Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaką specjalność wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaką specjalność wybrać?

Witajcie, jako, że za niedługo stanę przed wyborem specjalności na moich studiach, chcę Was poprosić o radę.
    Studiuję sobie energetyke i do wyboru mam 7 specjalności.
    Zapytacie co mnie interesuje? No i właśnie mnie interesuje w sumie wszystko. Najmniej to chyba ta energetyka jądrowa mnie interesuje, w sumie nie wiem dlaczego, ale jakoś mnie nie ciągnie.

Najbardziej mnie interesuje: energetyka wodorowa, modelowanie komputerowe, systemy sterowania i zarządzania w energetyce i zrównoważony rozwój ( tzn odnawialne źródła )

Prosiłbym o wszelkie rady, najlepiej osób z branży, ale może jacyś znajomi znajomych coś tam polecali itp.
    O co mi chodzi? Chodzi mi o to, aby wybrać coś przyszłościowego i przede wszystkim w miarę pewnego.
    Np. taka energetyka jądrowa - niby to przyszłościowe, ale czy pewne? To samo z odnawialnymi źródłami: wiele jest zwolenników i wiele przeciwników. A takie linie przesyłowe? Nieważne co będzie energie wytwarzało, ale linie będą zawsze :P Teoretycznie przynajmniej.

Dobra, więc tutaj są nazwy specjalności i opisy każdej z nich:

Ciepłownictwo, Ogrzewnictwo i Klimatyzacja
    Studia na tej specjalności umożliwiają przygotowanie specjalistów w zakresie efektywnego wykorzystania energii, projektowania, budowy i eksploatacji urządzeń cieplnych, procesów spalania i ochrony środowiska, ciepłownictwa i ogrzewnictwa, wentylacji i klimatyzacji, zintegrowanych systemów zarządzania energią.

Energetyka Jądrowa
    Studia na specjalności Energetyka jądrowa obejmują zagadnienia: nadprzewodnictwa, półprzewodników, materiałów magnetycznych, termoelektrycznych, dielektryków, kompozytów, a także stosowanie wodoru jako nośnika energii rokującego zajęcie istotnego miejsca w energetyce przyszłości. Szczególna uwaga poświęcana jest energetyce jądrowej, głównie w jej zaawansowanych postaciach.

Energetyka Wodorowa
    Specjalność umożliwia kształcenie w zakresie właściwości materiałów (w tym nanomateriałów), ich stosowania, badania oraz projektowania właściwości funkcjonalnych dla potrzeb szeroko rozumianej energetyki, w szczególności związanych z materiałami dla ogniw paliwowych i technologii wodorowych, akumulatorów litowych dla przenośnej elektroniki i samochodów elektrycznych, ogniw fotoelektrochemicznych, a także materiałów termoelektrycznych oraz korozją materiałów stosowanych w energetyce.

Modelowanie Komputerowe w Energetyce
    Specjalność umożliwia kształcenie w zakresie wykorzystywania metod komputerowych do modelowania procesów fizycznych i chemicznych występujących w energetyce. Uzyskają wiedzę w zakresie modelowania elektrowni oraz identyfikowania problemów w systemach energetycznych. Uzyskają także wiedzę i umiejętności do tworzenia własnych programów i procedur numerycznych oraz wiedzę niezbędną do projektowania procesów energetycznych, sterowania tymi procesami i ich optymalizacji.

Systemy, Maszyny i Urządzenia Energetyczne
    Problematyka studiów obejmuje projektowanie, budowę i eksploatację kotłów, turbin parowych, turbin gazowych, układów parowo-gazowych, silników spalinowych, wymienników, sieci cieplnych, węzłów cieplnych, pomp, sprężarek, wentylatorów, układów pomiarowych cieplno-przepływowych i komputerowych układów sterujących.

Systemy Sterowania i Zarządzania w Elektrenergetyce
    Studia umożliwiają uzyskanie wszechstronnej wiedzy w zakresie wytwarzania, przesyłu, rozdziału i efektywnego użytkowania energii elektrycznej, w tym o technicznych aspektach przekształcania różnych form energii, w szczególności energii mechanicznej na elektryczną oraz elektrycznej na mechaniczną i cieplną.

Zrównoważony Rozwój Energetyki
    Studia umożliwiają kształcenie w zakresie energii odnawialnych i racjonalnego wykorzystania energii, metod holistycznych oraz problemów rozwoju energetyki w aspekcie ekonomicznym, społecznym i ochrony środowiska.

Dziękuje za wszelkie podpowiedzi/sugestie i uszanuję każdą wypowiedź i każde zdanie :)

Pozdrawiam

ja Ci tylko podpowiem, ze sam mjusisz zdecydowac :) bez sensu jest studiowac cos co Cie nie pociaga, cos czego sam z checia bys sie nie nauczyl
    a co do pracy - to nie inzynier szuka pracy, a praca inzyniera wiec jak bedziesz w czyms dobry to praca nie musisz sie przejmowac

Skomentuj

No tak, spodziewałem się takiej odpowiedzi Zdaję sobie z tego sprawę.

Ale poczekam jeszcze trochę może ktoś się jeszcze wypowie :)

Skomentuj

zapoznaj sie z rynkiem, np jakie duże korporacje są w twoim mieście, kogo stale szukają, możesz nawet zadzwonić. I pójść na taką specjalizację co da ci robote i kase.

PS. nie zmienia to faktu, że damiani dobrze gada, piwa mu dać.:)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
          Energetyka Jądrowa
          Może by było dobre gdyby była u nas chociaż jedna elektrownia atomowa a tak to lipa. Czy i kiedy powstanie? Nikt tego nie wie. Gdyby powstała to perspektywa pracy w takiej elektrowni jest fajna bo zarobki będą na pewno bardzo dobre ale jak nie powstanie to będziesz miał strzał w próżnię. No i nawet jakby miała powstać to po zakończeniu studiów musiałbyś na tę elektrownie czekać pewnie minimum 10 lat.

Energetyka Wodorowa
          IMO tego nawet nie można nazwać przyszłościowym kierunkiem bo o wodorze jako paliwie przyszłości sie czyta od wielu lat i nadal się nic w tym temacie nie dzieje. Może tak być, że przejdziesz na emeryturę a stan rzeczy się nie zmieni . Mogę się strasznie mylić bo przełomy w technice zdarzaja się z dnia na dzień ale z drugiej strony energetyka jest bardzo konserwatywnym obszarem i tak nowe technologie nie wchodzą do użycia tak natychmiast. W wielu rozdzielniach znajdziesz jeszcze urządzenia pamietające lata 70 a moze i 60te, modernizacja nie przebiega tak szybko bo to są miliony zł a jak coś działa to po co to ruszać, prawda . Nawet jakby się jutro okazalo, że jest przełom i mamy super tanią technologię wodorową to nim powstałaby pierwsza tego typu instalaja w polsce to znów mógłbyś być w sile wieku, patrz punkt wyżej ile sie u nas buduje a raczej nie buduje jedną głupią atomówkę.

Modelowanie Komputerowe w Energetyce
          Ciekawe ale IMO na zbyt dużym poziomie ogólności.

Systemy, Maszyny i Urządzenia Energetyczne

Systemy Sterowania i Zarządzania w Elektrenergetyce
          To są jak dla mnie najciekawsze kierunki, pierwszy bardziej pod katem utrzymania ruchu w elektrowniach, drugi chyba bardziej pod katem energetyki, chociaż te przemiany elemtrycnzej w mechaniczną i cieplna mi tu troche nie pasują.

Ogólnie to chyba kolega Racjonalny może sie najlepiej wypowiedzieć bo on jest na bierząco w tematach energetyki.

Skomentuj

Moja rada,
            To studiowanie czegoś co jest wyjątkowe.
            Kierunku który nie ogranicza się tylko do jednej dziedziny ale daje szerokie horyzonty oraz takiego na który nie ma aktualnie "mody". był już boom na Marketing, teraz jest na informatykę, za chwilę będzie jeszcze coś innego.
            Trzeba patrzeć przyszłościowo

Pozdrawiam i trzymam kciuki za trafny wybór

Skomentuj

ja Ci powiem na swoim przykladzie ... skonczylem na PWr teleinformatyke, specjalnosci do wyboru były dwie... projektowanie sieci teleinformatycznych oraz utrzymanie sieci teleinformatycznych

ja bylem na projektowaniu ... od utrzymania roznił się jednym przedmiotem w ktorym program i tak w 70% był identyczny jak na utrzymaniu tylko ze tam ten przedmiot troche inaczej sie nazywal ;p
              poza tym mielismy kilka niby roznic ktore w praktyce roznily sie ... nazwa przedmiotu, prowadzacy grupy tematyczne tez byli ci sami jak jakis przedmiot sie pokrywal to prowadzil go u nas i na utrzymaniu. Podlegalismy tylko pod inne katedry.

ze wzgledu na specyfikę twojego kierunku rozbieznosci zapewne beda wieksze niz u mnie były choc cos mi sie wydaje ze i tak duzo Ci sie bedzie pokrywac poza samym marketingiem w opisie kierunku na stronie wydzialu proponuje dokladnie porownac sobie programy konkretnych przedmiotow. Podejrzewam ze po 3 latach i tak już masz pewien obraz tego co robisz lub chcesz robić ....

wybor kierunku rzecz ważna ale wazniejsza sprawa jest by razem z dyplomem juz cos konkretnego przedstawic potem w CV, jakies praktyki w ciekawej firmie w ktorej robilo sie cos konkrentego, certyfikaty, umiejetnosci praktyczne,
              kierunki podane przez Yoshiego wydaja sie dosyc elastyczne, pasowalo by bys znal dobrze jakies CADowskie aplikacje a nie tylko " robilismy cos takiego raz na laborkach" ;p
              przy rozmowie w 95% firm nikt nawet nie bedzie wnikal jaka miales specjalnosc i pewnie nikt o to nie zpayta (no z doswiadczenia to jedynie moge powiedziec ze Ernst & Young to jedyna firma jaka znam ktora patrzy na historie od pierwszego roku hehe nawet srednia ocen wliczana do pkt w rekrutacji)

to nie inzynier szuka pracy, a praca inzyniera wiec jak bedziesz w czyms dobry to praca nie musisz sie przejmowac
              no z tym to sie tak do konca zgodzic nie mogę, akurat w takim kraju jak Polska nie tylko wystarczy byc dobrym :) .. oczywiscie w tym aspekcie sie duzo na plus zmienilo ale sytuacja jaką mam w europie obecnie (co przeklada sie tez na Polske) nie wyglada wcale tak super optymistycznie jak piszesz ... i jak ktos na studiach "tylko studiował" to start w "wyuczonej" branzy dla wiekszosci absolwentow wcale nie jest taki latwy i kolorowy ... zreszta wystarczy sobie statystyki poprzegladac.
              Last edited by bawolek; 20.01.2012, 13:53.

Skomentuj

Dobry inżynier, to przede wszystkim wieloletnia praktyka, a studia to tylko początek. Praktyki na studiach które trwają miesiac czasu, tez za wiele nie dadzą dla przyszłego inżyniera, tym bardziej że i my i nasi przyszli pracodawcy mają świadomość jak nieraz wyglądają takie praktyki.

Co do specjalności mam podobne zdanie jak El_liero. Zorientuj się na rynku pracy, jakich specjalistów poszukują, jakie są zarobki i perspektywy rozwoju w danych firmach. Na twoim miejscu zastanawiał bym się nad: Ciepłownictwo, Ogrzewnictwo i Klimatyzacja; Systemy, Maszyny i Urządzenia Energetyczne; Systemy Sterowania i Zarządzania w Elektroenergetyce.

cudny90, juz nie długo sie dowiesz (o ile jeszcze nie wiesz) dla czego nasze pokolenie jest nazywane "pokoleniem 1200"

Skomentuj

Jako Inzynier energetyki cieplnej i jądrowej, a wkrótce majster Energetyki o specjalności Budowa i eksploatacja systemów energetycznych na twoim miejscu wybrałbym: Ciepłownictwo, Ogrzewnictwo i Klimatyzacja

Jest sporo firm z zakresu klimatyzacji jak i ciepłownictwa szukających potencjalnych pracowników. W moich okolicach Ci którzy poszli na tzw: "Chłodnictwo i klimatyzacje" mają najtrudniejsze studia ale zarazem kilkoro z nich juz pracuje:) Elektrownie i elktrociepłownie roboty tam nie dosaniemy bez.... a projektowanie systemów chłodniczych czy kotłów małej mocy juz jest duzo lepiej z pracą.

Skomentuj

informatyka zawsze będzie na topie, taki jest dziś świat i jest od tego uzależniony. Natomiast, co do studiowania kierunku który kogoś fascynuje, pociąga, zachęca do zgłębiania wiedzy to ile osób studiuje właśnie taki kierunek "dla siebie"? Wydaje mi się, że nie wielu.

Co do pytania kolegi, zależy gdzie siebie widzisz w przyszłości. Zorientuj się jaki ma potencjał rynek pracy, który jest dla Ciebie docelowy. Wtedy wybieraj specjalizację.

Skomentuj

Jestem wykładowcą w Katedrze Maszyn i Urządzeń Energetycznych Politechniki Krakowskiej. Pierwsza rzecz jaką mogę napisać, to uwaga o tym, że jeśli planujesz podjąć studia na specjalności "Systemy, Maszyny i Urządzenia Energetyczne", jako drugi stopień (tak to rozumiem) to proponowałbym jednak Politechnikę krakowską, nie AGH. Jeśli o energetykę chodzi, to KMiUE w której pracuję, jest daleko z przodu przed AGH. Nie jest to przechwałka czy lojalnościowa reklama, ale status jaki posiadamy w "środowisku" naukowym, wynikający między innymi z liczby publikacji z tego zakresu, osiągnięć patentowych, współpracy z przemysłem itd. Co do pracy natomiast w zawodzie o wspomnianej specjalności, to wcale nie jest tak kolorowo, jak inni użytkownicy piszą. Owszem, są oferty. Najczęściej po tej specjalności poszukują pracowników do dużych inwestycji typu planowanie, modernizacja i budowa bloków energetycznych (bardzo popularny w Polsce ostatnio temat to bloki nadkrytyczne). Ale najczęściej są to kontrakty w różnych miejscowościach w Polsce, więc o życiu prywatnym tudzież rodzinnym zapomnij. Miejscowe elektrownie i inwestycje to z kolei kliki z kapitałem zagranicznym. Nie ma szans się wcisnąć, jeśli nie ma się znajomego co najmniej dyrektora jakiegoś działu. O EC Kraków (Francuzi) bądź Elektrowni Skawina (Czesi) możesz więc od razu zapomnieć. Mam tam znajomych i wiem, jak sprawa wygląda. Inna rzecz to taka, że praca w elektrowni, tudzież elektrociepłowni jakoś specjalnie fascynująca nie jest i niestety odbywa się w systemie zmianowym. Będąc dyrektorem działu np. kotłów, przez większość czasu siedzisz przed monitorem i śledzisz wskazania czujników. Jedynie "biura" typu planowania budowy i remontów, inwestycji i zakupów itp. mają "normalne" godziny pracy i dość urozmaicone zajęcia. Jeśli więc ta specjalność, to raczej później szukać ofert niezwiązanych z nią bezpośrednio, typu biura projektów, zakłady produkcyjne i remontowe urządzeń do energetyki itp.

Co do "Modelowania Komputerowego w Energetyce", to jest to praca typowo inżynierska. Polega niemalże jedynie na projektowaniu i modelowaniu procesów przepływowych, cieplnych, wytężeniowych itd. w dedykowanych pakietach komputerowych (np. Ansys, Fluent, Catia itd). Po tym praca jest i zawsze będzie, zarobki też niezłe. Ale, siedzisz na d...przez cały czas i gapisz się w monitor. W Krakowie jest wiele firm, w których znajdziesz zatrudnienie, tutaj nie ma ryzyka.

"Energetyka Jądrowa" to temat bardzo nośny i wdzięczny. Taka elektrownia w Polsce powstanie, bo powstać musi, jeśli nie chcemy się gospodarczo (a więc i politycznie) uzależnić od sąsiadów. Problem w tym, że budowa takiej placówki to minimum 15 lat. Pierwsza powstanie najprawdopodobniej w Żarnowcu. Zadaj więc sobie pytanie, czy chcesz tyle czekać i z tamtą dziurą związać swoją przyszłość :).

"Zrównoważony Rozwój Energetyki", czyli jak piszesz, energetyka odnawialna. Jest na to światowe lobby, są naciski polityczne, jesteśmy w Unii i dopóki w niej będziemy, to będziemy tym terroryzowani. Udział energii odnawialnej w produkcji energii zgodnie z wytycznymi unijnymi musi się u nas ciągle zwiększać, aby osiągnąć bodajże 20% do 2020 roku. Tak więc tutaj praca pewnie też jest i będzie. Elektrownie konwencjonalne z narzuconym przepisami unijnymi współspalaniem biomasy, elektrownie wodne, wiatrowe, biopaliwa itd. Zapotrzebowanie więc na odpowiednich ludzi jest.

"Ciepłownictwo, Ogrzewnictwo i Klimatyzacja". To jest bezpośrednio moja "działka". W niej pracowałem i w niej teraz się specjalizuję naukowo. W Krakowie praca w tej branży jest. Płaca dobra, robota ciekawa. Oprócz projektowania, ma się styczność z rzeczywistymi obiektami budowlanymi. Można zobaczyć co i do czego się projektuje, jak to wygląda, itp. Kolejna rzecz to taka, że jak zapewne wiesz, z uwagi na implementowanie na grunt rodzimy przepisów unijnych obecnie obowiązkowe są tzw. certyfikaty energetyczne dla każdego nowobudowanego lub remontowanego budynku mieszkalnego albo lokalu użytkowego. Podlega to pod projekt architektoniczny, którą to część wykonują osoby po omawianej specjalności (konieczna jest praktyka na budowie i projektowaniu, książka budowlana itp, ale to pewnie wiesz). Rozwój w dziedzinie ograniczenia energochłonności budynków mieszkalnych jest ciągły i dodatkowo sankcjonowany przepisami, co siłą rzeczy wiąże się z tym, że jest na osoby z odpowiednim wykształceniem zapotrzebowanie. Jeśli trafisz do PK, to na pewno trafisz też na mnie, jako że ja prowadzę przedmioty związane z projektowaniem instalacji centralnego ogrzewania i fizyką cieplną budowli :).

Podsumowując, proponowałbym wybrać jedną z polecanych przeze mnie specjalności, kierując się swoimi zainteresowaniami, jako że czegokolwiek byś nie wybrał, to o pracę nie będzie ciężko.
                      Last edited by Racjonalny; 20.01.2012, 19:15.

Skomentuj

sam niedawno obroniłem magistra na mechanice i budowie maszyn (2005r) i przyznam że gdybym tylko studiował jak to pisze bawolek to mógłbym teraz może wykładać towar na ladę. Już w trakcie studiów starałem się odbyc jak więcej praktyk (ponadprogramowych!) i nawiązać kontakt z przemysłem. Dzięki temu szef firmy, w której miałem 2 praktyki i w wakacje zasuwałem z "fizolami", zapytał czy nie chciałbym zrobić pracy mgr z tematyki im przydatnej. Tak się zaczęło i juz praktycznie na 8 semestrze miałem stały dochód i praca która wykonywałem była moim późniejszym dyplomem. Teraz mam przyjemność pracować w jedynej polskiej i jednej z liczących się w świecie firmie zajmującej się wybuchowym platerowaniem metali. Co więcej szef "pogonił" mnie na doktorat bym sie nie "nudził" Dlatego jak nie boisz się pracy to wybierz się do kilku firm i popytaj czy byłaby możliwość dorobienia. Niekoniecznie jako inżynier, nawet jako zwykły pracownik produkcyjny. Jeśli pozytywnie błyśniesz będziesz miał spore szanse na późniejszy angaż. Studia dadzą ci pewne podstawy które później i tak zweryfikuje przyszły pracodawca. tyle odemnie

Skomentuj

malutkiz ma racje tak samo dostał prace kolega z którym byłem na praktykach w jednej z największych firm remontowych turbin, ze mną z tego co wiem tez problemu nie będzie tylko trzeba się zdecydować na pewien specyficzny tryb pracy w tej firmie.

Racjonalny ma sporo racji, nie wiem jak u was z tym chłodnictwem i klimatyzacją ale to ta "druga cześć energetyki" w której przynajmniej w moich rejonach jest sporo pracy.

Ja mimo wszystko wole standardowo węgiel i kociołki

malutkiz robiłes na PWR W-9?

Skomentuj

Dziękuję Panowie za wszelkie odpowiedzi, Racjonalny, z nieba mi spadłeś :) Właśnie takiej rady potrzebowałem, od człowieka, który "w tym siedzi". Od dawna wiem, że na tym forum wypowiada się bardzo dużo fachowców różnych dziedzin.

Więc tak, jeśli chodzi o Systemy Sterowania i Zarządzania w Energetyce, czyli projektowanie linii przesyłowych itp. to wydaje mi się, że raczej tutaj nie za bardzo, ponieważ bardziej w tej dziedzinie są cenieni fachowcy po Elektrotechnice, to logiczne.

Maszyny i urządzenia energetyczne - fajnie, ale właśnie tutaj w grę wchodzi praca w którejś z elektrowni... Miałem okazje w ostatnie wakacje odbyć praktyke w elektrowni Siersza w Trzebini ( Racjonalny pewnie słyszał ) i wiem jak wygląda tam praca... Szczerze to nic ciekawego, sam przestarzały sprzęt, gapienie się we wskazania czujników w nastawni itp.

To modelowanie mnie bardzo zaciekawiło muszę powiedzieć, nie spodziewałem się, że po tym w Krakowie jest co robić. Komputery kocham, nieskromnie powiem, że jako jeden z nielicznych w grupie dobrze radziłem sobie z programami typu matlab, autocad itp. Sam interesuję się trochę programowaniem, tutaj jestem zainteresowany.

Energetyka jądrowa raczej odpada, zbyt niepewny temat, tam stanowiska już są pewnie obkupione :P Żarnowiec, tak jak Racjonalny powiedział, dziura. Raczej nie.

Zrównoważony rozwój, czyli OŹE, kuzyn który troszkę siedzi w temacie inwestycji itp. powiedział, że bardzo dużo teraz się inwestuje w odnawialne źródła, do tego ta Unia, ekologia, ale jest jedna rzecz. Może się mylę, ale mam teraz przedmiot OŹE i jak widzę ludzi z katedry i w ogóle budynek katedry to nie za bardzo chciałoby mi się tam uczęszczać i ich spotykać... Wydają mi się mało kompetentni. Sprzęt "taki se" mają jakieś ogniwa, mini turbiny wiatrowe, wodne ale no nie wiem, pomyślę nad tym.

Ciepłownictwo - tym też jestem bardzo zainteresowany :)

Widzę, że chyba metodą dedukcji doszliście do tego, że na AGH studiuję :)

Zainteresowało mnie też to, o czym napisał malutkiz - szukanie już przyszłego pracodawcy. Jestem jak najbardziej ZA, ale co, mam sobie pochodzić osobiście po firmach i popytać? Myślicie, że ktoś będzie chciał w ogóle ze mną gadać? Jestem odważny i chętny, więc jeśli mówicie, że to dobry sposób to chętnie tak zrobię :)

Skomentuj

Zainteresowało mnie też to, o czym napisał malutkiz - szukanie już przyszłego pracodawcy. Jestem jak najbardziej ZA, ale co, mam sobie pochodzić osobiście po firmach i popytać? Myślicie, że ktoś będzie chciał w ogóle ze mną gadać? Jestem odważny i chętny, więc jeśli mówicie, że to dobry sposób to chętnie tak zrobię
                              prace na studiach zazwyczaj dostaje sie po tak zwanej "znajomosci" :) tylko w tym przypadku b.d. znajomosci tematu, przychodzi taki pracodawca do kierownika katedry i mowi ze potrzebuje tylu i tylu na takie i takie stanowisko i sie pyta kto by sobie poradzil, bedziesz dobry to zatrudnia Cie z pocalowaniem reki :) bo specjalistow w kraju malo, wszystkoch ciagnie za granice gdzie zarobki 10x wieksze.... tylko to raczej na 3/4 roku a nie na 1/2 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                malutkiz robiłes na PWR W-9?
                                nie wiem o co chodzi ?

---------- Post dodany o 00:18 ---------- Poprzedni post o 00:17 ----------

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                                prace na studiach zazwyczaj dostaje sie po tak zwanej "znajomosci"
                                zapewniam cię że i bez tego da rade jeśli człowiek chce zdobyć doświadczenie w zawodzie a nie tylko zarobić na "studiowanie"

Skomentuj

Zainteresowało mnie też to, o czym napisał malutkiz - szukanie już przyszłego pracodawcy. Jestem jak najbardziej ZA, ale co, mam sobie pochodzić osobiście po firmach i popytać? Myślicie, że ktoś będzie chciał w ogóle ze mną gadać? Jestem odważny i chętny, więc jeśli mówicie, że to dobry sposób to chętnie tak zrobię
                                  Niekoniecznie szukaj przyszlego pracodawcy, ale doswiadczenia i praktyk. Na 95% nie dostaniesz z tego ani zlotowki ale to Ci pozniej pomoze bardzo w znalezieniu "normalnej" pracy. I nie chodzi mi tutaj o odbycie dwoch programowych miesiecznych praktyk z uczelni byle gdzie, trzeba siedziec nawet pol roku, jezeli warto. Musisz cos z tych praktyk wyniesc, cos, co pozniej napiszesz w CV i przyszly pracodawca to doceni.

Skomentuj

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                                    Moja rada,
                                    To studiowanie czegoś co jest wyjątkowe.
                                    Kierunku który nie ogranicza się tylko do jednej dziedziny ale daje szerokie horyzonty oraz takiego na który nie ma aktualnie "mody". był już boom na Marketing, teraz jest na informatykę, za chwilę będzie jeszcze coś innego.
                                    Trzeba patrzeć przyszłościowo

Pozdrawiam i trzymam kciuki za trafny wybór
                                    Dzisiejsza "prasówka" w Radio Kraków z godziny około 15-tej podaje, że małopolski rynek pracy "nasycił" się inżynierami

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                                      a co do pracy - to nie inzynier szuka pracy, a praca inzyniera wiec jak bedziesz w czyms dobry to praca nie musisz sie przejmowac
                                      Nie wiem skąd wzięło sie przekonanie, że tytuł inżyniera gwarantuje "życiowe spoko". Polska "produkuje" teraz tysiące inżynierów rocznie i spora większość z nich jest święcie przekonana, że to wystarczy do zarabiania "grubych pieniędzy". Ale jest też coś takiego jak "spotkanie z rzeczywistością" - po tym spotkaniu część z tych "światłych" przekonuje się, że pieniądze zarabiają ludzie, którzy potrafią to robić - tylko część z nich jest inżynierami

Oczywiście ja namawiam do tego, aby się uczyć, zdobywać wiedzę, studiować - wiedza to coś, czego nikt Wam nie zabierze... nooo... może jedynie Alzheimer, ale to już zupełnie inna sprawa. Musicie mieć tylko świadomość tego, że zdobycie tytułu inżyniera nie jest gwarantem dużych zarobków w przyszłości - w pewnych przypadka jest to warunek "istotny", ale nigdy nie konieczny ani nie wystarczający. Duże zarobki są wynikiem tylko uświadomienia sobie swojej własnej wartości - czy to z tytułem czy bez niego. Dzisiaj tytuł inżyniera może zdobyć "byle kiep" - ale przeważnie pozostanie on tym właśnie "byle kiepem". "Tytuł" oczywiście może być pomocny, często jest, ale nie jest gwarantem niczego - a nawet jeśli nie jest tym gwarantem, to na pewno nie szkodzi. Wiedza to jedna z istotniejszych wartości w życiu - nie jest konieczna do szczęścia, ale warto ją posiadać.

Oczywiście ja nie namawiam do studiowania czegokolwiek, bo to jest bez sensu. Cudny, wymieniłeś kilka kierunków, które Cię w pewien sposób interesują - to już sukces :) Jeśli miałbym Ci coś doradzić (bo trochę się już "na rynku" obracam), to poprę tutaj sugestie kolegi Racjonalnego, bo są to kierunki "przyszłościowe" - tylko nie wiadomo dla którego z nich ta przyszłość jest bliższa, a dla którego jeszcze całkiem oddalona - ale biorąc pod uwagę obecne "trendy" - wybrał dobrze Z tym, że pierwszy z nich to typowe duposiedzoństwo przed kompem (jak napisał Racjonalny) i projektowanie czegoś dla "korporacji" - nudy. Drugi i trzeci kierunek to tematy co prawda "przyszłościowe", ale jeszcze "nieco odległe". Trzeci temat, czyli Ciepłownictwo, Ogrzewnictwo i Klimatyzacja jest moim zdaniem najbardziej "na czasie" i do tego jest mocno rozwojowy i elastyczny - rozwojowy zarówno jeśli chodzi o branże, jak i rozwojowy w przypadku "płotek". Tutaj łatwiej jest się wyrwać sprzed kompa i coś "podziałać". Branża jest na tyle elastyczna, że masz szansę w niej zaistnieć nawet jako "zwykły projektant" - jeśli jeszcze będziesz miał "smykałkę do interesów", nawet lekką, to tutaj właśnie możesz się odnaleźć. Energetyka jądrowa, wodorowa czy jeszcze tam jakaś inna "kosmiczna", to jednak tematy trochę wąskie - ciepłownictwo, wentylacja, klimatyzacja są bardziej dostępne dla "szerszego grona", a przy tym na przynajmniej na najbliższe kilka... naście lat chodliwe - i właśnie w tym kierunku bym poszedł na Twoim miejscu.

Skomentuj

Witam !

Zauważyłem, że bardzo ciekawy temat tu poruszyl kolega prawie rok temu.
                                        Czy ktoś mógby odpowiedzieć na moje pytanie. Jestem w tej samej sytuacji co kolega cudny90, wybieram 2 stopień studiów tyle, że ja już zdecydowałem się na Ciepłownictwo, Ogrzewnictwo i Klimatyzacja. I tej specjalności tyczy się moje pytanie.
                                        Co powinienem zrobić, żeby po studiach nie okazało się, że nie mogę znaleść pracy ?
                                        Przymiarzam się narazie do zdobycia świadectwa kwalifikacyjnego sep 2 kategorii oraz do studiów podyplomowych, po których będe mógł sporządzać certyfikaty energetczne (czy warto ?). Co więcej, myślałem o uprawnieniach budowlanych tych, które są dostępne po kierunku energtyka. Czy jest coś jeszcze na czym powinienem się skupić jakieś programy inżynierskie, kursy itp.

Będe bardzo wdzięczny za pomoc

Skomentuj

Czaruję...