Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Program a-la "cross over" na PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Program a-la "cross over" na PC

Witam, poszukuje programu którym, bedę mógł odciąć pasmo od 40-35 Hz w dół. Chodzi mi o taki, swego rodzaju "cross over" na komputer. Muszę zrobić małą imprezę na domowym sprzęcie, a nie mam "krosa" czy tam filtru górno-przepustowego. Proszę o pomoc. :)

Pewnie muza bedzie szla z kompa wiec... Fobar2000 i http://xover.sourceforge.net/

Skomentuj

Tak, oczywiście- muza z kompa hehe :P (zapomniałem dodać)
      Dzięki. Znacie może inne programy z taką funkcją?

---------- Post dodany o 15:23 ---------- Poprzedni post o 15:19 ----------

Lecz mam małe wątpliwości, czy zadziała to na karcie stereo. Nie znam perfekcyjnie angielskiego ale
      This software needs to run on a WinXP PC equipped with a multi-channel sound card (e.g. 5.1 or 7.1 surround sound card) feeding the various voices of a multi-amplifier and loudspeaker active configuration set-up.
      System Requirements

PC
      Multichannel sound card, such as a 5.1 or 7.1 surround card
      WinXP PC (SP2 and above),
      Foobar2000 version 1.x
      Multi channel amplifier and Speakers
      z tego zrozumiałem, że obsługuje jedynie karty "multi-channel".

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post o 15:23 ----------

Ja niestety, muszę mieć program który obetnie pasmo poniżej tych 35 Hz w karcie stereo. :unsure:

Skomentuj

Program obsluguje kazda karte, ale jesli chcesz odciac bas z satelit oraz odciac wysokie z suba, to w jakis sposob chcesz to zrobic za pomoca karty stereo?

Do samego odciecia basu wystarczy byle korektor ze sterownikow karty.

Skomentuj

Witam ponownie. Foobar 2000 z wtyczkami, nie daje mi efektu kotry chce osiągnąć. Moze źle opisuje problem: Potrzebuje programu kotry dla np. lewego kanału (w karcie stereo) obetnie niskie częstotliwości, a dla prawego wysokie. Najlepiej żeby była możliwość regulacji tych odciec. Znacie taki program?

Skomentuj

moze jakis korektor stereo...
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dymit Zobacz posta
              Witam ponownie. Foobar 2000 z wtyczkami, nie daje mi efektu kotry chce osiągnąć. Moze źle opisuje problem: Potrzebuje programu kotry dla np. lewego kanału (w karcie stereo) obetnie niskie częstotliwości, a dla prawego wysokie. Najlepiej żeby była możliwość regulacji tych odciec. Znacie taki program?
              No to tak sie nie da. Proponuje isc w strone podpowiedzi Lukasza. Kup po prostu zwykly korektor stereofoniczny i obetnij sobie pasmo jak bedziesz chcial. Dzis takie urzadzenia sa dosc tanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Kup po prostu zwykly korektor stereofoniczny i obetnij sobie pasmo jak bedziesz chcial.
                Ale to tak nie zadziała. Bo korektor odetnie część pasma, załóżmy -6db, a nie wytnie mu całości tak, ja działa zwrotka, że nic już nie będzie (bo Kononowicz zakazał :razz:).
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

wydaje mi sie, ze wystarczy
                  mam taki korektor diory w komplecie ze wzmakiem w domu
                  ale szkoda mi czasu na taka zabawe
                  moge oddac w dobrej cenie
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dlaczego nie zadziala? Jesli korektor bedzie mial zakres pracy +-12db, to zmniejszajac wszystkie suwaki od dolu do np 35-50hz bedzie dzialac jak aktywny filtr gornoprzepustowy. Gorzej bedzie w druga strone, bo korektor nie zadziala dostatecznie dla pasma srednich i wysokich czestotliwosci. Ale moze i tak warto sprobowac. Ewentualnie mozna poszukac zwrotnic aktywnych car audio. Czasami mozna kupic za mala kaske, zasilanie z malego akumulatora i po problemie.

Skomentuj

W sterownikach kX wszystko to mozna zrobic. Tylko one nie dzialaja ze wszystkimi kartami. Musialbys na stronie www sprawdzic.

Skomentuj

Tez myślałem nad korektorem :) kX nie obsługuje mojej karty. Moze znajdę inna.. Chyba zostanę przy korektorze. Dzieki za pomoc Panowie :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X