Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

VAT w UE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie trochę mylicie pojecia:
    istnieje podatek nalezny i naliczony!
    kupujac za granica towar na firma placisz podatek vat od towatu
    podatek zaplacony odliczasz sobie od podatku naleznoego us i dlatego niby jestes do przodu
    ale ten podatek nalezy znow oddac us przy sprzedazy tego towaru dalej
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tak jest. dlatego "nie ma vat" w tym przypadku oznacza że nie odporowadza sie go w momencie zakupu. Ale kiedyś on zostanie odprowadzony gdzies na etapie kolejnej sprzedazy.

Skomentuj

odprowadzasz go odrazu placac cene brutto za towat
        vat zaplacony odliczasz sobie dopiero podczas nastepnego rozliczenia z us
        raz w miesiacu badz kwartalnie itd
        placisz go dopiero w trakcie sprzedazy towaru/uzyciu go do produkcji
        i koszty jakie ponosisz to roznica miedzy vatem ktory zaplaciles a naliczyles
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nadal piszemy o czym innym, piszesz o sposobie rozliczania VAT bo zapłata podatku nastepuje do 20 czy 25 kazdego miesiaca.
          Firma eksportująca towar na terenie UE nie odprowadza za niego VAT tylko pisze na fakturze do rozliczenia odbiorcy. Firma Importująca rozliczy VAT wg stawki w swoim kraju kiedy dokona sprzedazy do niewatowca. Oczywiście jesli dokona wczesniej księgowania kosztu zakupu a nie tylko wrzuci towar do magazynu a fakturę do szuflady, a tu moga być rozne myki na przykład dla ksiazkowców niezwiązanych zasadmi pełnej rachunkowości mozliwość ksiegowania kosztów w okresie całego roku rachunkowego. Księgowac natychmiast trzeba przychód ale kosztu nie trzeba ( to znaczy tym momentem poniesienia kosztu jest całe 12 m-cy) na przykład po to żeby pokazać wysoki zysk brutto za kwartał kiedy chce się starac o kredyt itp. A z towarem którego nie ma oficjalnie moga się w tym czasie dziac rózne rzeczy do momentu jego rozliczenia 9albo remanentu albo pierwszej kontroli skarbowej).

reasumując nie słyszałem o mozliwości zakupu detalicznej głosników z Intertechniki z 19% opustem. Może jesli jakas firma była w Polsce bezpośrednim dystrybutorem Lautsprecher-Produktions-Gesellschaft mbh i od nich kupowała Etony byłaby w stanie dac 19-20% opusty ilościowe. Ale chyba takiego dystrybutora nie ma w Polsce. Sa na pewno reselerzy Intertechnik.de bo mnie stamtad kiedyś do nich odsyłano - konkretnie do QBA.

Skomentuj

Czaruję...
          X