Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Domowe centrum rozrywki - odtwarzacze multimedialne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
    a do filmow netbook i dekoder tv polaczony z projektorem 5m kablem.po co wstawiac stacjonarke na stale
    Właśnie po to aby nie było okablowania z lapa do kina...

Skomentuj

ale kabel idzie przy listwie i mam dla niego stoisko gdy z niego korzystam a i tak przewaznie podlaczam dysk zewnetrzny do ps3 i ogladam.

Skomentuj

Ty masz, ja nie. Do lapa podłączone aktualnie 2dyski na usb, dźwiękówkę na usb i z niej na wzmaka, dodatkowo tv. Stąd też pomysł na stacjonarny komputer, na którym będę pracował po przez zdalny pulpit z lapa. Tym sposobem przy sobie nie mam żadnego urządzenia poza lapem i zasilaczem.. :)

Skomentuj

Nie lepiej z jakiegoś małego tableta albo z telefonu? To co ma grac niech sobie gra jeśli do pracy masz inne urzadzenie.

Skomentuj

do multimediow kup sobie ps3 za 500pln uzywke bedziesz mial od blu raya i odtwarzacz filmow i muzyki po konsole i przegladarke www.

Skomentuj

Chciałem początkowo rozdzielić część multimedialną i część do pracy ale i tak muszę kupić nowego kompa, więc wolę kupić jeden lepszy niż dwa aby rozdzielić te dwie rzeczy.

Skomentuj

Witam
                W związku z tematem chciałbym pokazać jak wygląda u mnie "domowy odtwarzacz"...może kogoś "natchnie" w jakiś sposób :).
                Bebechy ze zwykłego PC-ta. Procek dwurdzeniowy Athlon, grafika na PCIe, Soundblaster. Zasilacz wyjęty z obudowy. Grafika podłączona do TV poprzez przejściówke DVI-HDMI. Wiatraczki po bokach: jeden zaciąga, drugi wyciąga powietrze. "Obudowa" zrobiona z płyty meblowej, spód HDF. System Openelec odpala się z pendriva - brak dysku twardego. Filmy odtwarzam z dysku zewnętrznego podłączonego do routera TP-Link TL-WDR3600 (po wgraniu na routerze alternatywnego oprogramowania mamy dostęp do dysku z każdego miejsca, dodatkowo jest zainstalowany "transmission" dzięki którego mogę ściągać torrenty bezpośrednio z routera przez www). Wszystko sterowane za pomocą bezprzewodowej klawiatury i myszki lub....za pomocą apki na androidzie....można jeszcze sterować za pomocą lapka bezpośrednio przez www.
                Czemu takie rozwiązanie? Potrzebowałem obudowy która zmieściła by mi się w szafce pod tv...a szkoda mi było wydać kilka stówek na gotowe odtwarzacze - dlatego stworzyłem coś takiego :). Jestem zadowolony. Wszystko fajnie śmiga - jeśli by komuś zależało na kompletnej ciszy to trzeba zastosować jakieś lepsze wiatraczki.
                Pozdrawiam

Skomentuj

Do kompletnej ciszy to raczej bez wiatraczków. Takie płyty miniITX bez wiatraków można kupić już poniżej 300 zł plus z 200 na obudowę z zasilaczem. Za 1000-1200 równiez pasywnie chłodzonego nettopa - na przykład Asusa, tez powinien dać radę.
                  PC w tej roli to taka opcja minimum - kompromis między ciszą a ceną.

Skomentuj

No dokładnie...za 1000zł można kupić porządne htpc. Ale dużo z nas posiada "starsze" pcty (gdzieś na strychach lub piwnicach) które można zastosować - niskim nakładem kosztów - do oglądania filmów. Muszę przyznać, że oglądając jakikolwiek film na swoim "htpc" to wiatraczków nie słychać...siedzę jakieś 2-3m od niego...poza tym są zagłuszane przez...film :).

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Do lapa podłączone aktualnie.... Tym sposobem przy sobie nie mam żadnego urządzenia poza lapem i zasilaczem.. :)
                      To pomysl lepiej na jakims malym serwerku, zeby nie miec tyle popodłaczane do laptopa zamiast stacjonarnego kompa ktory by mosial chodzic non stop.

Skomentuj

Jakieś propozycje?
                        Chodzi o to, że i tak mój lapek już domaga się wymiany. A jak mam kupić w cenie lapa lepszy stacjonarny to wybór jest prosty.

Skomentuj

A masz dużo miejsca zajęte na tych dwóch dyskach? Jakby co to mam moj poprzedni serwer na sprzedaż ( sata-bez dyskow) http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas...ora-ms2110-1tb. Mozesz logować sie przez stronę internetową (https://www.mystora.com/) jak jesteś poza domem, a ogolnie w "Moj komputer" będziesz mial normalnie zamontowane jak zwykle partycje. Wystarczy tylko otworzyc przednią klapkę i wsunąć dyski/ dodatkowo ma usb na dodatkowy od przodu. Nie wiem jakie to teraz ma opcje dodatkowe bo od 2 lat stoi w kartonie :) więc po updacie firmware na pewno będzie coś nowego/ torrenty itp. Chyba, że poszukujesz bardziej rozbudowanych np. na 4, 6 dyskow, rackowe ale takie są droższe.

Skomentuj

Mam dwa zewnętrzne dyski na których przechowuję dane. Nie mniej, taka stacjonara chyba będzie lepszym rozwiązaniem, bo będzie u mnie jako baza do pracy.

Skomentuj

Ok. Jakiś potwór do gier, czy jak najbardziej eco?

Skomentuj

Przede wszystkim programy z serii photoshop, autocad itd.. Do tego konieczne 2-3wyjścia HDMI, aby pracowało to w dualu. W gry nie gram, ale dobra grafika się przyda.

Skomentuj

Panowie, jak sobie radzi Raspberry Pi z 1080p? Zakładając, że miałby uruchamiac filmy z folderu udostępnionego w sieci.

Skomentuj

W końcu w pełni złożyłem media center ( dałem starą obudowę po dellu po przeróbkach i przemalowaniu na czarny mat strukturalny), ale ze względu na problemy z XBMCbuntu + radeon wgrałem win7 i XBMC dla windowsa/ niestety czas uruchamiania to jakieś 2 minuty na zwykłym hdd. Przypadkowo znalazłem na necie tą stronkę http://openelec.tv/ i chyba wypróbuję to w wolnym czasie/ wydaje się lepsze od ubuntu- podobno idzie zainstalować na pendrivie.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Panowie, jak sobie radzi Raspberry Pi z 1080p? Zakładając, że miałby uruchamiac filmy z folderu udostępnionego w sieci.
                                    Masz już Raspberry? Ten Openelec ma przygotowaną specjalną instalkę dla Raspberry- 100mb. Co do odtwarzania po sieci to dobrze jakby był podłączony do gigabitowego routera.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                      XBMC dla windowsa/ niestety czas uruchamiania to jakieś 2 minuty na zwykłym hdd.
                                      No to linux ?

Skomentuj

Będzie to samo- linux + xbmc, czyli czas uruchamiania ten sam, a na ssd uzywanego mnie nie stac. Dlatego więc chce sprawdzić osobny system taki jak openelec...zobaczymy

Skomentuj

Czaruję...
                                        X