Witam koledzy powiedzcie mi jaki klej użyć do forniru na kolumny bo zamierzam fornir kłaść jedni mówią że kontaktowy drudzy, że typowy do drewna ale tu trzeba by mieć bardzo dużo scisków a ich niestety nie mam jak jest z tym klejem "moment" czy on dobrze trzyma czy po jakimś czasie on nie puści ???? proszę o porady
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki klej najlepszy do forniru
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Normalnie robi się to klejem kostnym, ale na forach ludzie wydziwiają z jakimiś pattex-ami.
---------- Post dodany o 20:44 ---------- Poprzedni post o 20:31 ----------
Dodam, że nie jest to takie trudne. Nie trzeba do tego żadnych pras - wystarczy stare żelazko. Poza tym jak pattex zwiąże to już nic nie poprawimy (w razie co) a klej kostny można ponownie podgrzać.
-
Ja kleiłem klejem BONIKOL GBT-3-BT Nanoszenie pędzlem, zero problemów. Trzeba tylko mieć wyczucie i nie ciągać pędzlem w jednym miejscu, bo klej będzie się "kulkować". Jeżeli nałożymy dokładnie klej na całej powierzchni na 99% fornir się przyklei. Trzeba tylko szmatką lub wałkiem fornir docisnąć. Minusy to smród kleju i konieczność odczekania między etapami. Jeżeli będę nakładał fornir kolejny raz na inne kolumny, to przykleję fornir na klej do drewna. Do tego grzanie żelazkiem. Nie trzeba nic ściskać, tylko same żelazko załatwia sprawę. Poza tym używając żelazka możemy "naciągnąć" fornir, prasując w poprzek "słoi". Dodatkowo będzie mniej do zeszlifowania.
Nieważne jaki klej (tzn nie do końca), ważne aby myśleć przy robocie, być dokładnemu i się nie śpieszyć.
Do klejenia wikolopodobnym, można użyć soudal do drewna klasy D3 lub D4HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS
Skomentuj
-
ja właśnie oklejam swoje kolumny na budapren. Jestem z tego bardzo zadowolony, klej nie śmierdzi bardzo jak niektóre, bezproblemowy, dobrze trzyma. Kładzenie forniru wychodzi mi w ten sposób idealnie. Nie jest to trudne, ale tak jak ktoś powiedział nie można się spieszyć. Następnym razem też chyba zaufam budaprenowi. Chyba, że mi ktoś to wyperswaduje...
Skomentuj
-
Ja też kleje butaprenem ,rozsmarowuje na obu stronach i jak przestanie błyszczeć to łączę. Zaczynam z jednej strony
i przeciągam dociskając w kierunku drugiej strony ,przydaje się wałek kuchenny,trzeba to tak zrobić żeby nie poprawiać.Wikolem kleiłem 2 pierwsze konstrukcje ,ale już go nie użyje.
Skomentuj
-
kleilem na butapreny i momenty wiele razy i nic nigdy nie puszcza samo z siebie...
jak pojawiaja sie pecherze to tylko z winy naszego lenistwa - trzeba mocno dokladnie docisnac kazdy cm2 forniru a nie obciazac duza powierzchnie na noc (czesty blad forumowiczow!)
kleilem tez na wikol ale na zelazko
polega to na smarowaniu obu powierzchni klejem, czekamy az podeschnie i wtedy dociskamy zelazkiem odpowiednio rozgrzanym...
problem polega na tym ze trzeba miec stare solidne zelazko (te nowe badziewia sie nie nadaja) i dobrac temp tak zeby roztopic klej ale nie skurczyc forniru...
sorym problemem tez jest sam klej. nie kazd sie nadaje
na kostny jeszcze nie kleilem bo w domowych warunkach raczej bedzie to skomplikowane
Pentryt, moglbys cos wiecej o tym napisac?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pablo.see Zobacz postaJa kleiłem klejem BONIKOL GBT-3-BT Nanoszenie pędzlem, zero problemów. Trzeba tylko mieć wyczucie i nie ciągać pędzlem w jednym miejscu, bo klej będzie się "kulkować". Jeżeli nałożymy dokładnie klej na całej powierzchni na 99% fornir się przyklei. Trzeba tylko szmatką lub wałkiem fornir docisnąć. Minusy to smród kleju i konieczność odczekania między etapami. Jeżeli będę nakładał fornir kolejny raz na inne kolumny, to przykleję fornir na klej do drewna. Do tego grzanie żelazkiem. Nie trzeba nic ściskać, tylko same żelazko załatwia sprawę. Poza tym używając żelazka możemy "naciągnąć" fornir, prasując w poprzek "słoi". Dodatkowo będzie mniej do zeszlifowania.
Nieważne jaki klej (tzn nie do końca), ważne aby myśleć przy robocie, być dokładnemu i się nie śpieszyć.
Do klejenia wikolopodobnym, można użyć soudal do drewna klasy D3 lub D4
Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaTrzymam pod naciskiem całą noc (8-10 godzin) Powierzchnia idealnie sklejona, sprasowana. Nigdy już nie wrócę do kleju kontaktowego.
ja to zrobie w ciagu dnia :p
minus taki ze mnie beda rece bolaly od dociskania rolki :???:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postatylko ze tobie oklejenie kolumny zajmuje 3 doby
ja to zrobie w ciagu dnia :p
minus taki ze mnie beda rece bolaly od dociskania rolki :???:
---------- Post dodany o 23:46 ---------- Poprzedni post o 23:40 ----------
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBardzo fajny stol, niewatpliwie wniesie poprawie jakosci koncowych skrzynek :) Z drugiej strony jest to troche upierdliwe i uzycie kleju kontaktowego znacznie ulatwia dzialanie osobom, ktore nie posiadaja odpowiednio wyposazonego warsztatu.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaPentryt, moglbys cos wiecej o tym napisac?
Wstawiamy garnek z klejem do garnka z wodą i grzejemy na kuchence/palniku. Smarujemy skrzynkę klejem i przykładamy fornir. Aby pozbyć się spod forniru pęcherzyków powietrza zwilżamy go szmatką, podgrzewamy żelazkiem i przeciągamy drewienkiem po wierzchu jakbyśmy wyciskali tubkę pasty do zębów. Jeśli przyschnie to jeszcze raz - zwilżyć, podgrzać... Jeśli klej wyłazi bokami to nie ma problemu, żeby go ściągnąć. Nie wsiąka w fornir więc nie jest kłopotliwy w usuwaniu.
Oczywiście nie podbieramy garnków i żelazka żonie/mamie, bo ciężko będzie je potem doczyścić.
---------- Post dodany o 01:56 ---------- Poprzedni post o 01:51 ----------
Ktoś wcześniej pisał o pękaniu forniru pod żelazkiem... Dlatego trzeba go ciągle nawilżać.
---------- Post dodany o 02:09 ---------- Poprzedni post o 01:56 ----------
Spojrzałem na Allegro. Jakby ktoś nie miał czym podgrzewać kleju to jednopłytowa kuchenka elektryczna kosztuje ok. 30zł, żelazko też coś koło tego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta3 dni ? optymista 3 dni to zajęły mi same skosy 1 kolumny.
Zamieszczone przez Pentryt Zobacz postaAby pozbyć się spod forniru pęcherzyków powietrza zwilżamy go szmatką,
Zamieszczone przez Pentryt Zobacz postapodgrzewamy żelazkiem i przeciągamy drewienkiem po wierzchu jakbyśmy wyciskali tubkę pasty do zębów.Zamieszczone przez Pentryt Zobacz postajednopłytowa kuchenka elektryczna kosztuje ok. 30zł, żelazko też coś koło tego.
jak gesty jest ten klej po podgrzaniu? nanosimy go pedzlem tylko na kolumne?
jak szybko zastyga? ile da sie posmarowac zanim zastygnie na pedzlu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kremien Zobacz postaja właśnie oklejam swoje kolumny na budapren. Jestem z tego bardzo zadowolony, klej nie śmierdzi bardzo jak niektóre, bezproblemowy, dobrze trzyma
Też kiedyś byłem taki mocny, teraz kleje jeden, góra dwa liście i daje pas bo tak moment wali w czape, że mam dość
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaz zewnatrz?
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postajak gesty jest ten klej po podgrzaniu? nanosimy go pedzlem tylko na kolumne? jak szybko zastyga? ile da sie posmarowac zanim zastygnie na pedzlu?
Klej nanosimy pędzlem kolumnę. Jeśli mamy do fornirowania duży element nie smarujemy go całego. Smarujemy pasek 10cm i się nim zajmujemy. Następnie odchylamy niepodklejoną część forniru, smarujemy kolejny fragment itd. Kawałek po kawałku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pablo.see Zobacz postahttp://www.youtube.com/watch?v=ZkrLrGifW08
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaTeż kiedyś byłem taki mocny, teraz kleje jeden, góra dwa liście i daje pas bo tak moment wali w czape, że mam dość
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaTeż kiedyś byłem taki mocny, teraz kleje jeden, góra dwa liście i daje pas bo tak moment wali w czape, że mam dość
---------- Post dodany o 17:49 ---------- Poprzedni post o 17:43 ----------
Super instrukcja. Chyba kiedyś przetestuję kostny. Żelazko z parą i do przodu ! Zastanawiam się dlaczego na polskim forum stolarskim e-manta oraz Henryk Piątek odradzają żelazko i klejenie na gorąco ?Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Tak się robi fornir.
http://www.youtube.com/watch?v=AdYDsIhy2VU
15 minut, ale polecam oglądnąć w całości.
W USA mają stowarzyszenie sklejki i forniru!
http://www.hpva.org/
A u nas co? Bieda z nędzą. Nikt nie naucza, nie edukuje. Filmów po polsku o fornirowaniu zero! Czy u nas nie ma tradycji? Czy ludzie nie chcą się dzielić wiedzą?HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pablo.see Zobacz postaNikt nie naucza, nie edukuje. Filmów po polsku o fornirowaniu zero! Czy u nas nie ma tradycji? Czy ludzie nie chcą się dzielić wiedzą?
jak widac po moich filmikach o frezowaniu takie filmy sa potrzebne...
kto sie zglosi do nakrecenia filmow?
Skomentuj
Skomentuj