Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

XT25tg - delikatnie trzeszczy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

XT25tg - delikatnie trzeszczy

Witam.
    Mam problem z moimi wysokotonówkami Vifa xt25tg, które delikatnie trzeszczą. Nie jest to słyszalne przy każdej muzyce, nie na każdej płycie. Czasami słychać delikatne szelesty. Szczególnie jest to zauważalne na płycie Adele 21.
    Muzyki nie słuchałem zbyt głośno więc wydaje mi się, że głośnika nie uszkodziłem.
    Gdzie zaczęlibyście szukać przyczyny?

Nie podałeś żadnych informacji, dzięki którym można by cokolwiek ustalić.

Skomentuj

Jakie informacje masz na myśli? Dodam, że jeszcze tydzień temu tego nie słyszałem. Kolumny oczywiście DIY.
      Last edited by Marian81; 22.11.2011, 16:50.

Skomentuj

czy slychac to za kazdym razem w tym samym czasie?
        czy slychac to w obu kanalach?
        zamieniales kolumny?

Skomentuj

1.Tak, przy głośniejszych momentach wokali Adele jest to szczególnie zauważalne
          2.Tak
          3.Zamieniałem miejscami wysokotonówki, bo początkowo odniosłem wrażenie, że trzeszczy tylko lewy kanał. Teraz trzeszczą dwa :(

Skomentuj

a co gra na dole?
            i na jakiej zwrotnicy?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

gdn 15/40/5 zwrotnica irkowa

Skomentuj

Zamieszczone przez Marian81 Zobacz posta
                1.Tak, przy głośniejszych momentach wokali Adele jest to szczególnie zauważalne
                jezeli to jest zawsze w tym samym momencie to albo wina nagrania albo wina wzmacnaicza
                zmien jeszcze wzmacnaicz

Skomentuj

Testowane na dwóch.
                  Więc chyba wina nagrania. Czyżby dlatego, że płyty nagrywane? Może wina odtwarzacza?

Skomentuj

moze tak byc
                    posluchaj na czyms innym
                    ja kupilem 4 plyty oryginalne z tego samego wydawnictwa i na kazdej jest problem
                    juz nie mowie tu o roznych poziomach nagrania, ktore mega denerwuja a o metalicznym nalocie na wysokich tonach
                    pierwsze wrazenie to to, ze glosniki padly
                    taki metaliczny nalot i przydzwiek
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

podaj mi w jakich kawałkach dokładnie i w którym momencie to u siebie sprawdzę

Skomentuj

Obecnie niektóre płyty są wręcz tragicznie nagrane! Jakby to robiła banda głuchych amatorów. Niektóre jak odpalę w samochodzie to wydaje się OK ale jak wrzucę w domu to jest po prostu masakra, po prostu nie da się słuchać.

Skomentuj

To jest prawda, nie wiem o co chodzi ale jak można do czegoś takiego doprowadzić, żeby wydawać bubel :<
                          Mam fajny album ambientowy ale praktycznie każdy kawałek trzeszczy :(

Skomentuj

To jest efekt gonienia za jak największą głośnością nagrań, producenci nie rozumieją że ciszej znaczy tak naprawdę lepiej.

Skomentuj

i ta kompesja niskich tonow :/
                              masakra
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Prawda, w muzyce rozrywkowej od jakiegoś czasu standardem jest "pompujący" bas.

Skomentuj

Yosi ma racje nie tylko banda głuchych amatorów ale również twierdzacych że ludzie przecież nie moga miec dobrego sprzetu w domu wiec my poprawimy im brzmienie,I co prawda brzmi to lepiej ale na bumboksie z biedronki...
                                  Może ktoś sie kiedyś spotkał z płyta Dire staits z wydaniu polskim po prostu istna tragedia zero sceny o muzykalnosci nie pisze bo szkoda klawiatury.
                                  Pewnie wiele osób uzna to za dziwactwo ale lubie płyty Vinylowe zripowane do cd'ków wiadomo że placek zagra o wiele bardziej muzykalnie ale taki sciagnienty analog potrafi zagrać ładniej niż te wszystkie superwymasterowane cd'ki:)

Skomentuj

glosnosc nagrania czy pompujacy bas to jedno...
                                    ale raz znajomy wyslal mi utwor zgrany z plyty zebym sprawdzil czy to wina glosnikow czy muzyki...
                                    i sie okazalo ze cala plyta jakiegos polskiego hip-hopu jest jednym wielkim przesterem!
                                    nie mam pojecia jak ktos mogl wydac takie plyty :???:

Skomentuj

No to mnie troszeczkę uspokoiliście. Dodam jeszcze, że tych trzasków nie słychać, gdy puszczę tą samą piosenkę z komputera. Jednak moim zdaniem nie może to o niczym świadczyć, bo z mojej zintegrowanej karty dźwiękowej to połowy dźwięków po prostu nie ma, a wysokich tonów w szczególności.

Konkretnego fragmentu nie wskażę, bo teraz nie ma mnie w domu (studia).

Skomentuj

Zamieszczone przez Marian81 Zobacz posta
                                        Konkretnego fragmentu nie wskażę, bo teraz nie ma mnie w domu (studia).
                                        ale jestes pewien ze za kazdym razem na tym samym utworze i w tym samym miejscu byly te trzaski?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X