Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

malowanie drewnianych schodow - jaki lakier? jak malowac?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

malowanie drewnianych schodow - jaki lakier? jak malowac?

Panowie pomocy :) mam do pomalowania drewniane schody - na pewno ktos z Was juz przez to przechodzil
    jaki lakier jest najlepszy? czym malowac? jak przygotowac drewno? stosowac wypelniacz porow czy jakis inny podklad?

glowne wymaganie to to zeby sie nie wycieral - czesto uzywane, wejsciowe schody do mieszkania, drugie wymaganie to nakladanie walkiem/pedzlem

schody wczesniej byly pomalowane farba olejna, jest zeskrobana, calosc jest oszlifowana(recznie) i w calkiem dobrym stanie, mozna w ogole cos takiego pomalowac teraz lakierem? sa male ubytki - mozna uzupelnic je szpachla do drewna? czy element do wymiany koniecznie?

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
    jaki lakier jest najlepszy?
    Od siebie polecę lakier CAPON - śmierdzi bo śmierdzi, ale dwudziestoletni parkiet się dobrze trzymał
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jako że to mój post nr. 1 na tym forum, witam wszystkich.

U mnie do uzupełniania ubytków "majster" zastosował Resiplast firmy Deva. Według speców z forum muratora, najtrwalsze obecnie lakiery do podłóg to lakiery 2 komponentowe, poliuretanowe. U mnie na schodach jest Bona Traffic, 3 lata użytkowania nie zrobiło na nim wrażenia, jest ciągle jak nowy. Polecane marki to również Loba, Berger-Siedle, Pallmann. Warto dokupić inhibitor UV aby schody nie ciemniały / żółkły. Aplikacja jak najbardziej wałkiem.

Odnośnie tzw. śmierdzieli, podobno ze względu na różne normy ekologiczne nie można do ich produkcji stosować tych samych składników co 20 lat temu, i obecnie to są zupełnie inne produkty które wcale nie są takie trwałe / twarde.

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
        Od siebie polecę lakier CAPON - śmierdzi bo śmierdzi, ale dwudziestoletni parkiet się dobrze trzymał
        CAPON/KAPON to PODKLAD!
        to nie jest lakier koncowy!

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
        najtrwalsze obecnie lakiery do podłóg to lakiery 2 komponentowe, poliuretanowe.
        dokladnie, i niestety nie sa one za tanie
        niestety dobre kosztuja od ok 100zl/l

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          CAPON/KAPON to PODKLAD! to nie jest lakier koncowy!
          Źle napisałem. Chodziło mi o: "Od siebie polecę pod lakier CAPON... "
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

szczerze mowiac to juz przezytek...

Skomentuj

Przeżytek przeżytkiem, ale po ostatnim cyklinowaniu parkietów i pokryciu ich jakimś super hiper sprowadzanym z zagranicy lakierem, co miał być niezniszczalny podłoga po dwóch latach prawie niczym sie nie odróżniała od tej wcześniejszej "zacaponowanej".
              marcinsywala.pl

Skomentuj

kupilem lakier Bona Traffic(mam nadzieje ze 5l wystarczy), podklad Bona Prime i szpachlowke Bona MixFill, wyszlo ok 600zl, myslalem ze wyjdzie wiecej :) ciekawe jak to sie sprawdzi i czy warto bylo zainwestowac w cos lepszego

---------- Post dodany o 00:41 ---------- Poprzedni post o 00:11 ----------

dzieki za pomoc :thumbup:
                Last edited by damiani; 19.01.2012, 21:41.

Skomentuj

Czaruję...
                X