Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakup komputera stacjonarnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

.3lite, miałeś może do czynienia z SSD? Stosunek ceny do pojemności jest bardzo słaby, ale czy rzeczywiście daje komputerowi kopa wartego tej ceny? Model 60-64GB ma jakikolwiek sens?

Skomentuj

W laptopie posiadam 256 GB SSD Samsung 840 PRO (Sata 3) a w komputerze 2x 60 GB SSD OCZ Vertex 2 (Sata 2) i fakt faktem, że jest bardzo duża różnica w działaniu w porównaniu do HDD - dostęp do danych jest natychmiastowy, tutaj nie ma talerza który musi się obrócić na drugi koniec by pobrać inne dane i czasy dostępu są różne a w SSD zawsze mamy stały, niezwykle niski i taki sam czas dostępu do wszystkich danych na dysku, niezależnie gdzie leżą.

Jeśli 60 GB to dla Ciebie wystarczająco na system i podstawowe programy to na pewno warto.

Skomentuj

Czyli nie jest źle tak? :)

Myślałem czy jest sens właśnie żeby w tego B75 inwestować, by mieć Sata 3 którego potem i tak pewnie nie wykorzystam, kupując jeden z tańszych dysków SSD - zwlaszcza jak widzę że u .3lite działają na sata 2 :) A płyty na H61 są tańsze o ok 40zł.

Noi ram CL9.

Raczej nie będę już później wymieniał/modyfikował kompa, tego mam od 2010r i jakoś prawie na styk jest, więc do użytkowania taki nowszy będzie ok.

A co z systemem? XP 32bit czy Win 7 64bit?

Większość programów które używam działa pod 32bitami i akurat te do audio z XPkiem w większości.
        Jednak skoro XP obsługuje tylko do 3Gb ramu i mimo iż uważam że go dobrze skonfigurowałem a nie pracuje jak powinien, to chyba przesiadka jest przesądzona...

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          Większość programów które używam działa pod 32bitami i akurat te do audio z XPkiem w większości.
          System 64 bitowy nie oznacza wcale, że będziesz musiał używać tylko i wyłącznie programów 64 bitowych :P To tylko praktyczne rozszerzenie instrukcji procesora i 32 bitowe aplikacje jak najbardziej będą normalnie działać.

Skomentuj

To mnie uspokoiłeś, w takim razie jutro zrobię jeszcze na starym configu na drugim dysku instalke win7 i zainstaluje wszystkie programy których używam i zobaczę ile z nich działa, ile nie, oraz ogólnie czy działa to szybciej.

Skomentuj

Ew update biosu i wymiana procesora na athlona / phenoma 2 jajecznego , do tego dorzucić ramu. Może wyjśc taniej. Ew dobić do 500zł kupując jakiegoś 4 rdzeniowca AMD

Skomentuj

Też o tym pisałem, bios mam najnowszy, więc podejdą nowe CPU. Też myślałem nad Phenomem x2 550 BE - jakieś 200zł z coolerem, ram DDR2 4Gb 800Mhz to jakieś 200zł...
                Noi jest 400zł, prawdopodobnie tego Phenoma X2 da mu się odblokować 4 rdzenie, czy to prawda nie wiem...

Jednak po tym kompie (do dupy płyta i słabawy proc, oraz wkurzająco drogie DDR2 i jego 2sloty na płycie) postanowiłem przejść na Intelowskie wynalazki.

Skomentuj

Ja na twoim miejscu kupił bym płytę główną z socketem AM3+ do tego procesor AMD Athlon II x2 250 i 4GB ram ddr3, a za kilka lat jeśli znów braknie mocy to zmienisz na phenoma 4 rdzeniowego i dołożysz pamięci ram. Jeśli komputer służy ci tylko do pracy to ze zintegrowaną grafiką zmieścisz się w tych 500zł z nowymi podzespołami.
                  Na dyski SSD warto wydać pieniądze, system i programy dużo szybciej się uruchamiają, a dysk nie wytwarza żadnych dźwięków gdy pracuje. Sam zamierzam taki kupić: Corsair Force GT 60GB jest to jeden z lepszych dysków SSD i dużo osób go poleca.
                  Jeśli chodzi o Windowsa to twój xp 32bit nie wykorzystuje w 100% procesora, także po zmianie na 7 64bit możesz odczuć różnicę. Kiedyś też się obawiałem przejścia z xp na 7 ale po kilku dniach się przyzwyczaiłem i teraz nie chce nic innego od 7 :)

Tak można odblokować nieaktywne rdzenie ale tutaj trzeba mieć odpowiedni egzemplarz procesora, płytę główną która to zrobi i dużo szczęścia :P Nie tylko Phenomy da się odblokować Athlony także.
                  Last edited by tomek2209; 12.02.2013, 11:50.

Skomentuj

Czaruję...
                  X