Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

naziemna telewizja cyfrowa - odbiór

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

naziemna telewizja cyfrowa - odbiór

Witam
    Zastanawiam się nad przejściem na naziemną telewizję cyfrową. Wybrałem sobie na początek taki tuner(chyba że ktoś ma lepszą propozycję za tą kase):
    http://allegro.pl/tuner-ferguson-ari...911902996.html
    Będzie to współpracowało z TV LCD 32' przez hdmi. Mam jednak pytanie odnośnie anteny. Obecnie korzystam z dwóch siatek, połączonych sumatorem sygnału. Odbiór analogowy, jest powiedziałbym na TVP1 i 2 lepszy niż z tunera telewizji na kartę. Problem pojawia się tylko w tym iż muszę zmienić nadajnik, bo z obecnie używanego nie nadają tv cyfrowej. Ten który chcę wykorzystać oddalony ok 40-50 km, i ma moc 10kW oraz 18kW. Po przestawieniu anten na niego, mam dość zaszumiony obraz, ale jednak jest. I teraz tak, czym odebrać ten sygnał? jakieś konkretne anteny? jest szansa na obecnie używanych? konieczna jest wymiana wzmacniaczy w nich?
    Pozdrawiam

dlaczego chcesz kupować tuner, Twój tv nie ma wbudowanego?(ja np mam wbudowany w moim lcd). Sam odbieram naziemną cyfrową ze zwykłej siatkowej anteny i jest ok.
    Co do lepszych anten to czytałem że do tych celów najlepsza jest ta pod względem cena jakość:
    http://allegro.pl/antena-cyfrowa-naz...929314020.html

Skomentuj

niestety ale mój telewizor kupowany był kilka lat temu i nie ma tunera mpeg-4. Dlatego właśnie muszę mieć zewnętrzny tuner bo tv to jeszcze nie czas wymieniać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez japycz1 Zobacz posta
        nie ma tunera mpeg-4
        Raczej miales na mysli DVB-T . Na temat anteny poszukaj tutaj , poczytaj poradniki : http://www.dipol.com.pl/
        Ferguson jest OK , sam uzywam i nie nazekam (inny model) ale szalu nie ma .
        Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz posta
          Raczej miales na mysli DVB-T
          Były modele starsze z MPEG-2 i nowsze z MPEG-2/4.

Skomentuj

A moze lepiej kupic nowy telewizor na swieta :). Na pewno beda jakies promocje. Ja tez niedlugo bede szukal monitor do kompa/tv do sypialni :lol:

Ps. Moze lepiej jakie kombo- tuner naziemny i sat z hdd aby nagrywac ulubione programy i do timeshiftu ( a jest to przydatne czasami).

Ps 2. W Polsce bedzie sygnal cyfrowy T czy T2?
            Last edited by ruffpl; 12.11.2011, 22:12.

Skomentuj

http://telewizja-cyfrowa.com/

Polecam poczytać. Mieszkam 20 km od Tarnowa. odbieram Multiplex 2 z 50kW nadajnika na górze Św Marcina (20km ode mnie) oraz multiplex 3 z jakiegos nadajnika (troche ścina jak kiepawa pogoda) Antena to zwykła siatkowa z wzmacniaczem. TV Sharp z tunerkiem DVBT Pozdrawiam

Skomentuj

A moze lepiej kupic nowy telewizor na swieta :)
                a może lepiej nie wymieniać czegoś co działa dobrze i nie potrzeba mi niczego więcej?:flapper:

Ps. Moze lepiej jakie kombo- tuner naziemny i sat z hdd aby nagrywac ulubione programy i do timeshiftu ( a jest to przydatne czasami).
                może lepiej pozostaniemy przy zwykłym tunerze DVB-T bez zmiany telewizora, zresztą ferguson też nagrywa programy, w dodatku na satelicie z darmowych nie ma nic co by mnie interesowało.....

Ploter piszesz że odbierasz z 20km z nadajnika o mocy 50kW. Ja mam dwa razy większą odległość i sporo słabsze nadajniki, to mnie martwi......

Skomentuj

co do nadajników to ma się zmienić jak całkowicie analogową wyłączą nie będzie zakłóceń ;] a antena kierunkowa da rade u mnie na siatkwej jest ok ale ten multiplex jest cienki a odbiera muszę sprawdzić jaki to kanał i jaka częsttliwość ;]

Skomentuj

ja osobiście używam tunera DVB-T o nazwie cabeltech podłączany do portu usb i mam do niego podłaczoną antene naziemną. Na małej antenie dołaczonej do zestawu niestety nie odbiera bo jeszcze jest za słaby sygnał ;/. Jeśli chodzi o jakosć odbioru to jest bardzo dobra i dzwięk AC3 niestety Dolby stereo i obraz HD daje rade na monitorze LCD.

Skomentuj

Zamieszczone przez japycz1 Zobacz posta
                      Ploter piszesz że odbierasz z 20km z nadajnika o mocy 50kW. Ja mam dwa razy większą odległość i sporo słabsze nadajniki, to mnie martwi......
                      Tak ale na siatkowej on odbiera, żadnego to prawie zysku nie ma. Kup jak najwięcej elementową kierunkową yagi-mają największy zysk i powinna dać radę bez wzmacniacza (który zawsze możesz dokupić). I nie dawaj się nabierać na DVB w nazwie-bo to to samo co dla analogowej. http://www.dipol.com.pl/antena_telew...edaz_A8745.htm Najlepsza jaką znalazłem :)

Skomentuj

Bez wzmacniacza to chyba nie za bardzo będzie hulać, odległość i ukształtowanie terenu robią swoje. Trafiłem jeszcze na to iż anteny zgodne z dvb-t mają wzmacniacze zasilane na 5V bezpośrednio z tunera. Siatka ma wzmacniacz na 12V. Można będzie bez problemu wyłączyć to zasilanie z tunera?
                        Przejdę się też do sklepu elektronicznego zobaczymy co tam mają, może uda sie dorwać jakiś sprzęcik z możliwością zwrotu na testy.....

Skomentuj

marusmk w jego "domowym" przypadku i na dodatek w czasie gdy mamy jeszcze etap przejsciowy (czyli analogowa dziala rownolegle to duzo lepszym wyborem bedzie http://www.dipol.com.pl/antena_telew...ital_A2680.htm - fakt troche kosztuje ale szersze pasmo, wiec bardziej uniwersalnie sam takiej uzywam obecnie w dosyc ciezko uksztaltowanym terenie w odleglosci ok 25km od nadajnika i spisuje się swietnie bez wzmacniacza (sam symetryzator) ...do tego analogowa jest naprawdę nieporownywalnie lepszej jakości niż na siatce ktora mialem jakis czas temu (zapewne przez lepsza kierunkowosc)
                          poza tym jak by sie okazalo ze jednak nie daje rady to mozna dokupić jakis przedwzmacniacz ktory bedzie zasilany od razu z tunera dvb-t (5V) czyli np:
                          http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_a...-12v_B4007.htm

antena ktora zaproponowal marusmk jest niby ok ale moze sie okazac ze ma za male wzmocnienie na skrajach pasma a to w polaczeniu z niefortunnym rozlozeniem kanalow na nadajniku z ktorego korzystasz moze sie objawic ... bardzo kiepskim odbiorem niektorych stacji analogowych ...

pierwsza sprawa to wejdz na strone emitela i zobacz na jakich czestotliwosciach jakie kanaly nadaje twoj nadajnik ...
                          potem sobie zobacz na google jaka masz odleglosc... a czy masz przeszkody to juz mniej wiecej sam wiesz..
                          dopiero potem wybiera sie antene a nie jak robi 90% społeczeństwa kupuje co popadnie na pale byle by duze wzmocnienie lub mialo napis "profesjonalna" .... tak sie akurat anten na zadne z pasm nie wybiera

Skomentuj

więc tak na stronie emitela znalazłem tylko to http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty....biekt=DODR_S4C reszty jakoś nie mogłem ogarnąć. Wikipedia podaje że nadają MUX 2 na częstotliwości 794 MHz na kanale 61 i mocą 10 kW oraz MUX 3 na częstotliwości 642 MHz na kanale 42 i mocy 25 kW. Odległość to tak jak pisałem ok 50 km.
                            Trafiłem też na info że to co udało mi się odebrać było nadawane z tej samej stacji ale o mocy 700kW

Skomentuj

A moim zdaniem to co proponuje marusmk to najlepsza opcja , dobry zysk (gdyby byl za silny sygnal w co watpie mozna zastosowac tlumik a to lepsze rozwiazanie od wzmacniacza) , kierunkowosc . Ostatnio ustawialem podobna w mniejszej odleglosci od nadajnika i byly problemy (teren gorki dolki) . W sumie proponowalbym zadzwonic do Dipola i popytac .
                              P.S. to wy tam macie wszystkie kanaly w HD ?

Skomentuj

NIe to nie są kanały w HD tylko SD ale jako sygnał cyfrowy... do 2013 ma być kilka kanałów HD dołożonych m in TVP1 HD i cos tam jeszcze :P (HD to nie to FullHD pamietajcie )

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                  do 2013 ma być kilka kanałów HD dołożonych m in TVP1 HD i cos tam jeszcze :P (HD to nie to FullHD pamietajcie )
                                  Tak samo jak lecą w kulki operatorzy telewizji SAT... a wspomniany kanał TVP1 HD jest chyba jedynym kanałem nie nadającym prawie niczego w HD ( nawet 720). Podejrzewam, że Full HD będziemy mogli pooglądać sobie w telewizji za jakieś 10 lat :) Jak na świecie rozdzielczość 1920 x 1080 będzie dawno zapomniana.

Skomentuj

Co myślicie o tym tunerze?
                                    http://allegro.pl/tuner-dvb-t-polska...936704313.html
                                    Warto zainwestować?
                                    Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                                    treningjezykowy.pl

Skomentuj

Moim zdaniem nie, brak HDMI do tego droga wysyłka ja za 149zł kupiłem coś takiego http://www.euro.com.pl/tunery-dvb-t/...-t80plus.bhtml i co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło urządzenie wykonane jest w Polsce (a przynajmniej tak twierdzi naklejka) czułość całkiem niezła odbieram 14 programów z nadajników umieszczonych w Raszynie 100km od mnie (nadajniki 100kW i 50kW) jedyna wada jaką do tej pory zaobserwowałem to nie daje rady z zewnętrznym dyskiem twardym (0,8A)

Skomentuj

Odnośnie tunera to do mnie dotarła wczoraj AVIRA T55. Po krótkich testach odbiera mi mux-2 na siatkach w odległości 50km w trudnym terenie z 20kW.
                                        Sam tuner, jak już kolega wyżej pisał jak najbardziej ok(koszt 160 z wysyłką), dobrze wykonany, polskie menu, gry itp. hdmi też posiada, szkoda jedynie że nie dali kabla w zestawie nawet takiego za 4-5 zł.....

Skomentuj

Czaruję...
                                        X