Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uher UMA-1000 (transformator)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uher UMA-1000 (transformator)

Witam,
    Posiadam transformator z pieca Uher UMA-1000
    Poszukuję 2 takiego trafa.
    Wiecie może gdzie mógł bym takowe znaleźć?
    Oraz możecie mi powiedzieć jakiej ono jest mocy?

---------- Post dodany o 10:03 ---------- Poprzedni post o 18:52 ----------

Ewentualnie pomyślałem o wykonaniu na zamówienie 2 takiego (identycznego) tr4ansformatora... Jak myślicie, dało by radę? I ile mogło by mnie coś takiego kosztować?

No ale co w tym trudnego? Chodzi o wygląd? Zmierz napięcia transformatora, odczytaj z tabliczki znamionowej pozostałe parametry i szukaj takiego samego.

Ew. jest wiele firm które wykonują trafa toroidalne na zamówienie a Twoje to EL. Więc niewiem czy jakieś firmy jeszcze je wykonują na zamówienie w ilości jednostkowej. Koszt - w zależności od mocy i zapotrzebowania po wyglądzie trafa stawiam że ma z 300W więc ok 120-150zł. Więc lepiej poszukać z "odzysku"

Skomentuj

Właśnie poluję na odzysk... Chciałbym je wykorzysać do jakiegoś dual mono... Ale nigdzie nie widzę żadnego... Masz może pomysł gdzie oprócz Allegro można tego szukać?

Skomentuj

ebay, elektroda i inne fora o podobnej tematyce

Skomentuj

Jimi Z tego co widze konćówka pobiera 1000wat z gniazdka wiec około 500VA jedno trafo...
          Zmierz sobie jeszcze napiecia na biegu jałowym wtedy bedziesz mógł już czegoś szukać

Skomentuj

Albo sprzedaj to co masz i kup sobie 2 równe toroidy pod jakiś konkretny projekt, wg mnie lepsze rozwiązanie niż taka zbieranina...

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
              Albo sprzedaj to co masz i kup sobie 2 równe toroidy pod jakiś konkretny projekt, wg mnie lepsze rozwiązanie niż taka zbieranina...
              Popieram, najrozsądniejsze rozwiązanie.

Skomentuj

No no... Z tym, że za to trafo zapłaciłem 10 PLN a kupno 2 nowych nie wyjdzie mi już tak tanio... Dla tego myślałęm o 2 identycznym z odzysku

Skomentuj

Ale kombinujesz :/

Wsadź sobie go do szafy i zostaw aż może Ci się przyda kiedyś do jakiegoś projektu...

Skomentuj

Taki mam plan, no chyba że trafio mi się 2 trafiejka... Myślałem tylko że ktoś kojarzy jakąś firmę "bawiącą się w handel trafami z secondhandu"...

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
                      trafio mi się 2 trafiejka...
                      Ti gawarit pa Polsku?

Z jednego trafa też można zrobić stereo.

Myślałem tylko że ktoś kojarzy jakąś firmę "bawiącą się w handel trafami z secondhandu"...
                      Rzeczywiście myślałeś że taka firma istnieje? Jedynie co Ci zostaje to przeszukiwać allegro, inne portale i lokalne bazary, giełdy itp.

Skomentuj

Kiedyś był człowiek który handlował transformatorami z odzysku na Allegro... Nawet w archiwum widziałem że miał transformator z UMA-1000... (Stąd ta myśl...)
                        A wcześniej małe przejęzyczenie. Przepraszam... :blushing:

Skomentuj

Dobra, pogodziłem się z tym, ze nie znajdę 2 takiego trafa...
                          To może ktoś podsunie mi pomysł, co mógłbym na nim sklecić??

Skomentuj

Jak powiesz jakie ma napięcia wtórne, to wtedy będziemy wiedzieć, co można Ci polecić.

Skomentuj

Nie wiem jakie są dokładnie napięcia ale w ciemno strzelę że ok 2x40v z tego trafa jest, jeśli tak to Hybrydę Ravena możesz robić

Skomentuj

NAwet koło 52V - 0 - 52V...
                                Dokładnie pomierzę napięcie obciążenia w tygodniu...
                                A mógłbym prosić o link do tej hybrydy?

Skomentuj

jak 2x52v ac to do Hybrydy raczej za wiele będzie Z resztą tu masz temat, popatrz sobie... http://diyaudio.eu/showthread.php/18985-Hybryda

Skomentuj

No jest napisane że maks 70V...
                                    Więc pod obciążeniem moje trafo powinno się sprawdzić... A że w teorii ma między 300 - 500W (końcówka miała dwa trafa i brała z sieci 1000W) to mógłbym zrobić dual mono... Zasilane z jednego zasilacza... Bo chyba tak można, tylko większą pojemność kondów muszę zaaplikować... Może to być naprawdę dobre rozwiązanie dla transformatora za notabene 10 pln + koszt przesyłki...
                                    Dzięki CSBICZEK za pomysł Podoba mi się...

Skomentuj

No jest napisane że maks 70V
                                      Na lampie może być te parę V w spoczynku więcej.

Skomentuj

raven1985 a nie masz może 2 PCB na zbyciu do tego kota??

Skomentuj

Czaruję...