Cena niższa o około 20% to moze z braku VAT przy eksporcie z Niemiec? Teraz rozumiem czemu nie ma cennika. Kiedyś już emila do nich pisałem z zapytaniem o cenę i była cisza. Oni to importują dla siebie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
VAT w UE
Collapse
X
-
Nie na temat...Zamieszczone przez artur.ek Zobacz postaCena niższa o około 20% to moze z braku VAT przy eksporcie z Niemiec?
nie ma czegoś takiego jak brak podatku VatJuz mi sie nie chce...
-
Nie na temat...Nie brak VAT tylko moment zapłaty VAT. Przy eksporcie wewnątrzunijnym VAT rozlicza nabywca towaru jeśli jest płatnikiem VAT - czyli w tym przypadku firma sprzedająca głosniki z zagranicy sprzedaje je po cenie netto. A nabywca który jest firmą doliczy VAT do towaru w momencie sprzedaży klientowi który nie jest płatnikiem VAT.
Eksport z Polski poza UE też ma VAT tylko że wg stawki zerowej.
Skomentuj
-
Nie na temat...mylisz sie
vat nawet na zagranice (poza unie) jest placony w momencie zakupu i odbierany na granicy za pomoca "czeku" wystawionego przez sprzedawce
zajmowala sie tym firma global refound
w przypadku zakupu w unii nie masz takiej mozliwosci
swego czasu zajmowalem sie tym...Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postamylisz sie
vat nawet na zagranice (poza unie) jest placony w momencie zakupu i odbierany na granicy za pomoca "czeku" wystawionego przez sprzedawce
zajmowala sie tym firma global refound
w przypadku zakupu w unii nie masz takiej mozliwosci
swego czasu zajmowalem sie tym...
Nie pisałem o jakichś tam zakupach w sklepach i historiach handelku na berlińskich targowiskach. Napisałem wyraźnie o eksporcie towarów wewnątrz UE pomiedzy dwiema FIRMAMI bedącymi PŁATNIKAMI VAT. Eksporter wpisuje na fakturze VAT do zapłaty odbiorcy i dokonuje eksportu w cenie netto. A odbiorca płaci VAT u siebie i odprowadza od sprzedazy detalicznej. Jesli jej nie dokona to ma cały czas towar w firmie i moze sobie opowiadac na forach jakie korzystne zakupy zrobił i o ile to było taniej.
Od eksportu poza UE stawka VAT wynosi ZERO %. Jesli eksporter dotrzyma określonych terminów wysyłki towaru to nie odprowadzi VAT a jesli się spóźni to odprowadzi wg stawki ogólnej ale może wystapić o jego zwrot wg stawki preferencyjnej. Takie zasady obowiazują od 2008 roku.
---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post o 22:58 ----------
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaja bym wolal zaplacic 19% w DE niz 23% w PLLast edited by artur.ek; 06.01.2012, 22:25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez artur.ek Zobacz postaNic prostszego. Wystarczy dokonać zakupu detalicznego w DE i sobie "przywieść w walizce".
tylko ze hurt wtedy odpada
Skomentuj
-
I jeszcze większość sklepów detalicznych na przykład z Niemiec przy zakupie via Internet nie chce wysyłac towaru do Polski. Wiec naprawde trzeba by je przywozić w walizce.
No hurt to w ogóle występuje przy transakcjach B2B a nie przy sprzedazy detalicznej. Jak kupisz detalicznie w Niemczech to nawet cały kontener teoretycznie możesz jesli masz takie potrzeby. Albo wspólnie z kolegami kupujesz i to nie będzie hurt - choć może dadza na detalu opusty ilościowe.
Ale wtedy nie pochwalisz się że kupiłeś o 19% taniej
Skomentuj
-
Nie na temat...artur.ek pracowałem 5 lat w dużej firmie handlu zagranicznego więc wiem co piszę.
I pracowałem tam właśnie jak wchodziliśmy do UE i wiem jak się zmieniały przepisy zwiazane z tym.
Co więcej w mojej firmie nie chodziło o sam podatek VAT ale i o podatek AKCYZOWY.
Ale nie chce mi się już o tym gadac. To nie miejsce na to.
Proponuję ci iść do sklepu i powiedzieć, że chcesz coś kupić i wywozisz to do USA i poproś o vat 0%
---------- Post dodany o 00:02 ---------- Poprzedni post o 23:55 ----------
UWAGI MODERATORAprzypominam o tagu offtopic... Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Nie na temat...Pozwolicie, że jeszcze trochę poofftopicuje...
To w końcu jak to wygląda? Załóżmy, że kupuję w Audiocomponents jakiś towar, który na ich stronie kosztuje 100 Euro - ile mnie to faktycznie będzie kosztować? Jestem zwykłym dablem, który dokonuje zakupów w detalu - nie wie co to faktury, nie wie co to zwroty VAT'u, nie wie co to Unia Europejska - statystyczny polski dabyl z Wadowic (tych od Papieża i kremówek). Towar idzie do mnie kurierem ale koszty z tym związane pomijamy.
Skomentuj
-
Nie na temat...już wyjasniłem jak wyglada, po prostu lklukasz pisze o czym innym niż ja.
Jesli kupujesz detalicznie czyli nie jesteś płatnikiem VAT to kupujesz w cenie brutto - tak ci sprzeda sklep na terenie UE bez znaczenia w którym kraju sie ten sklep znajduje.
Jesli jesteś firmą i robisz eksport do innej firmy za granica na terenie UE która jest płatnikiem VAT to sprzedajesz mu w cenie netto - on odprowadza VAT w swoim kraju i analogicznie jesli od takiej firmy twoja firma importuje to kupujesz w cenie netto a VAT odprowadzisz u siebie puszczając go w sprzedaz detaliczną.
Skomentuj
-
Nie na temat...Dżizas, dalej nie wiem... Czyli jak w audiocomponents (czy w innych sklepach, które ogłaszają się w necie) coś kosztuje 100 Euro, to płacę za to właśnie 100 euro, czy dopłacam jeszcze jakieś różnice VAT'u czy cła, czy inne pierdoły?
Bajdełej - dlaczego w Rajchu VAT wynosi 19% a w Polsce 23%? Daje, kłerwa, do myślenie, co nie?
Bajdełej #2 - czy nie wydaje się Wam, że jak by ustalić, że np opodatkowanie zakupów, sprzedaży, miszmaszów, ustalić globalnie (no... co najmniej jewropejsko) na np 10-15, może nawet 20 procent, to świat byłby piękniejszy?... łatwiejszy? ale to chyba temat do spam postu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak jestes zwyklym kupujacym to placisz te 100 ojro i nic wiecej ( no jeszcze przesylka ). W tym juz jest wliczony VAT. Gdybys chcial od nich kupic cos hurtem i mialbys dzialalnosc to kupujesz po cenie netto, a VAT odprowadzasz w kraju (23.
Jeśli masz działalność,to wcale nie musisz kupować hurtem,faktycznie kupujesz w cenach netto i nie odprowadzasz żadnego VATu,bo go przecież nie płaciłeś-a to tym bardziej bezsensu,bo Vat się odprowadza w przypadku jeśli to ty byś sprzedawał coś Vatem,wtedy oddajesz go skarbówce,to jest tzw .podatek przechodni.
Skracając:możemy śmiało kupować dowolne ilości w UE,podając nr NIP z przedrostkiem PL(działalność w rejestrze unijnym) i dostajemy towar bez Vatu.
Można podać NIP firmy znajomego,ojca itd tylko nie trza ściemniać,bo sprawdzają...i po sprawie.
Wiem,bo robiłem zakupy na parę koła w Modushop na NIP ojca i dostałem towar 20% tańszy i tyle w temacie.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
No dokladnie. Co to za interes gdybys musial placic podatek tu i tam.
Zazwyczaj dla nas ( typowego detalisty ) lepiej jest kupowac na zachodzie i placic mniejszy VAT. Poblem pojawia sie, gdy przelicznik walutowy jest niezbyt oplacalny. Kupowalem na przestrzeni paru lat rozne rzeczy z niemiec i byl czas kiedy bylo tam znacznie taniej niz w kraju. Przy dzisiejszym kursie zlotego zazwyczaj nie jest tak rozowo.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaBajdełej - dlaczego w Rajchu VAT wynosi 19% a w Polsce 23%? Daje, kłerwa, do myślenie, co nie?
(Ale żeby nie było, że 23% mi się podoba czy coś :()
Skomentuj
-
Zamieszczone przez freedi Zobacz postaJeśli masz działalność,to wcale nie musisz kupować hurtem,faktycznie kupujesz w cenach netto i nie odprowadzasz żadnego VATu,bo go przecież nie płaciłeś-a to tym bardziej bezsensu,bo Vat się odprowadza w przypadku jeśli to ty byś sprzedawał coś Vatem
Eksporter nie płaci VATu tylko wpisuje na fakturze cene netto i Vat do rozliczenia odbiorcy. Odbiorca kupuje od niego po cenie netto. A sam odprowadza VAT w swoim kraju dopiero kiedy dokonuje sprzedaży do klienta nie będacego płatnikiem VAT.
Dlatego na forum ludzie którzy maja firmy imoga później wypisywać takie rewelacje że kupili głośniki w Niemczech o 19% taniej. Zapominają dodać że kupili je na firme i do tej pory nie sprzedali dlatego było "taniej" Wszyscy inni którzy od nich zechca kupic do własnego prywatnego uźytku kupią o 23% drożej.
Kiedys próbowałem coś kupic z Intertechnik.de i w odpowiedzi o mozliwość wysyłki podali mi adres dystrybutora w Polsce - czyli QBA. Po prostu do Polski nie wysyłali - mozliwe że się to już zmieniło. Było to w czasach kiedy krajowi dystrybutorzy stosowali bardzo dowolne przeliczniki walutowe - "spread" mieli lepszy niż w najpazerniejszych bankach. Jak EUR stał po 3 złote to oni potrafili przeliczac ceny towarów po 5 złotych - dlatego czesto w Niemczech było taniej niż w Polsce. Dzisiaj już tak nie jest i cena zalezy mocno od aktualnego kustu złotego. Trzeba więc pamiętac też że korzyść przy zakupie detalicznym w DE - ta róznica 4% na vatcie, może zostac zjedzona przez koszty przesyłki.
---------- Post dodany o 12:19 ---------- Poprzedni post o 12:14 ----------
Nie na temat...Zamieszczone przez mbar Zobacz postaNapisał dabyl
Bajdełej - dlaczego w Rajchu VAT wynosi 19% a w Polsce 23%? Daje, kłerwa, do myślenie, co nie?
Dlaczego w Polen jest 23%, a na Węgrzech 27%? Daje do myślenia, nie?
(Ale żeby nie było, że 23% mi się podoba czy coś )
Skomentuj
Skomentuj