Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oświetlenie LED

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oświetlenie LED

Witam Was i proszę o poradę.

Zamierzam zmienić żarówki w mieszkaniu i zastąpić je właśnie tytułowymi LED. Poproszę o radę może ktoś z was robił już takie przemeblowanie żarówkowe i ma wiedzę w tym temacie -co i dlaczego kupił lub zamierza kupić. Nadmieniam,że mieszkam w bloku i największy pokój ma 20m kw.
    Pozdrawiam i liczę na merytoryczny rozwój wątku, który mam nadzieję przyda się nie tylko mnie :)

Od około 2 miesięcy jestem w trakcie wymiany zwykłych żarówek na Ledy. Ogranicza mnie tylko cena tych żarówek, bo gdyby były tańsze to świeciłyby już w całym domu.
    W pokoju 20m2 mam wkręcone 3 żarówki ledowe, każda po bodajże 3W (80 led smd) typu świeczka, skierowane ku górze (sufit) i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z efektu, fakt świecą trochę słabiej niż 3 zwykłe żarówki 60W (odpowiedniki ledów) ale szybko się przyzwyczaiłem.
    Przede wszystkim przemawia za nimi oszczędność, nawet energooszczędne muszą sie umyć, nie mówiąc już o innych negatywnych aspektach energooszczędnych...
    Bardzo dużo modeli/typów, świeczka/kula, wszystkie typy gwintów...
    Osobiście POLECAM :)

Skomentuj

O widzisz :) dzięki za odpowiedź.
      Czyli w ok. 20m masz 3x 3w (80smd) i to praktycznie to samo co 3x 60w standardowych żarówek. Dobrze wiedzieć

Pozdrawiam
      Last edited by BraWo; 16.01.2012, 20:45.

Skomentuj

Tak podawał sprzedwaca, ale w rzeczywistości będzie słabiej świeciło... Jednak ja jestem zadowolony, liczylem się z tym że może świecić duuużo słabiej.
        Sam musisz dojść do wprawy, popróbować, kup sobie na próbę 2szt. i będziesz wiedział ile żarówek o jakiej mocy i ilości lumenów potrzebujesz w danym pomieszczeniu. Ja dokupowałem po jednej sztuce aż efekt był zadowalający

Skomentuj

W czesci salonowej ma 6 szt. 2,3W bodajrze odpowiadające 20 Watowym "konwencjonalnym". Muszę powiedzieć że bez problemu je zastępują, światła jest tyle samo lub trochę więcej. Trzeba pamiętać o dobrym zasilaczu.

Skomentuj

Ja kupowałem do żyrandoli i kinkietów, gwint E14 i E27 bezpośrednio na 230V

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              W czesci salonowej ma 6 szt. 2,3W bodajrze odpowiadające 20 Watowym "konwencjonalnym". Muszę powiedzieć że bez problemu je zastępują, światła jest tyle samo lub trochę więcej. Trzeba pamiętać o dobrym zasilaczu.
              No właśnie tylko, że ja chcę mieć to zasilane bezpośrednio z sieci bez zasilacza

Skomentuj

w Castoramie jest promocja na żarówki LED: http://www.castorama.pl/produkt-tygo...zarowki-60-led tylko to są na bolce a nie gwint ale może i takie lampy masz. ja LED-y mam zamontowane w całej kuchni, około 3 metrów takiej taśmy ledowej pod szafkami i spokojnie oświetla wszystko co potrzeba pozdro

Skomentuj

Są przejściówki z Gu10 (bolce) na E14 i E27 w cenie około 3-4zł

Skomentuj

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                    Napisał Marios
                    No właśnie tylko, że ja chcę mieć to zasilane bezpośrednio z sieci bez zasilacza
                    Niema znaczenie może być 220V, ja wykorzystałem instalacje którą miałem.
                    Tak czy inaczej ledy polecam, tylko ciekawe kiedy to się zwróci ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
                      w Castoramie jest promocja na żarówki LED: http://www.castorama.pl/produkt-tygo...zarowki-60-led tylko to są na bolce a nie gwint ale może i takie lampy masz. ja LED-y mam zamontowane w całej kuchni, około 3 metrów takiej taśmy ledowej pod szafkami i spokojnie oświetla wszystko co potrzeba pozdro
                      Dzięki za linka. Trzeba będzie sprawdzić organoleptycznie. Jutro tam podjadę to się zobaczy :)

Skomentuj

Ja mam u siebie ledy w przedpokoju, kuchni, łazience i toalecie. W takich pomieszczeniach moim zdaniem sprawdzają się wyśmienicie, no może poza łazienką, gdzie koło lustra mam halogenowe lampki i to mnie ratuje. Niestety, ale barwa ledów, a przynajmniej tych tańszych średnio w moim odczuciu nadaje się do czytania i oglądania swojej twarzy w lustrze. Barwa jest ok, ale nie do końca jest to takie "żółte" światło jakiego bym czasami oczekiwał. OK naprawdę dłoń ma bardziej naturalną barwę niż przy żarówie, ale zrób sobie zdjęcie w takim i takim oświetleniu i powiedz które Ci się bardziej podoba. Druga rzecz na przedpokój mam 8 ledów i jest w sam raz. Kuchnia 6m2 - 6 ledów i troszkę mało. Mam bardzo mały kibelek i z początku miałem dwa ledy, ale szybko domontowałem kolejne dwa. Jakoś średnio mi się chce wierzyć, że 3 żarówki oświetlą pokój 20m2. Po trzecie ledy dają bardziej kierunkowe światło niż żarówy i weź to pod uwagę. Widać na twarzy cienie pod oczami, brodą i jest to tak sobie przyjemne. Po czwarte PRZENIGDY nie kupuj ledów firmy Polux. Jakość jest tragicznie beznadziejna. mam 25 żarówek tej firmy i spokojnie 15 sztuk przez pół roku!!! się spaliło. Tragedia. I nie jest to wina mojej instalacji czy coś. Wiele osób potwierdza ich beznadziejną trwałość. Nie chcę nastawiać przeciw tej firmie, zawsze wręcz preferuję polskie firmy, ale tutaj to jest przegięcie.

W moim odczuciu tradycyjne żarówki są lepsze pod względem barwy światła. Natomiast ledy zdecydowanie wygrywają z energooszczędnymi żarówkami. Tu nie ma gadania. Radziłbym jednak nie oszczędzać na żarówkach i kupować stopniowo - najpierw takie miejsca jak łazienka, kuchnia, przedpokój i wtedy dopiero sprawdź w pomieszczeniach, gdzie dużo przebywasz

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
                          w Castoramie jest promocja na żarówki LED: http://www.castorama.pl/produkt-tygo...zarowki-60-led tylko to są na bolce a nie gwint ale może i takie lampy masz.
                          zarowki tego typu to tylko bajer - swieca bardzo punktowo i zrezygnowalem z ich uzywania
                          plus tych z casto to ciepla barwa swiatla - zimne po pewnym czasie sa mniej przyjemne

niestety dobre LEDy kosztuja, tak samo jak te swietlowki energooszczedne
                          po zakupie dobrej latarki LED juz wiem ze nie warto oszczedzac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            niestety dobre LEDy kosztuja, tak samo jak te swietlowki energooszczedne
                            po zakupie dobrej latarki LED juz wiem ze nie warto oszczedzac
                            Tak, zgadza się jakość musi kosztować.
                            Tylko teraz, które z dostepnych na np. Allegro, lub markecie budowlanym mozna polecić?
                            Na tą chwile wiem że ok 350-400Lm jest ekwiwalentem standardowej 50-60W. Cena takich LED żarówek to od 20-70zł (z tego co widziałem)

Skomentuj

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                              Na tą chwile wiem że ok 350-400Lm jest ekwiwalentem standardowej 50-60W. Cena takich LED żarówek to od 20-70zł (z tego co widziałem)

No i właśnie tu rodzi się pytanie o sens instalowania czegokolwiek "lepszego" od zwykłej starej żarówy. Zalożenia są takie, że płacimy więcej a za jakiś czas zaczynamy podobno zyskiwać w postaci mniejszych rachunków za prąd. Ok wg moich obliczeń absolutne minimum przy którym wyjdziemy na przysłowione zero to 1500h świecenia. Po tym czasie pewnie sporo z tych energooszczędnych żarówek będzie już nie sprawna lub ich fantastyczna moc świecenia zmaleje przynajmniej o połowę. Słabnięcie ledów czy świetlówek to normalna sprawa.
                              Uwzględniajac ten fakt powiedziałbym, że faktyczny czas zwrotu wydłuży się przynajmniej 2 krotnie. Czyli po ok 2 latach jesteśmy na "0". Ciekawe jak to będzie z trwałością, 3000h to już szmat czasu. Żeby się nie okazało, ze tych ledów nie trzeba wymieniać właśnie co 2-3 lata .

Kolejna sprawą jest to, że absolutnie nie opłaca się montować takich żarówek w miejscach gdzie światło jest używane okazjonalnie np przedpokój, łazienka, piwnica, garaż itp. Tam czas zwrotu będzie równy dziesiątkom lat. Chyba u kogoś w przedpokoju lub łazience pali się światło po np 3h dziennie.

No i tu dochodzimy do pewnej pułapki, błędnego koła. Okazuje się, że te żarówki najbardziej sie opłaca montować tam gdzie się najwięcej pali światła, czyli tam gdzie siedzimy, czytamy książkę, ucyzmy sie, pracujemy. Czyli wszędzie tam gdzie dobra jakość światła w sumie jest z korzyścią dla naszego zdrowia, opłaca się montować niezdrowe świetlówki lub ledy. Ledy podobno są zdrowsze ale to i tak jest kicha w porównaniu do zwykłej żarówki .

Skomentuj

Nie na temat...
                                i wracamy do wielkiego kartelu zarowkowego...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  i wracamy do wielkiego kartelu zarowkowego...

Otóż to! Wyobraź sobie, masz wielką firme robiącą żarówki, zarabiasz kupe szmalu i po przejściu na nową technologię w myśl wyższych wartości typu ekologia odstąpisz wielki kawałek tortu który do tej pory zgarniałeś? Szczerze w to wątpię. Wszystko zostało tak policzone, że producent zarabia swoje, tyle ile zarabiał. My płacimy tyle ile płaciliśmy. Jedyni wykiwani to dostawcy energii hehehe. Tzn oni w sumie też nie mają tak źle bo jakby popatrzeć z perspektywy czasu to pomimo co raz to nowszych technologii i co raz to bardziej energooszczędnych urządzeń, pochłaniamy co raz więcej energii. Ilość gadżetów wpiętych do sieci domowej ciągle rośnie

Skomentuj

A może DIY

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6743

mam i polecam.

Skomentuj

Jq, wygląda to b. dobrze :)

Ale ja już zakupiłem zestaw.
                                      Aby pogodzić "stare i nowe" kupiłem Halogen Philips 35W (ekw. 50W) oraz LED SMD 5,4W (ekw. 35-40W). Całość świeci bardzo przyzwoicie.
                                      Mam możliwość świecenia 1 lub 2 oraz 1+2. Jestem zadowolony z efektu.
                                      Pozdrawiam
                                      Wojtek vel BraWo

Skomentuj

:glare:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X