Zamieszczone przez konradzik88
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Domowe centrum rozrywki - odtwarzacze multimedialne
Collapse
X
-
Witam
W związku z tematem chciałbym pokazać jak wygląda u mnie "domowy odtwarzacz"...może kogoś "natchnie" w jakiś sposób :).
Bebechy ze zwykłego PC-ta. Procek dwurdzeniowy Athlon, grafika na PCIe, Soundblaster. Zasilacz wyjęty z obudowy. Grafika podłączona do TV poprzez przejściówke DVI-HDMI. Wiatraczki po bokach: jeden zaciąga, drugi wyciąga powietrze. "Obudowa" zrobiona z płyty meblowej, spód HDF. System Openelec odpala się z pendriva - brak dysku twardego. Filmy odtwarzam z dysku zewnętrznego podłączonego do routera TP-Link TL-WDR3600 (po wgraniu na routerze alternatywnego oprogramowania mamy dostęp do dysku z każdego miejsca, dodatkowo jest zainstalowany "transmission" dzięki którego mogę ściągać torrenty bezpośrednio z routera przez www). Wszystko sterowane za pomocą bezprzewodowej klawiatury i myszki lub....za pomocą apki na androidzie....można jeszcze sterować za pomocą lapka bezpośrednio przez www.
Czemu takie rozwiązanie? Potrzebowałem obudowy która zmieściła by mi się w szafce pod tv...a szkoda mi było wydać kilka stówek na gotowe odtwarzacze - dlatego stworzyłem coś takiego :). Jestem zadowolony. Wszystko fajnie śmiga - jeśli by komuś zależało na kompletnej ciszy to trzeba zastosować jakieś lepsze wiatraczki.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Do kompletnej ciszy to raczej bez wiatraczków. Takie płyty miniITX bez wiatraków można kupić już poniżej 300 zł plus z 200 na obudowę z zasilaczem. Za 1000-1200 równiez pasywnie chłodzonego nettopa - na przykład Asusa, tez powinien dać radę.
PC w tej roli to taka opcja minimum - kompromis między ciszą a ceną.
Skomentuj
-
No dokładnie...za 1000zł można kupić porządne htpc. Ale dużo z nas posiada "starsze" pcty (gdzieś na strychach lub piwnicach) które można zastosować - niskim nakładem kosztów - do oglądania filmów. Muszę przyznać, że oglądając jakikolwiek film na swoim "htpc" to wiatraczków nie słychać...siedzę jakieś 2-3m od niego...poza tym są zagłuszane przez...film :).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaDo lapa podłączone aktualnie.... Tym sposobem przy sobie nie mam żadnego urządzenia poza lapem i zasilaczem.. :)
Skomentuj
-
A masz dużo miejsca zajęte na tych dwóch dyskach? Jakby co to mam moj poprzedni serwer na sprzedaż ( sata-bez dyskow) http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas...ora-ms2110-1tb. Mozesz logować sie przez stronę internetową (https://www.mystora.com/) jak jesteś poza domem, a ogolnie w "Moj komputer" będziesz mial normalnie zamontowane jak zwykle partycje. Wystarczy tylko otworzyc przednią klapkę i wsunąć dyski/ dodatkowo ma usb na dodatkowy od przodu. Nie wiem jakie to teraz ma opcje dodatkowe bo od 2 lat stoi w kartonie :) więc po updacie firmware na pewno będzie coś nowego/ torrenty itp. Chyba, że poszukujesz bardziej rozbudowanych np. na 4, 6 dyskow, rackowe ale takie są droższe.
Skomentuj
-
W końcu w pełni złożyłem media center ( dałem starą obudowę po dellu po przeróbkachi przemalowaniu na czarny mat strukturalny), ale ze względu na problemy z XBMCbuntu + radeon wgrałem win7 i XBMC dla windowsa/ niestety czas uruchamiania to jakieś 2 minuty na zwykłym hdd. Przypadkowo znalazłem na necie tą stronkę http://openelec.tv/ i chyba wypróbuję to w wolnym czasie/ wydaje się lepsze od ubuntu- podobno idzie zainstalować na pendrivie.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaPanowie, jak sobie radzi Raspberry Pi z 1080p? Zakładając, że miałby uruchamiac filmy z folderu udostępnionego w sieci.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaXBMC dla windowsa/ niestety czas uruchamiania to jakieś 2 minuty na zwykłym hdd.
Skomentuj
Skomentuj