzi to będę wdzięczny
    No niestety nie wiem skąd się biorą przerwy w działaniu forum...

Skomentuj

A ja proponuję, aby serwerem diyaudio zajął się tomekk :) Oczywiście po jakiejś zbiórce i konsultacji z Questerem.

Tomekk wydaje się ( i jest ) najlepszym fachowcem tej dziedziny na diyaudio :)

Skomentuj

dziś od około 19,30 działa ok i korzystajmy.Miejmy nadzieję , że to chwilowe zachwiania w działaniu forum

Skomentuj

http://superhost.pl/hosting/serwery-vps/

Konfig raczej troche malo prawdopodobny bo serwer sklada sie natychmiast, pisalem z nerwicy
          Byc moze ktos sobie cos robi na maszynce i ma innych w tylku, ciezko powiedziec.

Borykam sie z podobnymi problemami w pracy jak i prywatnie, ofiarowalem pomoc - nici, tak wiec jak reszta - trzeba czekac, nie robie z siebie mega mozga, ale kurde jak sie w tym siedzi to sie wie conieco i dysponuje sie odp. wiedza.

Co do tego czy jest uciazliwe, jesli chodzi o mnie to mi to lata bo to tylko forum, nie dajmy sie zawriowac - uciazliwa to moze byc zona w ciazy

/edit/
          Moja oferta pomocy wygasla, nie bede sie prosic no :)

Skomentuj

Uciążliwe to może za duże słowo, ale skoro forum już jest-w dodatku tak popularne-to zwyczajnie powinno działać, nie jest to chyba bardzo dużo :)

Skomentuj

Prywatnie korzystam z usług nazwa.pl, nie mialem z nimi nigdy problemu, maszyny bardzo stabilne. Koszt 300 netto rocznie za wirtualke bez limitów transferu, bardzo wysoki uptime, maszyny w polskim datacenter więc pingi bardzo krótkie. Klienci, którym poleciłem ich maszyny są również zadowoleni. Wiele firm hostingowych sprzedaje tanio ale stosuje mocno zakrojony overselling, czyli na chamca ładuje klientów na jedna maszyne fizyczną i pozniej dzieje sie jak dzieje. Albo siada baza danych bo za dużo połaczeń w tym samym czasie, albo nie wyrabia Apache i wywala 500'tki. Patrząc po ilości dodawanych postów to diyaudio to statystycznie są to głównie odczyty, teoretycznie nawet słabszy hosting powinien sobie poradzić. nazwa.pl z forum sobie myśle poradzi z powodzeniem... Tyle że 300 netto rocznie.

Skomentuj

z tego co pamietam kwota na forum byla dosc duza, domniemam ze VPS zostal wykupiony na rok z gory, overselling w przypadku VPS opartych na OpenVZ to standard u nas w kraju
                Last edited by tomekk_; 26.09.2011, 16:06.

Skomentuj

Ja na swoje aplikacje Django'wskie wykorzystuję vipserv.org. Pięknie wszystko chodzi, bez żadnych problemów
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                    Panowie lubicie gdybać. Administracja wie co robi.

Skomentuj

szczerze wątpie

Skomentuj

Ja również, po pierwsze taki serwis można na prawdę baardzo łatwo zaatakować, Quester powinien coś zrobić w tej kwestii...
                        phpBB da się zabezpieczyć, ale jak ktoś nie zna podstaw php to ja nie będę komentować. W vB jest to niezgodne z licencją.

Skomentuj

Pany, wczoraj cały dzień forum nie działało... Decydujemy sie na jakieś kroki?
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                            Decydujemy sie na jakieś kroki?
                            My się możemy zdecydować jedynie na to czy otworzyć kolejne piwo w czasie gdy forum nie działa... Nie wiem czy coś się w ogóle dzieje w temacie, Q gdzieś przepadł w zaświatach

Skomentuj

Tym razem to nie DIY tylko poległ cały serwer, musiała być jakaś awaria. Mam postawione swoje 2 strony na tym samym miejscu i też mi nie działały :/ .

Skomentuj

U mnie podczas niedziałania forum przeglądarka wywala dwa komunikaty. Jeden to taki z informacją, że serwer nie odpowiada, a drugi mówi o tym, że "databejs korupted" czy coś w tym stylu - przy czym ten drugi zaczął pojawiać się dopiero od niedawna (miesiąc-dwa?). Pojawiają się mniej więcej na zmianę, z tym że dla danego pada forum pojawia się tylko jeden nich - np forum padnie w poniedziałek i przy każdej próbie wejścia mam "serwer nie odpowiada", a przy następnej przerwie np we czwartek za każdym razem jest "databejs korupted". Kompletnie się na tym nie znam i nie wiem czy ma to jakieś znaczenie - sygnalizuję tylko, że coś takiego zauważyłem

Skomentuj

...i tak w kolo macieju

Skomentuj

Ciekawe jest to, że czasami komunikat "databejs korupted" :razz: pojawia się tylko jak wchodzi się przez portal, czyli przez adres diyaudio.pl. Ja mam zapisany w ulubionych link do strony logowania (diyaudio.pl/login.php) i przez to normalni wchodzi się na forum a portal nie działa. Takie zjawisko jest od niedawna jak zauważył dabyl. Choć wg moich obserwacji, ostatnio pojawia się właśnie błąd bazy danych a nie serwera. Wczoraj był typowy pad serwera i powiem szczerze, że nie wiem co to centrum, ale położenie serwera na prawie 24h w świecie datacenter jest po prostu nie dopuszczalne. Warto by przestudiować umowę o kary umowne w takie sytuacji.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Warto by przestudiować umowę o kary umowne w takie sytuacji.
                                      Q, dawno się nie pojawiał...
                                      marcinsywala.pl

Skomentuj

O forum działa ! :P

Skomentuj

pingujac diyaudio.pl widac po revDNS ze to jest VPS, albo admin VPS to dupa albo SH nawala:

[code]
                                          [tomekk@zonk]:~# host diyaudio.pl
                                          diyaudio.pl has address 195.2.254.121
                                          diyaudio.pl mail is handled by 10 data.home.pl.

[tomekk@zonk]:~# whois 195.2.254.121 | grep address
                                          address: SuperHost.pl sp. z o.o.
                                          address: Michal Jerzyk
                                          address: Slaska 9/1
                                          address: 81-319 Gdynia
                                          address: POLAND
                                          address: ul. Slaska 9/1
                                          address: ul. Slaska 9/1

[tomekk@zonk]:~# ping diyaudio.pl
                                          PING diyaudio.pl (195.2.254.121) 56(84) bytes of data.
                                          64 bytes from vps145634.superhost.pl (195.2.254.121): icmp_req=1 ttl=57 time=28.1 ms
                                          [/code]

Dodatkowo serwer poczty diyaudio jest zle skonfigurowany, umozliwia rozsylanie spamu do uzytkownikow w domenie @diyaudio.pl (czesciowo tzw. 'Open Relay')

Skomentuj

Czaruję...
                                          X