Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dylematy połączeniowe komputera z kolumnami

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dylematy połączeniowe komputera z kolumnami

Mam zagwozdkę.
    U mnie źródłem dźwięku był, jest i będzie niestety komputer, a chciałbym ulepszyć najsłabsze obecnie ogniwo w moim systemie nagłośnieniowym - kartę dźwiękową (mam SB Audigy SE). System służy obecnie tylko do stereo i słuchawek, ale niedługo będzie obsługiwał 4.1 do którego robię wzmacniacze.
    Jak połączyć kompa z końcówkami mocy, aby dźwięk był jak najlepszy? Karty z wyjściem spdif odpadają, bo nie mam jak tego przekonwertować na 4.1 dla wzmacniaczy. Może karta z wielokanałowymi wyjściami analogowymi? Albo DAC po usb?
    Powiedzmy, że mam 500zł na udoskonalenia. Co począć?

Wyjście spdif to po prostu wyjście cyfrowe dźwięku, nie ma różnicy czy wychodzi z płyty głównej czy z karty za 500 zł (no chyba, że lubisz efekty która karta może dodać do sygnału).

Więc to czego potrzebujesz to dobrego DAC'a i to już zależy od Ciebie - czy ma być w karcie dźwiękowej (czyt. zwykła karta dźwiękowa) czy chcesz go jakoś z osobna.

Nie wiem także dlaczego napisałeś "niestety komputer", niestety to mógł być jakiś odtwarzacz CD - komputer jest dobrym źródłem dźwięku tak samo jak wszystko inne co może mu dorównać, a jeśli chodzi o to jak ten dźwięk będzie wyglądał to już zależy od naszego przetwornika cyfrowo analogowego.
    Last edited by .3lite; 27.10.2011, 00:37.

Skomentuj

Czy nie ma tak, że dac z karty za 500zł jest słabszy niż dac za 500zł?
      Komputer dostał "niestety", bo jednak spora ilość wentylatorów w obudowie nie sprzyja idealnemu sygnałowi.
      Dźwiękówki diy nie zrobię, ale już daca chyba tak (najwyżej kolega pomoże) - czy za 500zł warto robić daca czy lepiej kupić kartę (może być używana)?

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
        Dźwiękówki diy nie zrobię, ale już daca chyba tak (najwyżej kolega pomoże) - czy za 500zł warto robić daca czy lepiej kupić kartę (może być używana)?
        Szczerze to nie jestem pewien przy tym przedziale cenowym co jest lepsze, może ktoś bardziej w temacie się wypowie :)

Co do używanej karty to jak najbardziej, przykładowo mi się udało wylicytować jakimś cudem EMU 0404 PCIe za 160 zł, gdzie nowa kosztuje 400 zł+ a karta jest już nawet na jakimś poziomie.
        A co do DIY karty dźwiękowej to też się da, najłatwiej właśnie na USB (można znaleźć kilka projektów na necie).

Skomentuj

Ja mogę ci z czystym sumieniem polecić DACa Audinst HUD MX1. Kosztuje on troszkę ponad 500zł, ale warto. Różnica w porównianiu do audigy jest ogromna. Ten dac jest na usb, co jest dosyć komfortowe. Poczyta sobie opinie o nim. Lepszego rozwiązania za te pieniądze nie znalazłem, a miałem dokładnie ten sam problem co ty. Nawet kartę dźwiękową miałem taką samą. Zrobiłem sobie taki test, że najpierw puszczałem sygnał z audigy, a za chwilę przełączałem wejście na piecu na DACa. Tylko głuchy by nie usłyszał różnicy. Audigy to szumofon

Skomentuj

Audinst'a nie sluchalem wiec nie bede mogl porownac z MAYA U5 ktora posiadam. Jestem z niej zadowolony, na necie chodza pogloski ze poziomem dorownuje audinsowi, z tym ze maya to polowa ceny daca. polecam poczytac na necie o niej.

Skomentuj

Podoba mi się ta MAYA
              Jak ją kupiłeś - z ebaya? Ile cię kosztowała?
              Chyba się skuszę, bo opinie ma dobre.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                Podoba mi się ta MAYA
                Jak ją kupiłeś - z ebaya? Ile cię kosztowała?
                Chyba się skuszę, bo opinie ma dobre.
                http://forum.mp3store.pl/topic/82768...otrak-maya-u5/
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Być może będę skłonny wydać więcej na kartę, bo w oko (już dawno zresztą) wpadła mi karta Asus Xonar Essence ST; recenzja np tu http://www.guru3d.com/article/asus-x...eluxe-review/4
                  Tylko, że musiałbym dokupić jeszcze kartę rozszerzającą wyjścia Xonara o analogowe dla suba i satelit, bo na karcie podstawowej są tylko fronty i wyjścia cyfrowe.
                  To daje jakieś 800zł, może więcej.

Może w tej kwocie znajdziecie mi coś lepszego z wyjściami analogowymi 5.1 :) ?

Skomentuj

Bebok Ja ją kupowałem bezpośrednio od producenta z Korei na eBayu. Wyniosło mnie 69$. Wysyłkę masz gratis u nich i do tego przyszła do mnie w ciągu 3 dni roboczych.
                    http://www.ebay.pl/itm/AUDIOTRAK-MAY...item19c9b40992

Skomentuj

Nikt się nie orientuje w temacie?
                      Mnie chyba skusi na Xonara Essence ST. Jeszcze pomyśle i poszukam dziś i jutro. Może też jakież propozycje zapodacie w końcu. Cena: do 900zł za urządzenie z wyjściami analogowymi 5.1

Skomentuj

Bebok, kup sobie kabelek cyfrowy i poluj w tych pieniądzach na marantza sr6300 - podepniesz cyfrą z plyty glownej i wsio dekoduje dac w tym ampku - sprzet z polowy lat 90, naprawde jeden z lepszych klockow jakie slyszalem...

Skomentuj

Już za późno :p Dziś zamówiłem na wydziale Xonara ST i jutro powinienem go mieć w moich spoconych łapach
                          Kartę rozszerzającą o dodatkowe wyjścia analogowe kupie jak zrobię 4.0 na Fountekach, a to stanie się jak na audioarena.pl opublikują zwrotnicę do FW168 i Neocd3, czyli jeszcze nie wiadomo kiedy (może w tym roku?).

Nie omieszkam się podzielić wrażeniami po przesiadce z SB Audigy SE.

Skomentuj

No to przyjemnego słuchania :)

Wiesz może czy działają nad zwrotą pod fw168 plus neocd 3.0 ?
                            Bo ja zamówiłem komponenty pod zwrotki na 168 plus neocd1.0 ale 3.0 też posiadam i teraz nie wiem...

Skomentuj

Nie na temat...
                              Takie połączenie ma się ukazać przed końcem roku, choć nigdy nie wiadomo. W każdym razie taka zwrotnica powstanie.

Ja dla Neocd1 mam fw146 - będą jako efektowe :) a ich drożsi bracia jako fronty:biggrin:

Skomentuj

No i stało się - kilka dni temu kupiłem Xonara Essence ST.
                                Puki co słuchałem głównie na słuchawkach (HD555) i mogę powiedzieć tyle, że nie wyobrażałem sobie takiej przestrzenności, separacji instrumentów, basu który nie jest buczącą kluchą, a ma dobrze rozpoznawalny kształt i wiele odcieni.
                                Z uwagi na burdel w końcówkach mocy, mam podłączona tylko jedną i jeden monitor (17SK + AK), ale nawet na jednym głośniku słychac dużo lepsze granie, nawet wysokotonowy, który pod Audigy sypał piachem i skrzeczał uspokoił się, i jakby wyszlachetniał :)
                                Pozostaje mi jeszcze kiedyś nabyć kartę rozszerzeń Xonar H6, ale to raczej w przyszłym roku.

Skomentuj

Czaruję...
                                X