Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Heco precision 300 / Namco NSR-200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Heco precision 300 / Namco NSR-200

Witam.
    Potrzebuję kupić jakieś tanie kolumny do ok 200zł. Zdecydowałem się na jakieś kolumnienki Vintage. Znalazłem Heco precsion 300 ( http://allegro.pl/heco-precision-300-i1938253899.html ) lekko uszkodzone. Według sprzedającego niedomagają tweetery lub średnio tonowe, głosniki byly grane dość dużo i głośno. Co może być w nich uszkodzone i czy ogólnie warto się nimi zainteresować.

Ewentualnie natrafiłem też na Namco NSR-200 ( http://allegro.pl/kolumny-namco-nsr-...944605133.html ) tylko ze nie mogę znaleźć nic na ich temat.

Proszę o Wasze rady i opinie.

w tych pierwszych koles nic nie ukrywa - ja bym je bral

w tych drugich mam wrazenie ze woofery sa po regeneracji

Skomentuj

Gorzej że dostanie oryginalnych reconkitów będzie graniczyło z cudem.

Skomentuj

Mozliwe, ze te pierwsze Heco maja problem na pokretlach, byc moze ze starosci cos nie laczy przy malym napieciu. Trzeba to wszystko rozebrac i czyscic. Oczywiscie, moze to byc rowniez cewka, moze przegrzana i scentrowana. Potencjal moze byc.

Te drugie natomiast to szkoda sobie glowy tym zawracac.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. Wezmę te HECO tylko muszę się ze sprzedającym skontaktować. Co do tych wysokotonówek to tak właśnie przypuszczałem jak Kolego piszesz piszesz.

Skomentuj

Podobne heco słuchałem i raczej nic w tej cenie się takiego nie zbuduje :) Nic tylko brać.

Skomentuj

Ok teraz tylko czekać na paczkę. Jak przyjdą to je sprawdzę i będę się Was radził w sprawie ewentualnych napraw.

Skomentuj

Głośniki przyszły już jakiś czas temu, generalnie wszystko wydaje się być ok, grają bardzo przyjemnie. Generalnie co rzuciło mi się w oczy po ich rozkręceniu to jeden najprawdopodobniej wylany kondensator (najprawdopodobniej, ponieważ wizualnie wydaję się być ok, ale z jednej strony jest zalany jakąś czarna lepką cieczą). Kolumny wytłumione są wełna mineralną, zastawiam się czy to standard, czy ktoś po prostu to zrobił z własnej fantazji, ponieważ spotykam się po raz pierwszy z takim materiałem w roli wytłumienia. Później wrzucę zdjęcia. Mam zamiar zmienić wytłumienie na watolinę, i przykleić maty bitumiczne na ściany, tylko powiedzcie czy ma to jakikolwiek sens.
                2011-12-01 19.36.18.jpg2011-12-01 19.36.04.jpg2011-12-01 19.40.33.jpg2011-12-01 19.35.22.jpg2011-12-01 19.36.33.jpg
                Last edited by Chilihead; 01.12.2011, 19:20.

Skomentuj

I ciąg dalszy:
                  2011-12-01 19.37.42.jpg2011-12-01 19.38.14.jpg2011-11-28 23.18.29.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
                    Kolumny wytłumione są wełna mineralną, zastawiam się czy to standard, czy ktoś po prostu to zrobił z własnej fantazji, ponieważ spotykam się po raz pierwszy z takim materiałem w roli wytłumienia.
                    w tonsilach bylo podobnie
                    tam na szczescie byly w foliowym woreczku

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      w tonsilach bylo podobnie
                      tam na szczescie byly w foliowym woreczku
                      tak z ciekawości... takie tłumienie ma sens? ;>
                      Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                      treningjezykowy.pl

Skomentuj

Jest tam welna szklana/mineralna, poniewaz kiedys madrzy ludzie projektowali kolumny. NIE MA lepszego materialu do tlumienia obudow zamknietych niz welna mineralna/szklana dlatego w czasach gdy budowane bylo 98% kolumn zamknietych, to ja stosowano do wytlumienia. Zaden inny material nie dziala z taka "efektywnoscia".

Skomentuj

Dzięki za rozwianie wątpliwości, zastanawiam się jeszcze nad wymianą wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w zwrotnicy, ponieważ obawiam się o ich parametry a nie mam niestety miernika pojemności.

Skomentuj

Gdybys mial system pomiarowy, to mozna zmierzyc charakterystyke woofera i ewentualnie mozna jeszcze dotlumic obudowe. Z tego co widze nie ma tej welny zbyt wiele. Rzecz w tym, ze welna szklana/mineralna ma zupelnie inna strukture niz gabka, czy owata i te materialy nie nadaja sie do tlumienia wooferow w obudowach zamknietych. Zwykle bywa tak, ze dla glosnika w obudowie zamknietej zawsze ta obudowa jest za mala i tylko welna szklana/mineralna potrafi faktycznie przesunac rezonans w dol ( pozornie wiekszyc obudowe widziana przez glosnik) oraz wplynac na wysokosc piku rezonansowego stosownie go wytlumiajac.

Skomentuj

Na razie chcę je doprowadzić do stanu używalności a dopiero przez wakacje odremontować, wykonać pomiary i ulepszyć w miarę możliwości, bo na razie i tak nie posiadam Jiga.

Skomentuj

to kondy nie sa podpisane?

W tonsilach 110 tez byla wata w foliach
                                zastapilem ja "poduszka z ikea" i odrazu bylo lepiej
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nic dziwnego, tylko polacy mieli pomysly takie jak ladowanie welny w worki foliowe. Nonsens

http://auralization.blogspot.com/?zx=5b509693d8b7b51b cos wnikliwych osob, dlaczego welna jest lepsza od reszty materialow.

Skomentuj

Wełna wełną, ale ona naprawdę spełnia swoją funkcję jeżeli zapakujemy ją do worka? :o
                                    Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                                    treningjezykowy.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      to kondy nie sa podpisane?
                                      Są opisane, mają odpowiednio 68uF/40V i 2.2(albo2.7)uF/40V. Są nawet dostępne w Polinku, nie wiem tylko czy wymieniać wszystkie czy tylko wylane.

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
                                        Są nawet dostępne w Polinku, nie wiem tylko czy wymieniać wszystkie czy tylko wylane.
                                        elektrolity sa tanie wiec bym wymienial wszystkie...
                                        ale zwroc uwage na to ze maja spora tolerancje, wiec kupilbym 2x wiecej i bym mierzyl

Skomentuj

Czaruję...
                                        X