Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Biosem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Biosem

Płyta głowna Chaintech 7aia0 na socket 7 (duron,athlon)

Miałem ostatnio problem z ta płyta, problem tkwi w biosie,komp działal, siedzialem na necie, nagle wyskoczylo ze kabel sieciowy jes odłączony, pomyslalem ze to przez karte sieciowa gdyz sama mi sie luzowala i nie mialem styku czasem,reset robie,niespodzianka,zawiesil sie na oknie powitalnym w XP no to reset tym razem z obudowy, zawiesil sie na skandisku ktory odliczal od 10 sek i na 10 stanal :] reset, nie uruchomil sie komp juz, stukłem w obudowe z nerwow :P i uruchomił sie ale z biosem typu BOOT BLOCK ver.... AWARD please isnsert floppy to drive a PLEASE INSERT DISK AND PRESS ENTER, no to padł bios wiedzialem juz ale w taki dziwny sposob ? co najgorsze to mialem dyskietke z tym biosem, przemontowalem flopa z kompa od taty, bo ja u siebie nie mam flopa bo nie korzystam, wkladam flopa i nie widzi pliku awdflash no to biegne do kompa taty zmieniam nazwe i juz jest ok mysle , przychodze i tu error bo pomylilem sie w nazwie, napisalem awardflash no to znowu do kompa taty chce zmienic nazwe a Tu dyskietka nie dziala juz no to szukam biosa do płyty ale widze juz wersje 7aia5 i 7aia5e sciagam, od razu tez najnowszego flasha sciaglem ,ide z flopem do siebie do kompa i wtopa zawiesza sie na fleshu jak mam wpisac nazwe pliku z biosem, czy ktos sie juz spotkał z tym przypadkiem? plyta jest sprawna ino ten bios nie bardzo

Pozdrawiam

[ Dodano: 2004-12-17, 22:42 ]
    Zapomnialem dodać ze prosze o odpowiedź :)

[ Dodano: 2004-12-17, 23:01 ]
    Ey widzi ktos co tu pisze? :P

Hmm... jesli nie przyjmuje flash'a to raczej nie kombinowalbym zbyt mocno... Poszukaj po serwisach komputerowych. W kazdym wymiania kosc bios-u, ale nie kazdy bedzie tani. W Krakowie moglbym cos polecic. Taka w miare ludzka cena za ta usluge to okolo 70-80 pln. Jesli uda sie odreanimowac stara kosc to moze bedzie dalo sie cos z tej ceny urwac.

Skomentuj

szczerze mowiąc wiecej bys pewnie zaplacił za robocizne w sklepie komputerowym niz nowe mobo, zobacz na allegro wcale drogie niesa bo juz od 50zl kupisz np
      - na via masz np
      -http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36821478
      - w sumie z najtanszych plyt to najlepszym rozwiazaniem byl by zakup AsRocka (wg mnie)

Skomentuj

We Wrocku jak dobrze pamietam 20 zl taka usluga kosztuje, chlopaki od reki to robia :-)

Skomentuj

Heh no juz kupilem na alegro plyte Microstara, szukalem po sklepach nowej plyty n.ECS K7S5A lub tej samej ino ze w wersji Merkurego lub Matsonica i juz nie maja niestety :( dzieki za pomoc, heh dobrze ze na alegro kupuja uszkodzone plyty za jakies 20 zl moze pojdzie :)

Skomentuj

no niestety w tej twojej plycie to juz bios o wymiany byl albo do sfleszowania ale nie z dyskietki tylko innego kompa albo takiego specialnego urzadzonka, no ale jak juz masz nowa to spox :)

Skomentuj

wydaje mi sie ze biosa zrobiłbym jakbym mial dyskietke z tym biosem i tym flasherem sprawna ale na pecha ona sie zepsuła po chwili jak to mowia life is brutal and full of zasadzkas i czasem kopas w dupas :] spoko dzieki za odpowiedzi :)

Skomentuj

Czaruję...
              X