Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drewniane pudełka na zdjęcia DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Drewniane pudełka na zdjęcia DIY

Jestem świadomy ze to nie DIY audio, jednak wielu z nas poza audio ma stolarski fach w rekach dlatego tez pozwoliłem sobie zadać to pytanie na tym forum.

Jak według was najlepiej wykonać takie pudełeczka? Czy po prostu sklejka + frezarka, na koniec bejca + lakier?? Czy jakieś inne specjalne techniki? Na allegro można dostać takie pudełka za 50zł, jedna sztuka nie drogo ale jeśli w roku potrzebujemy ich 10-20 to zabawa w DIY chyba warta...

Macie jakieś własne przemyślenia jak wykonać takie coś??

UWAGI MODERATORA
    autor zdjec nie wyrazil zgody na ich publikacje
    Last edited by Pawel S.; 24.11.2011, 14:49.

sama stolarka to nie problem
    ale co z okuciami?
    znalazles gdzies takie zamkniecia?

a same skrzyneczki to nie sklejka a listewki drewniane

Skomentuj

Dolną część to wg mnie tylko listewki docięte i klej ...

Jeśli dysponujesz CNC to górną pokrywę możnaby zrobić z jednej części.. Po prostu wgłębienie wyfrezowane.

Na końcu zaokrąglenia rogów to już ręcznie i tyle .. Zabawy trochę z taką skrzyneczką będzie, chociaż jak się wprawisz to coraz szybciej będzie szło.

Jeśli chodzi jeszcze o dolną część to można pokusić się o klejenie pod kątem ( tzn krawędzie pod kątem 45* ) ale to dodatkowe frezowanie każdego elementu.

Skomentuj

W castoramach można małe zawiasy bardzo fajne dostać do takich zastosowań. Kiedyś wykonałem takie pudełko ze sklejki 10mm. Przycinasz gotowe elementy, kleisz wikolem całość i później szlifowanie i lakierobejca... W jeden dzień sporo takich pudełek się zrobi. Pojedynczo jest to czasochłonne...

Skomentuj

Ma być przede wszystkim tanio i ogólnie dostepnie. CNC odpada nie ma. Domowe sposoby + castorama. dolphin123 jutro skocze do castoramy i poszukam zawiasów na jakim dziale je widziałes?

Skomentuj

Gdzieś w artykułach metalowych, znajdują się tam wszystkie okucia, kątowniki, zawiasy itd..

Skomentuj

zawiasy to nie problem - problem to te zamkniecie

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
              Jeśli dysponujesz CNC to górną pokrywę możnaby zrobić z jednej części.. Po prostu wgłębienie wyfrezowane.
              po co CNC?
              szablon i reczna frezarka
              ale chyba wyjdzie dluzej niz sklejanie

i laczenie listewek nie na 45 stopni a na wpusty
              jest taki specjalny frez - odwrocony stozek (nie znam nazwy)
              do tego sablon i robisz tego dziesiatki dziennie
              pozniej skladanie to jak klocki
              zadne sciski czy zbijanie a wszystko gotowe

Skomentuj

Pawle ile bys chciał za 10 klocków niepomalowanych??

Skomentuj

też bym się pisał na takie :)

Skomentuj

jak patrze na ceny okuc to bardzo tanio nie bedzie
                    ale raczej nie wiecej niz 50% ceny tego z allegro

dokladna wycene podam jak znajde listewki na miejscu

ale jakbym mial brac sie za to to mysle ze min 50szt bym musial robic

---------- Post dodany o 13:58 ---------- Poprzedni post o 13:40 ----------

no i problem sie rozwiazal
                    http://www.drewbis.pl/index.php
                    za takie ceny jakie oni wolaja nawet nie warto sie bawic

Skomentuj

Taak, tylko zibiemu chodzi o pudełka na zdjęcia, czyli wymiarów typu 15x10cm, 13x9 itp. a drewbis chyba takich nie ma ... Chyba, żeby zamówić :)

Skomentuj

Własnie do nich piszę:) Zobaczymy jak sprawa się rozwinie napisze na forum moze by było wiecej chetnych.

---------- Post dodany o 16:20 ---------- Poprzedni post o 12:39 ----------

Wiadomośc od nich:
                        Witam.
                        Niestety z braku czasu nie podejmiemy się realizacji...

To pawle podlicz jednak ile bys chciał...

Skomentuj

postaram sie do konca tygodnia to wycenic
                          musze isc poszukac listewek itp itd

---------- Post dodany o 18:48 ---------- Poprzedni post o 18:48 ----------

a tak dla pewnosci to podaj wymiary jakie was interesuja

Skomentuj

15,5x23,5 wewnątrz... dla mnie moze byc tak jak Ci pisałem...

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                              Te forum nie służy do reklamowania własnych wyrobów

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 14:58 ----------

" Te forum nie służy do reklamowania własnych wyrobów"

Proszę, aby autor wątku nie przedstawiał na obecnym forum zdjęć, które nie są jego, a mojego autorstwa!!!!

Skomentuj

Ostatnio jak zamawiałem album komunijny to widziałem takie pudełka :) Według mnie zrobienie ich z drewnianych listewek może mieć sens. Sam chęnie bym takie coś zrobił bo drewno lepiej się prezentuje niż materiały z tych kupnych pudełek.

Skomentuj

Czaruję...
                                X