Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakup komputera stacjonarnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Marios221, mój numer gg to 4002511. Nie mogę bezpośrednio z Tapatalk przejść na Twoje gg, więc będę wdzięczny jak napiszesz do mnie.

Skomentuj

Hermes, pójdę za Twoja radą i wezmę chyba tego intela i5. Na i7 chyba mnie narazie nie stać.

Skomentuj

Nie będziesz żałował.
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Mnie tylko ciekawi jak to jest z trwałością SSD. Przecież to są Flashe, które mają ograniczoną liczbę cykli zapisu i wynosi ona około 100.000. IMO to na długo nie starczy. Gdzieś widziałem dyski mechaniczne, ale podłączane do PCI-e, transfery były co najmniej kilka razy wyższe niż przez SATA. Muszę się temu bliżej przyjrzeć.

Skomentuj

Ee tam, posiadam Raid 0 z dysków SSD (2x OCZ Vertex 2) od prawie roku i nie mam problemów - poza tym, producent daje gwarancję na kilka lat i jest to wystarczające.
            Następna sprawa, że dyski HDD mają praktycznie same minusy oprócz możliwej pojemności - prędkość działania, głośność pracy i ogólna awaryjność.

Co do GTX 460 w SLI to także miałem jeszcze kilka miesięcy temu, także pomysł z kupieniem pierw jednej karty a potem (w okresie do maksymalnie kilku miesięcy) dokupić drugą to też dobry pomysł.

Co do AMD vs Intel to także nie ma się o co zastanawiać jeśli mówimy o wydajności - najtaniej to raczej core i5 750/760 i powinien wystarczyć.

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
            Bo robią zwykłe(przeważnie) ndune jak flaki z olejem pamięci, nic ponad normę w nich nie ma...
            Bzdura, te pamięci są tak samo dobre jak inne.

A kto tu mówi o radiatorach? Bardziej mi chodziło o taktowania i czas dostępu..
            Przepraszam, że co? A co w nich takiego poniżej normy?

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
              Ee tam, posiadam Raid 0 z dysków SSD (2x OCZ Vertex 2) od prawie roku i nie mam problemów - poza tym, producent daje gwarancję na kilka lat i jest to wystarczające.
              Następna sprawa, że dyski HDD mają praktycznie same minusy oprócz możliwej pojemności - prędkość działania, głośność pracy i ogólna awaryjność.
              Jeżeli ta gwarancja obejmuje odzyskiwanie danych to jestem za. W innym wypadku co mi po 2-3 latach użytkowania gdzie dane będą się uszkadzać.
              Zgadzam się z tym, że HDD są głośne, wolne i awaryjne w stosunku do SSD, ale to tylko teoria. Praktyka wygląda tak, przynajmniej u mnie: dysków nie słyszę, bo zagłusza mi wentylator w zasilaczu, kopiowanie danych nie jest jakieś tragiczne długie - 2 min. przy filmie full HD to nie problem, moje dyski działają bezawaryjnie od 2-3 lat, oprócz tego stary Samsung działa dobre 7 lat a jeszcze starszy ś.p. Maxtor 10 GB, gdybym go nie otworzył, zapewne działałby już ponad 10 lat. IMO dobrym rozwiązaniem jest zakup SSD pod partycje systemową, jako magazyn danych nie opłaca się.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
                Nie na temat...

Jeżeli ta gwarancja obejmuje odzyskiwanie danych to jestem za. W innym wypadku co mi po 2-3 latach użytkowania gdzie dane będą się uszkadzać.
                Zgadzam się z tym, że HDD są głośne, wolne i awaryjne w stosunku do SSD, ale to tylko teoria. Praktyka wygląda tak, przynajmniej u mnie: dysków nie słyszę, bo zagłusza mi wentylator w zasilaczu, kopiowanie danych nie jest jakieś tragiczne długie - 2 min. przy filmie full HD to nie problem, moje dyski działają bezawaryjnie od 2-3 lat, oprócz tego stary Samsung działa dobre 7 lat a jeszcze starszy ś.p. Maxtor 10 GB, gdybym go nie otworzył, zapewne działałby już ponad 10 lat. IMO dobrym rozwiązaniem jest zakup SSD pod partycje systemową, jako magazyn danych nie opłaca się.
                Moja macierz jest właśnie na partycji systemowej, mam jeszcze do tego 1TB HDD storage ale strasznie mnie irytuje (nie ma innego wyjścia).
                Co do 2-3 lat gwarancji to tyle mi wystarczy, i tak po tym czasie jestem pewny, że wymienię je na nowsze technologicznie dyski.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  Przepraszam, że co? A co w nich takiego poniżej normy?
                  W tym rzecz że nie poniżej tylko nudny standard... Nie przypominam sobie żeby goodram sprzedawał pamięci które mają lepsze parametry niż standardowe...

Co do awaryjności czy utraty danych z ssd to właśnie myślę o zakupie dysku ssd tylko i wyłącznie pod system...

Skomentuj

W tym rzecz że nie poniżej tylko nudny standard... Nie przypominam sobie żeby goodram sprzedawał pamięci które mają lepsze parametry niż standardowe...
                    Ponieważ to nie ma sensu - jeśli jesteś zwykłym zjadaczem chleba jeśli chodzi o komputer to nie ważne czy kupisz pamięci super hiper 2000 MHz 9-9-9-24 skoro i tak zostaną uruchomione na taktowaniu 1333 MHz dopóki sam parametrów ich pracy nie dobierzesz (czyt. podkręcisz).

GoodRAM sprzedaje także serie play 1600/1866 MHz.

Skomentuj

Nie na temat...

Skomentuj

.3lite Ma swieta racje po co autorowi pamieci z super wysokim taktowaniem jak procesor i tak nie wykorzysta ich taktowania ?
                        Trzeba było by podkrecić bardzo wysoko procesor żeby była potrzeba przetaktowania pamieci...
                        Wiec chyba nie ma sensu pakować pieniedzy w pamieci których potenciału i tak sie nie wykorzysta lepiej już wsadzic nowszej generacji procesor czy chociażby wiekszy dysk.

Skomentuj

No dobra już dobra:P

Skomentuj

Lepiej kupić AMD Phenom II Quad-Core 965 BOX Black Edition ok. 500zł do tego dobra płyta za 500zł a resztę przeznaczyć na pamięci, dobry zasilacz i gfx. Obudowa jak kto woli - prosta i tania, albo zbajerowana i droga. Intel fajne procki ma ale taki Intel Core i5 2300 2,80 GHz BOX jest 200zł droższy a w grach dużej różnicy nie ma bo ważniejsza jest GFX. Kwestia wyboru grafiki - moim zdaniem kupić grafę za 700zł bo na takiej można już pograć w gierki na wysokich detalach, a jak potanieją to dołożyć drugą. Nowe AMD FX jeszcze za drogie i nie są takie rewelacyjne jak zapowiadano - maja poprawić wydajność w nowej rewizji - no i cena wysoka jeszcze. Czyli podsumowując - płyta umożliwiająca obsługę najnowszych AMD FX i posadzić na niej jakiegoś Phenoma. Do tego dobra GFX, przynajmniej 4GB ramu i zasilacz 600W jak druga grafa w planie. Dysk według potrzeb. Wszystko powinno sie zamknąc w 2500k.
                            A teraz dobra rada - jeśli zakup nie jest pilny to warto poczekać i kupować kompa po nowym roku, bo niebawem producenci kart odświeżą swoja ofertę GFX i ceny starszych modeli poleca w dół np. wejdą nowe Radeony 7xxx. Poza tym dolar i euro wysoko teraz stoi i jak tak patrzyłem na ceny sprzed kilku miesięcy to wszystko podrożało o 10 - 15% więc nie bardzo się opłaca.

Skomentuj

Procesor AMD Phenom II X4 955 Black Ed. 125W 3.2 GHz/AM3 477,73zł
                              Płyta MSI 990FXA-GD65 /990FX+SB950/DDR3/SATA3/USB3/AM3+/ATX 513,47zł
                              KINGSTON HyperX KHX1600C9D3K2 / 4GX 104,68zł
                              MSI AMD Radeon HD6850 1024MB DDR5 579,73zł
                              ZASILACZ OCZ STEALTHXSTREAM 2 500W 202,09zł
                              DVD-REC SAMSUNG SH-S223C SATA CZARNY BULK 72,33zł
                              OBUDOWA COOLERMASTER ELITE 370 B/Z 154,15zł
                              Suma 2104,18 zł. Ceny są z kdo. Celowo nie umieściłem dysku twardego, ponieważ obecne ceny są zwariowane -> patrz powódź w Tajlandii. Jeśli bardzo chciałbyś kupić intela to patrz na podstawkę S1155, tylko nie wiem czy nie masz za małego budżetu na cztery rdzenie od Intela.
                              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                              Grado SR125i

Skomentuj

Dzięki koledzy za podpowiedzi. Rzeczywiście na intela nie bedzie mnie stać. Dzięki taz, jest to podobna konfiguracja jaką polecił mi marios221 i prawdopodobnie w coś takiego spróbuje się wstrzelić.

Lepiej kupować części z internetu czy iść do sklepu i kupić wszystko na miejscu, ale pewnie drożej?

Skomentuj

Za 200zł więcej będzie (wobec tego co podał taz)
                                  Płyta główna ASRock H67M Intel H67 LGA 1155
                                  Procesor Intel Core i5-2500 3.3GHz (BX80623I52500) BOX

Karta graficzna lepiej
                                  Gigabyte GeForce GTX 460 1024MB (GV-N460OC-1GI)

Kart ATI nie polecam. Nie umieją robić sterowników. U mnie któreś z kolei nowsze sterowniki, wyeliminowały BSOD'y
                                  HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                                  CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                                  Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Powiedzcie mi Panowie znający się na rzeczy, czy te płyty Asrock są dobre? Bo ja mam wrażenie, że to kupa za przeproszeniem jest ... Nie lepiej dołożyć troche do jakiegoś ASUSA? ( bo płyty asusa np. mi wydają się najlepsze )

Jak to z tym jest?

Skomentuj

Nijak raczej, Asrock jest tak samo dobry jak i inne płyty.

W tej chwili posiadam Asrock P55 Extreme4 i na tym mocne elementy, wszystko działa jak powinno.

Znajomy posiada także tą samą płytę tylko chipset P67 (1155) z core i5 2500k i też nie narzeka.
                                      Last edited by .3lite; 01.11.2011, 12:06.

Skomentuj

Teraz to juz mam pomieszane w głowie. Wiem ze w przypadku zakupu komputera można dokładać. Tu 200 do procesora tam 100 do karty i trzeba dołożyć niezła sumę. Niestety mój budżet nie jest z gumy i aż tak sie nie rozciągnie.

Procesor który wybrałem to AMD X4 955 i do tego płyta główna. Jaka karta graficzna bedzie najlepszym wyborem?

Skomentuj

GTX 460 jest słabszy od Radeona 6850.
                                          Nie wiem czy chcesz podkręcać, ale jak chcesz, to na pewno nie na tym i3, bo się nie da. Do tego ma dwa rdzenie, podczas gdy Phenom 955 ma cztery i się kręci w okolice 4GHz.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X